Ενα πρόσωπο διακεκριμένης κυβερνητικής δράσης στο πλαίσιο της προεδρίας των Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα επιστρέφει στον Λευκό Οίκο μαζί με τον Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα, καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εκφραστεί για αυτόν τον επιτυχημένο αξιωματούχο των ΗΠΑ με τα καλύτερα λόγια, εικάζεται ότι η συνεργασία τους είναι δεδομένη: «Ο Τόνι Μπλίνκεν είναι ένας σουπερστάρ», έχει πει ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε δουλειά, πραγματικά οποιαδήποτε δουλειά». Ας δούμε ποιος είναι ο άνθρωπος για τον οποίο μιλάμε, με τη βοήθεια των λονδρέζικων Times.
Το Ισραήλ μπορεί να έχει χάσει έναν σύμμαχο με την αποχώρηση από το γραφείο του Ντόναλντ Τραμπ, γράφει το βρετανικό Μέσο, αλλά θα βρει έναν άλλο σταθερό φίλο στο πρόσωπο του Τόνι Μπλίνκεν, ο οποίος γεννήθηκε από εβραίους γονείς στη Νέα Υόρκη το 1962. Οι θέσεις για τις οποίες προαλείφεται στην προεδρία Μπάιντεν είναι ή του υπουργού Εξωτερικών ή του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. (Σε όποια και αν καταλήξει, ο διορισμός του θα γίνει δεκτός με ικανοποίηση και από την ελληνική κυβέρνηση: η πρεσβευτής μας στην Ουάσινγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου έχει από καιρό ανοικτούς διαύλους μαζί του.)
Ο Μπλίνκεν εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί μέρος του «ιερατείου» των Δημοκρατικών, και αυτό το γεγονός πιστοποιείται από μία φωτογραφία από το «δωμάτιο επιχειρήσεων» (situation room) του Λευκού Οίκου επί Ομπάμα, γράφουν οι Times και δείχνουν το καρέ από τα ενδότερα, σημαίνοντας κιόλας το κεφάλι του Μπλίνκεν με λευκό κύκλο: ο Μπλίνκεν πίσω από τους Μπαράκ Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον, Τζο Μπάιντεν και πίσω από στρατιωτικό και διοικητικό προσωπικό παρακολουθεί από μία οθόνη την επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011.
Ο 58χρονος κυβερνητικός αξιωματούχος έχει τη φήμη και του δυνατού μυαλού και του δουλευταρά συγχρόνως. Στην εξουσιαστική ελίτ της Ουάσινγκτον ξεχωρίζει και για την ιστορία της ζωής του, αφού μεγάλωσε στη Γαλλία, έχει γαλλική παιδεία, κάτι που κρίνεται ως σημαντικό προσόν στην προσπάθεια που θα καταβάλει η προεδρία Μπάιντεν για αναζωπύρωση των σχέσεων ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες ταλαιπωρήθηκαν επί Τραμπ.
Ο Μπλίνκεν θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των δεσμών με τους συμμάχους, λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα σχετικά με το πώς η Αμερική θα απαγκιστρωθεί από το δόγμα του απομονωτισμού του Τραμπ και θα επιστρέψει στον κοινό αγώνα της Δύσης για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας, αλλά και των άλλων παγκόσμιων απειλών.
Επί παραδείγματι, ο Μπλίνκεν έχει προτείνει την αναβίωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, διεθνή συμφωνία της εποχής Ομπάμα, από την οποία απεσύρθησαν οι ΗΠΑ επί Τραμπ «βάζοντας σε κίνδυνο το Ισραήλ, στην πρώτη γραμμή του πυρός, έτσι και το Ιράν αναπτύξει όντως πυρηνικά όπλα».
Το μπαγκράουντ
Ο πατέρας του Μπλίνκεν, ονόματι Ντόναλντ, ήταν τραπεζίτης και προστάτης των τεχνών, η μητέρα του, ονόματι Τζούντιθ, φημισμένη εμπειρογνώμων τέχνης. Μετά το διαζύγιο των γονέων του, το 1970, ο μικρός Τόνι μετακόμισε στο Παρίσι, με τη μητέρα του και τον νέο σύζυγό της, τον παγκοσμίου φήμης δικηγόρο και εκ των εμπίστων των γάλλων προέδρων Σαμουέλ Πιζάρ, έναν επιζήσαντα από το στρατόπεδο του Αουσβιτς πολωνικής καταγωγής Εβραίο. Ετσι, τα παιδικά χρόνια του ο Τόνι τα πέρασε σε ένα παριζιάνικο διαμέρισμα πολυτελείας, έχοντας γείτονές του τον πιανίστα Αρτούρ Ρούμπινσταϊν και το πριγκιπικό ζεύγος του Μονακό, Ρενιέ και Γκρέις.
Ως έφηβος ο Τόνι έπαιζε σε μπάντα τζαζ και αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το γαλλικό λύκειο εισήχθη στο Χάρβαρντ. Κατά την Washington Post, ήταν «χίπης», με μακριά μαλλιά, έπαιζε κιθάρα και λάτρευε τον Τζον Λένον. Την εποχή εκείνη ο πατέρας του είχε γίνει ένας εξαιρετικά γαλαντόμος δωρητής των Δημοκρατικών. Και, ως ανταπόδοση, ο Μπιλ Κλίντον τον διόρισε πρεσβευτή στην Ουγγαρία. Επίσης, ο θείος του Τόνι, ο Αλαν, διορίστηκε και αυτός πρεσβευτής στο Βέλγιο. Ο Μπιλ έδωσε και στον Τόνι μία εξαιρετική δουλειά στον Λευκό Οίκο, την πρώτη του εκεί: τον διόρισε βασικό λογογράφο του προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ο Λευκός Οίκος έπαιξε μεγάλο ρόλο και στον ιδιωτικό βίο του Μπλίνκεν, αφού εκεί γνώρισε και μια συνεργάτιδα της Χίλαρι, την Εβαν Ράιαν, με την οποία τέλεσαν διπλό γάμο (εβραϊκό και ρωμαιοκαθολικό). Χαριτωμένη, και συγχρόνως τόσο αποκαλυπτική της διαπλοκής της προσωπικής ζωής του με την πολιτική ζωή, είναι η ατάκα του Μπλίνκεν: «Ευχαριστώ τα 40 εκατομμύρια άτομα που ψήφισαν τον Μπιλ Κλίντον, διότι χωρίς αυτούς δεν θα είχα συναντήσει ποτέ την Εβαν»…
Επί Ομπάμα ο Μπλίνκεν πήρε θέσεις αναπληρωτή Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας και υφυπουργού ακόμη, ενώ οι δεσμοί του με τον Τζο Μπάιντεν σφυρηλατήθηκαν κατά το διάστημα της στενής συνεργασίας τους, από το 2009 έως το 2013, όταν ο νικητής των εφετινών εκλογών ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News