488
| CreativeProtagon

Το σχέδιο του Μαξίμου για να μη γυρίσει μπούμερανγκ ο τουρισμός

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2020, 06:50
|CreativeProtagon

Το σχέδιο του Μαξίμου για να μη γυρίσει μπούμερανγκ ο τουρισμός

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2020, 06:50

Η σταδιακή, ελαφρά αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά πολύ περισσότερο τα φαινόμενα χαλάρωσης, έχουν χτυπήσει καμπανάκια εν όψει καλοκαιριού. Την ίδια ώρα, γειτονικές μας χώρες, όπως η Βουλγαρία, βιώνουν μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Για παράδειγμα, την Πέμπτη οι βουλγαρικές αρχές ανακοίνωσαν τον πρωτόγνωρο αριθμό των 104 ημερήσιων κρουσμάτων, με το προηγούμενο ρεκόρ να είναι τα 90 κρούσματα στο τέλος Απριλίου. Και από εκεί που η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα τελείωνε στις 14 Ιουνίου, τώρα παρατείνεται ως το τέλος Ιουνίου, με αποτέλεσμα ρεαλιστικά να μην αναμένουμε τουρίστες από τη γείτονα από τις 15 Ιουνίου, όπως κανονικά θα επιτρεπόταν.

Σε αυτό το περιβάλλον, το απόγευμα της Παρασκευής η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο για την υγειονομική θωράκιση των νησιών και των υπόλοιπων τουριστικών προορισμών, εν όψει του καλοκαιριού που πασχίζει να ξεκινήσει.

Στη Γενική Γραμματεία Τύπου θα βρεθεί ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ στο σχέδιο εμπλέκονται η Πολιτική Προστασία, το υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΔΥ και πλείστοι όσοι ακόμα. Το σχέδιο αυτό είχε απασχολήσει μια ευρεία τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ δεν λείπει και το… πολιτικό παρασκήνιο, με υπουργικές διαφωνίες ως προς τις προτεραιότητες και τις βασικές κατευθύνσεις. Εν τέλει και με τις σχετικές διαβουλεύσεις, έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά του Αγίου Πνεύματος, αν και, ιδανικά, στην κυβέρνηση θα ήθελαν να το έχουν παρουσιάσει τότε.

Οι βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου είναι σαφείς: περισσότερο προσωπικό στα νησιά, περισσότερα κρεβάτια, περισσότερα τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας και πιο γρήγοροι ρυθμοί, τόσο στην επεξεργασία όσο και στη μεταφορά κρουσμάτων. Μάλιστα, σε πρώτη φάση, θεωρείται άκρως πιθανό να μην ανοίξουν όλες οι πύλες εισόδου, ειδικά στα χερσαία σύνορα. Σχηματικά, δρομολογούνται περισσότερες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ανοίγουν περισσότερες κλίνες Covid-19 σε όλα τα νησιά, ενσωματώνονται περισσότερα μηχανήματα επεξεργασίας μοριακών τεστ και δημιουργούνται 20 νησιά αναφοράς, ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα και για τις ταχείες αεροδιακομιδές, για τα σοβαρά περιστατικά. Και βεβαίως, υπάρχει σχέδιο για τη διασύνδεση νησιών με νοσοκομεία στην ενδοχώρα.

Αυτό το σχέδιο λογίζεται από την κυβέρνηση ως ένα άκρως σημαντικό εργαλείο για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Διότι, όπως το θέτουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, το νόημα δεν είναι να μείνουμε μόνο με το success story της διαχείρισης του πρώτου κύματος της πανδημίας, αλλά να πετύχουμε και ένα δεύτερο success story με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες την τουριστική περίοδο.

Με αυτό το σχέδιο, δε, ετοιμάζεται ο κ. Μητσοτάκης να καθίσει το βράδυ του Σαββάτου, με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Καλντέρας, στο μπαλκόνι της Ένωσης Συνεταιρισμών της Σαντορίνης και να συνομιλήσει με τους ανταποκριτές του ξένου Τύπου, οι οποίοι θα μεταφέρουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στο διεθνές ακροατήριο.

Βεβαίως, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει και κάτι ακόμα: αιρεσιμότητα. Όπως το είπε στη συζήτησή του με τον Νάιαλ Φέργκιουσον στο Φόρουμ των Δελφών ο κ. Μητσοτάκης, αν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων σε μια περιοχή, τότε η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει τους σχεδιασμούς της. Με άλλα λόγια, ένα τοπικό lockdown ή η επιβολή τοπικών περιορισμών είναι πάντα στο τραπέζι. Η αρχή έγινε χθες από τον Εχίνο της Ξάνθης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...