Όπως και στο άνοιγμα της χώρας, έτσι και το άνοιγμα των συνόρων της χώρας αποδεικνύεται μια άσκηση πιο δύσκολη σε σχέση με το κλείσιμο. Και αυτό γιατί πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ κρίσιμο είναι και το να υπάρχει ένα σύστημα ανταπόκρισης ενόψει πιθανών απανωτών κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς.
Αρχής γενομένης από το σχέδιο της κυβέρνησης για το καλοκαίρι, όμως, όπως εξηγούσε στο Protagon κεντρικός υπουργός που συμμετείχε στη χθεσινή μεσημβρινή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η χώρα μας έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: το λεγόμενο PLF, αυτό το περίφημο λογισμικό, το οποίο θα ενσωματώνει τις πληροφορίες για το προφίλ των ταξιδιωτών, το αεροδρόμιο αφετηρίας, τη χώρα κατοικίας και το ταξιδιωτικό ιστορικό τους και με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να «βλέπει» ποιους επιβάτες πρέπει κατά προτεραιότητα να τεστάρει στις πύλες εισόδου της χώρας. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί με σύνεση το στοκ των περίπου 10.000 τεστ την ημέρα που είναι διαθέσιμα, ενώ κρίσιμη είναι και η ιχνηλάτηση των επαφών τυχόν κρουσμάτων.
Η χώρα, πάντως, δεν ανοίγει γενικώς και αορίστως από την 1η Ιουλίου. Μπορεί ο Στέλιος Πέτσας χθες να αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των χερσαίων συνόρων με Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία, αλλά το άνοιγμα των τελωνειακών σταθμών δεν σημαίνει υποχρεωτικά και άνοιγμα του τουρισμού. Αντίθετα, θα μπορούν να εισέρχονται έλληνες πολίτες, ομογενείς, εμπορεύματα και εργαζόμενοι, τουλάχιστον για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και, σε κάθε περίπτωση, για Αλβανία και Τουρκία.
Πρακτικά, η χώρα μας εναρμονίζεται με τη λίστα που καταρτίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και καθορίζει από ποιες τρίτες χώρες θα δέχονται πτήσεις τα ευρωπαϊκά κράτη. Εκτός, για αόριστο χρονικό διάστημα θα μείνουν ΗΠΑ, Ρωσία και Βραζιλία, κατά τα φαινόμενα, ενώ έντονος προβληματισμός στην Ευρώπη υπάρχει και για την Τουρκία. Το παρασκήνιο της λίστας είναι μεγάλο, με τις ευρωπαϊκές χώρες να έχουν εκ νέου αντικρουόμενες θέσεις και συμφέροντα. Για παράδειγμα, αρκετές χώρες δεν θέλουν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, τη Σερβία εντός της «λευκής λίστας», αν και για την Ελλάδα αποτελεί μεγάλη αγορά. Και για την Κίνα υπάρχει έντονος προβληματισμός, αν και φαίνεται πως θα ισχύσει η αρχή της αμοιβαιότητας, με αποφυγή της καραντίνας για Ευρωπαίους πολίτες.
Η χώρα μας, πάντως, σε όλα τα σύνορα, αεροπορικά, θαλάσσια και χερσαία, αναμένεται να συνταχθεί με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Άλλωστε, η λίστα που θα δοθεί δίνει το περιθώριο στις χώρες να μην δέχονται πτήσεις από επιπλέον χώρες εξ αυτών που εξαιρούνται, αλλά όχι να διαλέγουν χώρες από αυτές που έχουν εξαιρεθεί. Η λίστα θα είναι δυναμική και θα επικαιροποιείται ανά 15 μέρες, αλλά ο ελληνικός τουρισμός αναμένεται να υποφέρει, καθώς βασικοί «πελάτες» της χώρας μας δεν θα εμφανιστούν καν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News