Εχει χώρο ίσα-ίσα για ένα κρεβάτι, μια τουαλέτα, νιπτήρα και ντουζιέρα, έναν φούρνο μικροκυμάτων, τραπέζι που διπλώνει και ντουλάπι να αφήσεις δυο πράγματα, κάτω από το κρεβάτι. Ανακαινισμένο προσφάτως διαμέρισμα μόλις επτά τετραγωνικών, αξίας τουλάχιστον 50.000 στερλινών ή 60.000 ευρώ.
Το διαμερισματάκι πωλείται στο Λόουερ Κλάπτον, στο ανατολικό Λονδίνο, και είναι το μικρότερο από όσα πωλούνται στην πρωτεύουσα της Βρετανίας. Η τιμή είναι η ελάχιστη που ζητείται, καθώς το 2017 είχε πωληθεί για 103.500 στερλίνες. Ο ιδιοκτήτης το νοικιάζει για 800 στερλίνες τον μήνα σε ένοικο που το χρησιμοποιεί μια-δυο φορές την εβδομάδα γιατί είναι κοντά στη δουλειά του.
Και όμως η τάση των μικροσκοπικών κατοικιών, όπως σημειώνει ο Guardian, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής λόγω των αυξήσεων στα ενοίκια και τις τιμές αγοράς.
Το μέσο ποσό που καταβάλλουν όσοι αγοράζουν για πρώτη φορά στο Λονδίνο ήταν το 2020 στις 130.357 στερλίνες, σύμφωνα με τις στατιστικές.
Το 2019 ένα διαμέρισμα μόλις 9 τετραγωνικών στο Χάκνεϊ πωλούνταν για 130.000 στερλίνες και τελικά ενοικιάστηκε για 600 στερλίνες. Ενα τόσο μικρό διαμέρισμα, πάντως, δεν είναι ό,τι καλύτερο για έναν αγοραστή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ είναι και δύσκολο να πωληθεί. Εξάλλου και οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια για κατοικίες που είναι κάτω από 30 τετραγωνικά.
Οι ιδανικοί αγοραστές για τα μικροδιαμερίσματα είναι μάλλον όσοι ενδιαφέρονται να τα ενοικιάσουν, κατά προτίμηση σε ανθρώπους που δεν θα περνούν πολύ χρόνο σε αυτά ή χρειάζονται κάπου να ξεκουράζονται κοντά στην εργασία τους, όπως ίσως γιατροί ή εργαζόμενοι στο χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου.
Στη βρετανική πρωτεύουσα ένα στα 15 διαμερίσματα του ενός υπνοδωματίου ήταν κάτω από το εθνικό στάνταρ των 37 τετραγωνικών. Οσα είναι κάτω από αυτό το όριο τείνουν να μικραίνουν: ο διάμεσος του εμβαδού ήταν 29 τετραγωνικά, μειωμένος κατά ένα από πέρυσι.
Και η τάση θα συνεχίζεται όσο οι τιμές ανεβαίνουν σε επίπεδα που οι νεότεροι απλώς δεν μπορούν να αντέξουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News