Με το που ανακοινώθηκε επισήμως η απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Πολεμική μας Αεροπορία, η αντίδραση στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ήταν στην αρχή αμήχανη και στη συνέχεια σπασμωδική. «Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει τίποτα με τους εξοπλισμούς […] Αγοράστε όσα αεροσκάφη θέλετε, όσα υποβρύχια, όσα πλοία θέλετε. Δεν σας αρκούν, δεν αρκούν», επαναλαμβάνει ανά τακτά διαστήματα από τότε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.
Η υπεροπλία όμως, που σύμφωνα με αναλυτές (εδώ) εξασφαλίζει η Ελλάδα στον αέρα με τα 18 γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη, προκαλεί ανησυχία στη γείτονα (η οποία εν τω μεταξύ προσπαθεί να καλύψει το κενό σε έμψυχο δυναμικό -λόγω εκκαθαρίσεων «γκιουλενιστών»- με drones και εκπαιδεύσεις νέων πιλότων).
Και αυτό σημειώνουν «Τα ΝΕΑ» στο φύλλο της Δευτέρας, δείχνει και η πρόσφατη κίνησή τους να καλέσουν προ ημερών για συμμετοχή σε μια άσκηση στην Τουρκία μαχητικά Rafale από το Κατάρ.
Μάλιστα, την προσπάθεια των Τούρκων να μάθουν με αυτόν τον τρόπο αποκάλυψε σε δημοσίευμά του και το γαλλικό περιοδικό «Le Point» υπό τον τίτλο «Πώς η Τουρκία κατάφερε να φέρει Rafale για να τα αναλύσει». Τι ακριβώς συνέβη; Η Αγκυρα επωφελήθηκε από μια άσκηση στην οποία συμμετείχαν το Κατάρ και το Πακιστάν, με στόχο να βελτιώσει την τακτική της εναντίον των αεροσκαφών Rafale της Dassault, τα οποία απέκτησαν προσφάτως οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Η άσκηση «Αετός της Ανατολής» διεξήχθη από τις 21 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου 2021, στην τουρκική αεροπορική βάση στο Ικόνιο.
Ομως αυτή τη φορά, γράφει ο Μάνος Χαραλαμπάκης, η Αγκυρα δεν προσκάλεσε απλώς το Κατάρ, με το οποίο εξάλλου διατηρεί πολύ στενές σχέσεις, αλλά φρόντισε να συμμετάσχουν και τέσσερα καταριανά Rafale. Η επιδίωξη των Τούρκων, προφανής: η Αγκυρα δεν διαθέτει μαχητικά Rafale. Οι τούρκοι επιτελείς θεώρησαν ότι αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία ώστε οι τούρκοι πιλότοι να αρχίσουν να εξοικειώνονται με αυτό που θα αντιμετωπίζουν σε λίγο καιρό στο Αιγαίο, τα μαχητικά Rafale. Ενα αεροσκάφος που είναι ένα σκαλοπάτι πιο πάνω από τα τουρκικά μαχητικά – ουσιαστικά είναι ένα μαχητικό ανάμεσα στην 3η και στην 5η γενιά -, με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που μπορούν να πλήξουν στόχους από μεγάλη απόσταση και να κάνουν τη διαφορά. Στόχος της Αγκυρας ήταν δηλαδή με αυτή την άσκηση και με τη συνδρομή των καταριανών Rafale να μελετηθεί όσο γίνεται περισσότερο το μαχητικό που θα διαθέτει πλέον η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία προχώρησε σε συμφωνία με το Κατάρ ακόμη και για μεταστάθμευση καταριανών Rafale επί τουρκικού εδάφους σε σταθερή βάση, ώστε οι τούρκοι χειριστές να εξοικειωθούν ακόμη περισσότερο με τα Rafale.
Δύσκολα αποκαλύπτονται
«Είναι πολύ δύσκολο να μάθει, ακόμη και ένας έμπειρος χειριστής μαχητικού, τα μυστικά, τα υπέρ και τα κατά, τις “κρυφές” δυνατότητες ενός αεροσκάφους που δεν το πετάει, που δεν το διαθέτει η αεροπορία του» τονίζουν στα «ΝΕΑ» πηγές με άριστη γνώση του αντικειμένου.
Οπως εξηγούν, είναι άλλο πράγμα να σου μεταφέρουν στοιχεία συνάδελφοι και σύμμαχοι και εντελώς διαφορετικό να γνωρίζεις ένα αεροσκάφος από πρώτο χέρι επειδή το πετάς ο ίδιος.
«Είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσουν να μάθουν πάρα πολλά πράγματα, τα οποία αποκαλύπτονται στους πιλότους μόνο στην πράξη, στην εκπαίδευση στο ίδιο αεροσκάφος και στις αποστολές στον αέρα. Και οι Τούρκοι για την ώρα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό αφού δεν διαθέτουν αυτά τα αεροσκάφη».
Για παράδειγμα, και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία επιχείρησε να μάθει τα μυστικά των F-35, από τη στιγμή που είχε πληροφορηθεί ότι οι Τούρκοι είναι πιθανό να τα αποκτήσουν. Κι εμείς είχαμε καλέσει F-35 συμμαχικών χωρών να συμμετάσχουν σε ασκήσεις, π.χ. στην άσκηση «Ηνίοχος». Ομως είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολλά που δεν μάθαμε για τα F-35.
Tι φοβούνται οι Τούρκοι
Αυτό που φοβούνται περισσότερο οι Τούρκοι είναι ότι με τα Rafale μπορεί να αλλάξει η ισορροπία ισχύος στον αέρα υπέρ της Ελλάδας. Η Αγκυρα θεωρούσε ότι αν έπαιρνε τα αμερικανικά F-35 θα αποκτούσε υπεροπλία στο Αιγαίο, τουλάχιστον στον αέρα. Ομως ο σχεδιασμός της έπεσε έξω. Η απόφασή της να προμηθευτεί το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 προκάλεσε την οργή των Αμερικανών και τελικά την αποβολή τής Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και προμήθειας των αμερικανικών Stealth μαχητικών F-35. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι έχουν ελπίδες αν διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ να αποκτήσουν τα F-35. Ομως, μέχρι να συμβεί αυτό, αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση των ελληνικών Rafale.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News