Πολιτικές διαστάσεις εξέλαβε η υπόθεση των παράτυπων πτυχίων χιλιάδων διορισθέντων στο Δημόσιο και η ευκαιρία που τους δίνει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να παραμείνουν στην εργασία τους δίνοντας εκ νέου εξετάσεις για τα εν λόγω πτυχία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι και έκανε λόγο για «ακραίο σημείο φαυλότητας».
Ο πρόεδρος της ΝΔ, που ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε παραγγείλει σχετική διαδικασία ελέγχου – ερχόμενος μάλιστα, σε σύγκρουση με δημάρχους εκλεγμένους με τον ΣΥΡΙΖΑ και την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου -υπογραμμίζει ότι θα συνιστά ακραίο σημείο φαυλότητας να επιτρέψει η κυβέρνηση, με οποιονδήποτε τρόπο, σε υπαλλήλους με παράνομους τίτλους να παραμείνουν στο Δημόσιο.
«Προκαλούν τους νέους ανθρώπους, που αγωνίζονται να σπουδάσουν για να αποκτήσουν, με το σπαθί τους, μια θέση στην αγορά εργασίας. Προκαλούν τους χιλιάδες συμπολίτες μας, που πέτυχαν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι. Προκαλούν και προσβάλλουν τους φορολογούμενους πολίτες, που απαιτούν αξιοκρατία και διαφάνεια στο Δημόσιο, το οποίο πληρώνουν για να λειτουργεί» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, καταλήγοντας ότι «οι πολίτες απαιτούν και μαζί τους απαιτώ από την κυβέρνηση να κάνει, επιτέλους, σε κάτι, το σωστό».
Ωστόσο, ο Νίκος Φίλης έχει άλλη άποψη πάνω στο θέμα.
Κατά τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, οι ενδιαφερόμενοι για ρύθμιση των πτυχίων και των απολυτηρίων τους δεν είναι περισσότεροι από 1.000
Οπως αναφέρει ο Γιώργος Παπαχρήστος στην στήλη του στα «Νέα», ο υπουργός Παιδείας τονίζει πως «δεν είναι έτσι το ζήτημα» και πως το υπουργείο προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να ρυθμίσει ένα θέμα που «σέρνεται δέκα χρόνια τώρα».
«Βρέθηκαν οι άνθρωποι να κατέχουν πτυχία από ΤΕΕ των οποίων οι ιδιοκτήτες ήταν λαμόγια. Που δεν είχαν καμία πιστοποίηση από πουθενά και παρ’ όλα αυτά λειτουργούσαν. Τι έπρεπε να κάνουμε λοιπόν;», αναφέρει ο δημοσιογράφος ότι του είπε ο κ. Φίλης. Μάλιστα, κατά τον υπουργό οι ενδιαφερόμενοι για ρύθμιση δεν είναι περισσότεροι από 1.000, αριθμός μικρότερος από τους 2.500 που ανέφεραν τα ρεπορτάζ.
Η πραγματικότητα είναι πως επί υπουργίας της Μαριέττας Γιαννάκου ψηφίστηκε ο νόμος Ν3577/2007, ο οποίος όριζε ότι θα διενεργηθούν εκ νέου πτυχιακές εξετάσεις για τους κατόχους απολυτηρίων από ιδιωτικά ΤΕΕ «στα οποία έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν οι πειθαρχικές κυρώσεις της αναστολής της άδειας λειτουργίας ή της άρσης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ή τουλάχιστον χρηματικού προστίμου ή ποινικές κυρώσεις στους ιδιοκτήτες ή στους διευθυντές ή στο διδακτικό προσωπικό τους για παραβάσεις σχετικές με τους όρους και τις υποχρεώσεις λειτουργίας της ιδιωτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης».
Υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά. Με τον νόμο Γιαννάκου δεν δόθηκε η ευκαιρία να δώσει εξετάσεις κάποιος του οποίου το πτυχίο απεδείχθη πλαστό, αλλά εκείνος που – ενώ δεν αμφισβητείτο η γνησιότητα του απολυτηρίου – είχε πτυχίο αμφιβόλου αξίας επειδή το ΤΕΕ που το χορήγησε υπέπεσε σε παραβάσεις. Εν ολίγοις, οι κυρία Γιαννάκου δεν έδινε ευκαιρία σε κατόχους πλαστών απολυτηρίων να τα νομιμοποιούσουν, αλλά όριζε να ξαναδώσουν κάποιοι εξετάσεις για τα γνήσια πτυχία τους επειδή υπήρχαν αμφιβολίες για την πραγματική τους αξία. Αλλο πλαστό και άλλο αμφιβόλου αξίας…
Από το υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίστηκε ότι πάντως ότι οι κάτοχοι πλαστών – και όχι παράτυπων – πτυχίων, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες και απολύονται αυτοδίκαια.
Την ίδια στιγμή και το Ποτάμι σχολιάζει καυστικά το όλο ζήτημα. «Αυτό είναι εξοργιστικό για χιλιάδες νέους και νέες που κάποιοι επιτήδειοι τους πήραν τη θέση με πλαστούς και παράτυπους τίτλους που βλέπουν ότι τελικά στην Ελλάδα δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Η κυβέρνηση αντί να κάνει το αυτονόητο και να απομακρύνει από τη θέση τους όσοι εν γνώσει τους απέκτησαν πλαστά και παράνομα πτυχία σε συνεννόηση με επιτήδειους ιδιοκτήτες σχολείων, και κατέλαβαν μια θέση στο Δημόσιο εις βάρος άλλων συμπολιτών μας, εφευρίσκει έναν ακόμη τρόπο να ενδυναμώσει το πελατειακό κράτος που χτίζει εδώ και 16 μήνες», σχολιάζει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News