Μέχρι την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου οι 350 σύντροφοι της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κίνας θα έχουν εγκρίνει ψήφισμα που αφορά τα «100 χρόνια του κόμματος», δηλαδή θα κάνουν ό,τι είχαν κάνει στην εποχή τους και οι Μάο Τσετούνγκ και Ντενγκ Σιαοπίνγκ. Κρίνεται ότι πρόκειται για κίνηση με την οποία ανοίγεται καινούργιο πολιτικό κεφάλαιο στην Κίνα (όσο καινούργιο μπορεί να είναι τέλος πάντων στο δεδομένο πλαίσιο). Το θέμα του ψηφίσματος είναι η αποτίμηση της προσφοράς του ΚΚΚ. Εξυπακούεται ότι αναφέρεται σε «μεγάλα αποτελέσματα» και σε «απόκτηση εμπειρίας», αφού τέτοια έγγραφα αποσκοπούν στη θεοποίηση του εκάστοτε ηγέτη και στην εξόντωση των εσωκομματικών αντιπάλων του αφ’ ενός, αφ’ ετέρου δε στη χάραξη της γραμμής που τον εξυπηρετεί.
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είναι γενικός γραμματέας του ΚΚΚ από τον Νοέμβριο του 2012 και θέλει να παραμείνει επικεφαλής του άλλα πέντε χρόνια τουλάχιστον. Η ιστορική αποτίμηση θα χρησιμεύσει στον Σι πολύ, αφού θα δείχνει ότι το έργο που πραγματοποίησε είναι σημαντικό και, συνεπώς, ο ίδιος πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά κόμμα και χώρα.
Είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα ώστε το 2022 ο Σι να επανεκλεγεί «τιμονιέρης» στο 20ό κομματικό συνέδριο. Για να προετοιμάσει το έδαφος, το τμήμα προπαγάνδας μόλις δημοσίευσε τη «Συνοπτική ιστορία του κόμματος», έναν τόμο 531 σελίδων, από τις οποίες περί τις 130 είναι αφιερωμένες στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του Σι. Αλλά και τα κινεζικά Μέσα, με πρώτο το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua παρουσίασαν αφιερώματα στον πρόεδρο και γενικό γραμματέα την παραμονή της έναρξης των εργασιών της Ολομέλειας.
Στα αφιερώματα αυτά οι ύμνοι στον Σι αναπέμπονται μέσω φράσεων του είδους «Σι, ο άνθρωπος που οδηγεί το ΚΚ Κίνας σε νέο ταξίδι», «ο άνθρωπος που έχει το θάρρος να καινοτομήσει», «αυτός που ενισχύει τη δύναμη του κόμματος», κ.ά. παρόμοια. Το Xinhua στα επιτεύγματα του Σι περιέλαβε την «εκστρατεία διαφθοράς» και την «τιμωρία αξιωματούχων και ανωτέρων στελεχών».
Φυσικά, δίπλα στα πολιτικά και διοικητικά κατορθώματα του ηγέτη βρίσκουν χώρο και τα μικροπράγματα όπως «το κολύμπι, για να διατηρεί τη φόρμα του και για να έχει αλκή ώστε να συνεχίζει το έργο του». Οι…καταβάσεις του στον λαό είναι και αυτές προβεβλημένες: «Ο Σι επισκέπτεται συχνά αγροκτήματα, αγροτόσπιτα, ταβέρνες, σουπερμάρκετ, εργοστάσια, εργαστήρια, νοσοκομεία, σχολεία, επιθεωρεί ακόμη και χοιροστάσια και τουαλέτες με σκοπό ιδίοις όμμασι να διαπιστώσει πώς ζουν οι Κινέζοι».
Τα δύο τελευταία κεφάλαια της ιστορικής σύνοψης αφορούν τις σκέψεις και τα έργα του ηγέτη είναι αφιερωμένα στις νέες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το 2049: «Η Κίνα πρέπει να καταστεί ένα σύγχρονο και ευημερούν κράτος, μία όμορφη σοσιαλιστική χώρα». Κάτι που όμως δεν είναι εύκολη δουλειά: «Ο Σι είπε ότι δεν θα είναι σαν τη βόλτα στο πάρκο». Τουτέστιν, έχει μπροστά της την αντιμετώπιση της πανδημίας, δηλαδή την πολιτική των λοκντάουν με το πρώτο κρούσμα, το πρότζεκτ περί «κοινής ευημερίας για όλους τους Κινέζους», το φρένο στη «χαοτική ανάπτυξη του καπιταλισμού», τη διαχείριση της κρίσης με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο οι διεθνείς σινολόγοι εκτιμούν ότι οι αλλεπάλληλες συλλήψεις κομματικών και διοικητικών στελεχών δείχνουν ότι υπάρχει εσωτερική αντιπολίτευση στο κόμμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News