224
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην τουρκική βουλή | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Τουρκία: Ομηρος της Ελλάδας και της Κύπρου η σχέση μας με την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2020, 14:36
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην τουρκική βουλή
|Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Τουρκία: Ομηρος της Ελλάδας και της Κύπρου η σχέση μας με την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2020, 14:36

Ορισμένα θετικά σημεία, αλλά και σημεία «σε διάσταση με την πραγματικότητα» αναγνωρίζει η Τουρκία στα πορίσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισήμανε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αγκυρα όχι μόνο απέρριψε την «απειλή των κυρώσεων», αλλά θεωρεί στην ανακοίνωσή της ότι η σχέση της με την ΕΕ είναι υπό την ομηρία της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Η συνεχιζόμενη χρήση μιας ρητορικής κυρώσεων δεν είναι εποικοδομητική», αναφέρεται ειδικότερα στην ανακοίνωση του υπουργείου, που προσθέτει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τίποτε με τον τρόπο αυτό».

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, κατά την Αγκυρα ορισμένα στοιχεία είναι θετικά, ωστόσο άλλα σημεία βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα. Στα πρώτα περιλαμβάνει την αναφορά στην επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας, αν και η Αγκυρα επιμένει ότι πρέπει να τεθούν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι, όχι μόνο η υφαλοκρηπίδα.

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι υπό την ομηρία» της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι χρειάζεται να δημιουργήσουν από κοινού έναν μηχανισμό ο οποίος θα συντονίζει τις δραστηριότητές τους στο θέμα των υδρογονανθράκων και θα διασφαλίζει την κατανομή των εσόδων μεταξύ των δύο πλευρών, επισήμανε ακόμη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που πρόσθεσε ότι «Οσο δεν επιτυγχάνεται αυτό, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των υδρογονανθράκων μέσω της [εταιρείας πετρελαίων] TPAO».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...