Με πτώση έκανε ποδαρικό η εβδομάδα για τις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στην επιδείνωση της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα και στο πιθανό πλήγμα στη ζήτησή του.
Ετσι, το πρωί της Δευτέρας οι διεθνείς τιμές του brent υποχώρησαν περισσότερο από 4,5 δολάρια το βαρέλι, όπως γράφει το BBC, καθώς οι ανησυχίες για τη μείωση ζήτησης καυσίμων από την Κίνα ενισχύθηκαν, λόγω του αυστηρού lockdown που επιβλήθηκε στη Σαγκάη, την οικονομική πρωτεύουσα της υπερδύναμης.
Ετσι, ξεκίνησε ακόμη μία εβδομάδα με αβεβαιότητα για τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και των καυσίμων κίνησης, έχοντας από τη μια τον πόλεμο στην Ουκρανία, και από την άλλη την επιβολή των lockdowns στην Κίνα εξαιτίας της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων (εδώ). Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του παγκόσμιου σημείου αναφοράς πετρελαίου τύπου brent, υποχωρούν στα 115 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 4%, όπως υπογραμμίζει το BBC.
Παράλληλα, οι αναλυτές έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πόσο σκληρά θα μπορούσαν να πληγούν οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, από τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Μόσχα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι τιμές πιθανότατα θα παραμείνουν πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι για λίγο, αφού η προμήθεια από τη Ρωσία μειώνεται, ενώ οι ΗΠΑ οδεύουν προς την καλοκαιρινή περίοδο (όπου η ζήτηση αυξάνεται λόγω των ταξιδιών), ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Emori Fund Management.
Η Ρωσία πέρυσι εξήγαγε κατά μέσο όρο 4,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, επίπεδο που την καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγό στον κόσμο, πίσω από τη Σαουδική Αραβία.
Φυσικό αέριο
Στην Ευρώπη, το φυσικό αέριο εμφανίζει σταθεροποιητικές, και ήπια ανοδικές τάσεις. Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης Απριλίου, σημείο αναφοράς για όλη την ήπειρο, κινείται στα 102,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με κέρδη 1,462%.
Σημειώνεται ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένει από το υπουργικό συμβούλιο, την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και τη Gazprom να του υποβάλουν έκθεση έως τις 31 Μαρτίου σχετικά με την εφαρμογή της εντολής του για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια από τις «μη φιλικές χώρες», όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο (εδώ).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News