Με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη ρωσική εισβολή, αναδείχθηκε η δύσκολη ακροβασία της Σερβίας: από τη μία η ανάγκη για μια ευρωπαϊκή πορεία και πιθανή ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη ένας βαθιά ριζωμένος αντιαμερικανισμός και αντιδυτικισμός γενικότερα.
Έτσι, το βράδυ της Παρασκευής, το κέντρο του Βελιγραδίου συγκλονίστηκε από μια ογκώδη διαδήλωση υπέρ της Ρωσίας αλλά και κατά της σερβικής κυβέρνησης, η οποία μετά τις αρχικές φιλικές κινήσεις προς τη Μόσχα —βλέπε Air Serbia και μη επιβολή κυρώσεων— επιχείρησε να κρατήσει κάποιες αποστάσεις από τη ρωσική εισβολή, υπερψηφίζοντας μάλιστα την πρόταση προσωρινής απομάκρυνσης της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Αυτή η τελευταία ενέργεια προκάλεσε την οργή της Μόσχας και την παρέμβαση της γνωστής και μη εξαιρετέας Μαρίας Ζαχάροβα, της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία κατηγόρησε την Πέμπτη το Βελιγράδι ότι δεν τιμά τη ρώσο-σερβική φιλία. Μια ημέρα μετά σέρβοι εθνικιστές αλλά και πολλοί άλλοι, έχοντας πάρει το μήνυμα από τη Μόσχα, κατέβηκαν στους δρόμους.
Χιλιάδες Σέρβοι, ανεμίζοντας ρωσικές και σερβικές σημαίες και κρατώντας αφίσες του Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποίησαν από νωρίς το βράδυ της Παρασκευής πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας και συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησής τους να κρατήσει αποστάσεις από τη Μόσχα όσον αφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Πλήθος διαδηλωτών, ανάμεσά τους πολλοί από υπερεθνικιστικές οργανώσεις, συμμετείχε στην πορεία από το κέντρο της πόλης προς τη ρωσική πρεσβεία, όπου εκτόξευσαν φωτοβολίδες και έπαιξαν τους εθνικούς ύμνους της Ρωσίας και της Σερβίας, χαιρετίζοντας τις δύο χώρες ως αδελφικά έθνη.
«Ήρθα σε αυτήν τη διαδήλωση για να εκφράσω την υποστήριξή μου στη Ρωσία και να φωνάξω ένα ξεκάθαρο “όχι” στην πολιτική των αρχών του Βελιγραδίου που έλαβαν μια επαίσχυντη απόφαση να ψηφίσουν κατά της Ρωσίας στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Μλάντεν Ομπράντοβιτς, ένας εκ των διαδηλωτών.
Τις τελευταίες εβδομάδες το Βελιγράδι υπερψήφισε τρεις φορές τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που καταδίκαζαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ανέστειλαν τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση» την επίθεση που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η Σερβία, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας, αρνείται να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου και διατηρεί τακτική αεροπορική σύνδεση με τη Μόσχα.
Οι διαδηλωτές φώναζαν «Όχι ΝΑΤΟ» και «Σέρβοι και Ρώσοι είναι αδέλφια», καθώς και συνθήματα κατά του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς που κέρδισε τις εκλογές της 3ης Απριλίου, ενώ το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σε μια κίνηση που ειδικοί εξέλαβαν ως απομάκρυνση από τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία εξέταζε την αγορά 24 – καινούργιων και μεταχειρισμένων – δυτικών μαχητικών αεροσκαφών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News