296
Η τουρκάλα ακροδεξιά πολιτικός Μεράλ Ακσενέρ απειλεί την Κύπρο με τρίτον «Αττίλα» για την υπόθεση των γεωτρήσεων στη θάλασσά της | EPA/TUMAY BERKIN

Τουρκία: τον «Αττίλα 3» ονειρεύεται η ακροδεξιά Μεράλ Ακσενέρ

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2018, 22:56
Η τουρκάλα ακροδεξιά πολιτικός Μεράλ Ακσενέρ απειλεί την Κύπρο με τρίτον «Αττίλα» για την υπόθεση των γεωτρήσεων στη θάλασσά της
|EPA/TUMAY BERKIN

Τουρκία: τον «Αττίλα 3» ονειρεύεται η ακροδεξιά Μεράλ Ακσενέρ

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2018, 22:56

Η ακροδεξιά πλην κοσμική πολιτική προσωπικότητα που αντιπολιτεύεται τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακούει στο όνομα Μεράλ Ακσενέρ και είναι επικεφαλής του τουρκικού «Καλού Κόμματος». Ακόμη και το «καλό» όμως, όσο τουρκικό και αν είναι, όταν οσμίζεται πετρέλαιο φουντώνει, ανεβάζει θερμοκρασία, κακιώνει και, στο τέλος, πιάνει και φωτιά η κεφαλή του.

Η Ακσενέρ, ως προσωποποίηση του «καλού» στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας λοιπόν, είναι εξ ορισμού πολύ εύφλεκτη όταν γίνεται «σαματάς» για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ετσι, με τις εντάσεις να ανεβαίνουν γύρω από το ζήτημα τον τελευταίο καιρό, η Αξενέρ, όσο να ‘ναι, «άρπαξε»: «Πρέπει να γνωρίζετε ότι αν χρειαστεί, ‘η Αϊσέ θα ξαναπάει διακοπές’» είπε.

Η φράση που χρησιμοποίησε –«η Αϊσέ θα ξαναπάει διακοπές»– ήταν το σύνθημα του τουρκικού στρατού κατά την εισβολή του στη Μεγαλόνησο το 1974.

«Η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική» δήλωσε με έμφαση μιλώντας στην τουρκική Βουλή, και έριξε προειδοποιητικές βολές εναντίον των Ελληνοκυπρίων, της κυβέρνησης της Λευκωσίας και όσων ασκούν… «ιμπεριαλιστική δραστηριότητα» με στόχο την Τουρκία.

Η παραπάνω απειλή εκτοξεύθηκε σε περιβάλλον «προειδοποιήσεων» από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με τις γεωτρήσεις του αμερικανικού ενεργειακού γίγαντα Exxon Mobil, γράφει και ο βρετανικός Guardian.

Η Τουρκία έχει δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσει και η ίδια γεωτρήσεις στη θάλασσα της Κύπρου, θεωρώντας την εξερεύνηση της Exxon Mobil απειλητική για «συγκεκριμένες και ευαίσθητες ισορροπίες σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού», σημειώνει.

Στην Κυπριακή Δημοκρατία, πάντως, η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι η έναρξη της γεώτρησης της Exxon Mobil στο θαλασσοτεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί και το εναρκτήριο λάκτισμα για το μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η βρετανική εφημερίδα δεν παραλείπει στο σημείωμά της να αναφέρει και τον σχολιασμό του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στα τεκταινόμενα: οι Αμερικανοί κάλεσαν την Τουρκία να απέχει από τη ρητορική ή τη δράση που θα πολλαπλασίαζε την ένταση στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...