553
Το έργο του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου διακρίνεται από λιτότητα του λόγου, λεπτή ειρωνεία και τρυφερή νοσταλγία για τα δύσκολα χρόνια της νεότητας. |

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων στον Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2016, 13:23
Το έργο του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου διακρίνεται από λιτότητα του λόγου, λεπτή ειρωνεία και τρυφερή νοσταλγία για τα δύσκολα χρόνια της νεότητας. |

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων στον Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2016, 13:23

Με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων τιμήθηκε ομόφωνα από το ΥΠΠΟ για την συνολική προσφορά του ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος.  Ο διακεκριμένος  διηγηματογράφος και δοκιμιογράφος γεννήθηκε το 1930 στον Πύργο της Ηλείας όπου και πέρασε  τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Μετά τον θάνατο του δικηγόρου πατέρα του το 1943, η οικογένειά του πέρασε δύσκολες ημέρες και όπως έγραψε ο ίδιος αργότερα, από ανάγκη σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα Γράμματα όταν υπηρετούσε στην Καβάλα (1959-1968) με το διήγημα «Ο φρακασάνες», που δημοσιεύτηκε με ψευδώνυμο το 1962  στο καβαλιώτικο περιοδικό «Αργώ». Υπήρξε από τους συντελεστές της άνθησης των γραμμάτων και των τεχνών της πόλης στα μεταπολεμικά χρόνια, όπου ίδρυσε την κινηματογραφική της λέσχη, υποστήριξε την τοπική λογοτεχνική κίνηση και συμμετείχε στην έκδοση του περιοδικού «Σκαπτή Ύλη». Συνεργάσθηκε επίσης με τα περιοδικά «Ταχυδρόμος» (Καβάλα), «Διάλογος» (Θεσσαλονίκη), «Διάλογος» (Λεχαινά), Αντί, «Χάρτης», «Χρονικό» και «Το Τέταρτο». Ακόμη διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό «Ιατρική Επιθεώρησις Ενόπλων Δυνάμεων». Μετά τη συνταξιοδότησή του το 1983 από τη στρατιωτική υπηρεσία με τον βαθμό του ανωτέρου γενικού αρχίατρου ζει τον περισσότερο χρόνο στην Πάρο.

Το έργο του κατατάσσεται στην μεταπολεμική ελληνική λογοτεχνία και διακρίνεται από λιτότητα του λόγου, λεπτή ειρωνεία και τρυφερή νοσταλγία για τα δύσκολα χρόνια της νεότητας. Η αναγνώρισή του ήρθε το 1995 με το βραβείο διηγήματος του περιοδικού «Διαβάζω». Διηγήματά του έχουν μεταφρασθεί και στα γαλλικά ενώ το 2007 γυρίστηκε από τον σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλο το ντοκιμαντέρ «Σπίτι δίπλα στη θάλασσα» με θέμα τον ίδιο. Τα πιο πρόσφατα έργα του είναι η συλλογή διηγημάτων «Ο θησαυρός των Αηδονιών» (2009) και το αφήγημα «Συγκοπή πλατάνου» (2010). Δάσκαλοί του στο διήγημα του ποιητικού ρεαλισμού το οποίο υπηρετεί σταθερά, μα και γενικότερα στη γραφή, όπως άλλωστε και ο ίδιος έχει αναφέρει στα κείμενά του, υπήρξαν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Αντρέας Καρκαβίτσας, ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, ο Νίκος Καχτίτσης, ο Επαμεινώντας Γονατάς.

Την επιλογή των νικητών από εκδόσεις του 2014 έκανε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας του υπουργείου Πολιτισμού που αποτελούνταν από τους Αλέξη Ζήρα, Γιώργο Ανδρειωμένο, Δημήτρη Καργιώτη, Έλλη Λεμονίδου, Μαρία Σκιαδαρέση, Λίλυ Εξαρχοπούλου, Λίνα Πανταλέων, Νένα Κοκκινάκη και Χαράλαμπο Γιαννακόπουλο.

Τα βραβεία

Ο πλήρης κατάλογος των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2015 είναι ο εξής:

Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων: Ομόφωνα στον Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο για το σύνολο του έργου του.

Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος: Κατά πλειοψηφία στον Χρήστο Χωμενίδη, για το έργο του με τίτλο «Νίκη» εκδόσεις Πατάκη.

Κρατικό Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας: Κατά πλειοψηφία στον Ανδρέα Μήτσου, για το έργο του με τίτλο «Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια», εκδόσεις Καστανιώτη.

Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Κατά πλειοψηφία στη Ζέφη Δαράκη, για το έργο της με τίτλο «Η σπηλιά με τα βεγγαλικά», εκδόσεις Νεφέλη.

Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής: Κατά πλειοψηφία στην Κατερίνα Σχινά, για το έργο της με τίτλο «Καλή και ανάποδη. Ο πολιτισμός του πλεκτού», εκδόσεις Κίχλη.

Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας: Κατά πλειοψηφία στον Νίκο Μπακουνάκη, για το έργο του με τίτλο «Δημοσιογράφος ή ρεπόρτερ. Η αφήγηση στις ελληνικές εφημερίδες, 19ος – 20ος αιώνας», Εκδόσεις Πόλις.

Κρατικό Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα: Εξ ημισείας στον Χρίστο Κυθρεώτη, για το έργο του με τίτλο «Μια Χαρά», εκδόσεις Πατάκη και στη Μαρία Φίλη, για το έργο της με τίτλο «Το πιο Παράξενο Απόκτημα των Εντόμων», εκδόσεις Μελάνι.

Κρατικό Ειδικό Βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα: Ομόφωνα στη Ρίκα Μπενβενίστε, για το έργο της με τίτλο «Αυτοί που επέζησαν. Αντίσταση, εκτόπιση, επιστροφή. Θεσσαλονικείς Εβραίοι στη δεκαετία του 1940», εκδόσεις Πόλις.

Διακρίσεις: Η Επιτροπή απονέμει τιμητική διάκριση στα λογοτεχνικά περιοδικά «Νέα Ευθύνη» και «Φρέαρ» για τη συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...