Δύο κυβερνήσεις και τρεις υφυπουργοί Αθλητισμού προσπαθούσαν επί χρόνια να τους καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά σήμερα (Τετάρτη), επειδή τη σχετική πρόσκληση δεν την απηύθυνε μόνον ο Λευτέρης Αυγενάκης, αλλά και ο διευθυντής εθνικών ομοσπονδιών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς: Γιάννης Αλαφούζος, Βαγγέλης Μαρινάκης, Δημήτρης Μελισσανίδης και Ιβάν Σαββίδης –με αλφαβητική σειρά οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ– θα συναντηθούν στο «Μεγάλη Βρετάννια» με το πιστόλι του ποδοσφαιρικού Grexit στον κρόταφο.
Το ιστορικό ραντεβού θα είχε νόημα, αν η πρωτοβουλία ανήκε στους Big-4 του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εάν ήταν σε θέση να παραδεχτούν τις τεράστιες ευθύνες τους για τη σημερινή του κατάντια και αποφάσιζαν να συνεργαστούν για το καλό του πρωταθλήματος, στο οποίο έχουν επενδύσει εκατομμύρια. Αλλά τέτοιες προθέσεις, έστω για μια minimum συναίνεση, δεν φαίνονται πουθενά στον ορίζοντα. Αν ήταν στο χέρι τους, θα απέφευγαν να δουν τα μούτρα, ο ένας του άλλου. Πάνε στην (καταναγκαστική) συνάντηση, έτοιμοι να συνεχίσουν τον «πόλεμο».
Δύο 24ωρα πριν από τη σύσκεψη, ο Ολυμπιακός τη χαρακτήρισε «φιάσκο». «… Ο υφυπουργός Αθλητισμού και η UEFA, μας καλούν σε φιλολογικές συζητήσεις χωρίς ατζέντα και χωρίς ουσία, χωρίς προτεινόμενες ριζικές αλλαγές στην ΕΠΟ και ΚΕΔ, με τους επίορκους να κερδίζουν χρόνο παραμονής στη σάπια καρέκλα τους», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του, με την οποία επιτίθεται στον ΠΑΟΚ και την Ομοσπονδία (στη συνάντηση θα είναι παρών και ο πρόεδρος Γραμμένος). Από την πλευρά τους, οι Σύνδεσμοι Φίλων ΠΑΟΚ κάνουν λόγο για επικοινωνιακό πόλεμο εναντίον της ομάδας τους από τον «Ελληνα Μπερλουσκόνι». Σας μοιάζουν, όλα αυτά, για συμπεριφορές που διευκολύνουν μια καλοπροαίρετη προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφωνίες;
Κάθε ιδιοκτήτης θα έχει τη δική του ατζέντα, θα υποστηρίξει το δικό του αφήγημα. Και θα επιδιώξει να πείσει τους εκπροσώπους των δύο υπερομοσπονδιών πως είναι «αθώος του αίματος». Οτι για όλα φταίνε οι άλλοι. Το θέμα είναι, τι σκοπεύουν να πράξουν η FIFA και UEFA. Κάτω από άλλες συνθήκες, θα μας είχαν «πετάξει έξω» και θα είχαν ησυχάσει. Εάν δεν το έχουν κάνει ακόμη, είναι γιατί το ποδοσφαιρικό Grexit θα τσαλακώσει τη διεθνή τους εικόνα. Επειτα από τόσα χρόνια επιτροπείας έχουν κι εκείνες (μεγάλο) μερίδιο ευθύνης – και το ξέρουν. Ενα από τα πολλά τους «εγκλήματα» είναι ότι μας έφεραν για αρχιδιαιτητή τον Μέλο Περέιρα. Τον Πορτογάλο που, κάποτε, στη χώρα του, από την ίδια θέση, απειλούσε τους διαιτητές: «Εάν παραπονεθεί η Μπενφίκα, αλίμονό σας».
Τώρα θέλουν να τρέξουν μακριά από αυτό το «τρελοκομείο» που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο. Προηγουμένως, όμως, θα πρέπει να λύσουν κάποια ζητήματα, που αφορούν τη διάδοχη κατάσταση στην Ομοσπονδία και την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας. Επιθυμούν να τοποθετηθεί στην ΕΠΟ ένας τεχνοκράτης κοινής αποδοχής, σε ρόλο CEO. Θέλουν να αλλάξει το εκλογικό σύστημα ανάδειξης του προέδρου: να ψηφίζουν τα ποδοσφαιρικά σωματεία, κι όχι οι Ενώσεις τους. Επειδή 20.000 άνθρωποι χειραγωγούνται πολύ πιο δύσκολα από 75. Επίσης, να δοθεί ομόφωνη εμπιστοσύνη στον νέο επικεφαλής της ΚΕΔ. Και, τέλος, να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά το τρέχον πρωτάθλημα.
Ας υποθέσουμε ότι οι Big-4 συναινούν σε όλα, για να ξεμπερδεύουν και να πάνε στις δουλειές τους. Πόσο, άραγε, θα κρατήσει η συμφωνία τους; Εβδομάδες; Μήνες; Εως τα πλέι-οφ, το πολύ. Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Αρης, Παναθηναϊκός και μια, ακόμη, ομάδα θα παίξουν σε αλλεπάλληλα ντέρμπι με έπαθλο τον τίτλο. Με την καχυποψία που υπάρχει, η αυτοσυγκράτηση θα τελειώσει στην πρώτη αφορμή που θα δοθεί.
Οι ηγέτες των τεσσάρων «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου καλούνται να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν, στο όνομα των προσωπικών τους συμφερόντων. Το γιατί αυτοί που τους κάλεσαν –η Πολιτεία, η ΕΠΟ και η UEFA/FIFA– πιστεύουν ότι τώρα θα αλλάξουν νοοτροπία και πρακτικές, αποτελεί μυστήριο. Το πολύ πολύ, εάν στριμωχτούν, να προσποιηθούν ότι διδάχθηκαν από τα λάθη τους – το έχουν ξανακάνει.
Οι κυβερνήσεις νομοθετούν, οι ποδοσφαιρικές Αρχές ορίζουν τους κανονισμούς, και οι «παίκτες» που δεν τηρούν τους νόμους ή τους κανόνες, υφίστανται τις συνέπειες. Ετσι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Αλλά η Ελλάδα θα πρωτοτυπήσει και πάλι.
Μακάρι, η λογική να διαψευστεί. Μακάρι, δώδεκα άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές επιδιώξεις, που ο ένας υποπτεύεται τον άλλον, να καταφέρουν να συνεννοηθούν και να «τα βρουν».
ΥΓ.: Ποιος θα εκπροσωπήσει τον ΠΑΟΚ στη συνάντηση των Big-4; Ο Νίκος και η Κυριακή Σαββίδη, δηλαδή οι ιδιοκτήτες του (όπως δήλωσαν στην ΕΕΑ οι δικηγόροι του), ή ο Ιβάν Σαββίδης, που έχει, απλώς, έναν συμβουλευτικό ρόλο ως αρχηγός της οικογένειας; Απίθανα πράγματα. Απίστευτα, κι όμως ελληνικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News