Τα άδυτα του ξενοδοχείου Χίλτον διαμορφώνουν το ιδανικό σκηνικό για συνομιλίες υψηλής έντασης. Η ατμόσφαιρα είναι υποτονική, οι διάδρομοι είναι ήρεμοι και οι αίθουσες συσκέψεων μια όαση ησυχίας.
Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian στην Αθήνα, Ελενα Σμιθ, ξεκινάει την ανάλυσή της για την κατάσταση στην Ελλάδα από τον τόπο που λαμβάνονται όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα.
Οπως σημειώνει, όμως, μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να κατάφερε να μεταφέρει τις συζητήσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών από τα γραφεία των υπουργείων σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, εντούτοις δεν μπόρεσε να αποτρέψει τις συζητήσεις να φτάνουν σε ένα άκρως νευρικό σημείο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η οικονομική ανασκόπηση του προγράμματος που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και μήνες να τραβάει σε μάκρος και στο ενδιάμεσο οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις να βασανίζονται με λογομαχίες που οδηγούν στο πουθενά.
«Τώρα, λιγότερο από ένα χρόνο από τη στιγμή που συμφωνήθηκε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, και με το κρίσιμο Eurogroup να βρίσκεται επί θύραις, υπάρχει μια αίσθηση ότι η κρίση έχει επιστρέψει στην Ελλάδα», σημειώνει το άρθρο.
Θυμωμένη ρητορική
Για να συμπληρώσει ότι οι πολιτικοί εντρυφούν πλέον σε μια θυμωμένη ρητορική που βάζει ξανά την Αθήνα σε πορεία σύγκρουσης με τους δανειστές, ενώ οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν ανέβει, οι διαδηλωτές βγαίνουν ξανά στους δρόμους, ενώ το Grexit, η λέξη που έγινε συνώνυμη με την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, αρχίζει να ψιθυρίζεται ξανά.
Με φόντο το χρέος, αρκετοί σχολιαστές τείνουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα εσφαλμένοι υπολογισμοί που μπορεί να αποδειχθούν μοιραίοι στην πορεία.
Ο γνωστός δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς καταθέτει στην εφημερίδα τη δική του άποψη: «Η Ιστορία είναι φτιαγμένη από ατυχήματα που δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιου μυστικού σχεδίου, αλλά από μια σειρά λαθών, ανθρώπινων αδυναμιών και εμμονών. Ας ελπίσουμε ότι θα αποφευχθούν όλα αυτά».
Η αβεβαιότητα στους δρόμους
Στους δρόμους, η αβεβαιότητα είναι ένα ανασταλτικός παράγοντας για την οικονομία, η οποία βρίσκεται πλέον σε χρόνιο μαρασμό λόγω της λιτότητας, ενώ έχει αυξηθεί το άγχος στους πολίτες που βλέπουν τα επίπεδα του κατά κεφαλήν ΑΕΠ να μειώνονται κατά 28%.
Είναι χαρακτηριστική η άποψη που καταθέτει ο Γιάννης Ταντρής, ένας συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα, του οποίου η σύνταξη έχει μειωθεί σχεδόν κατά 1/3: «Δεν ξέρω κανέναν που να μην ανησυχεί. Εάν γίνει ένα κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, θα είναι το τέλος μας. Αυτό το μέτρο, επί του παρόντος, δεν το έχουν πάρει. Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα είναι αδύνατο να προμηθευτούμε πετρέλαιο και φάρμακα. Αυτή τη φορά τα πάντα είναι δυνατά».
Το άρθρο του Guardian σημειώνει ότι μπορεί η Ευρώπη να ανησυχεί για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην «καρδιά» της, ωστόσο το ελληνικό ζήτημα δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι. Αντίθετα, το δράμα της έγινε διττό καθώς κοντά στην οικονομική κρίση ήρθε και η προσφυγική.
Κάπως έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας που ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης υποσχόμενος τερματισμό της λιτότητας, χρησιμοποιεί το Προσφυγικό για να κερδίσει χρόνο. Ωστόσο, οι πολύμηνες αντιπαραθέσεις για τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, τις συντάξεις, τις αυξήσεις φόρων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οδήγησαν τους δανειστές, και ειδικά το ΔΝΤ, να ζητήσουν από την Αθήνα να πάρει επιπρόσθετα μέτρα ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό πήχη στα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ.
Η διάσταση απόψεων
Αυτή η εξέλιξη είναι η αντανάκλαση των αποκλινουσών απόψεων που υπάρχουν μεταξύ των δανειστών (Ευρωζώνη και ΔΝΤ) για το πώς μπορεί να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα και για το αν μπορεί η Αθήνα να πιάσει τους στόχους της, όπως, επί παραδείγματι, το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2018.
Το Ταμείο εξακολουθεί να ομιλεί για ελάφρυνση χρέους και εκτιμά ότι οι προβλέψεις της ΕΕ είναι υπερβολικά αισιόδοξες για την Ελλάδα.
Σχολιάζοντας το αίτημα αυτό ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σχολιάζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει κάθε απόφαση που θα έφερνε ρήξη ανάμεσα στα δύο κόμματα που τη συνθέτουν. «Αλλά η απαίτηση για επιπλέον μέτρα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε σπασμωδικές κινήσεις, να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και τη ίδια τη δημοκρατία. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πουλήσει τέτοια μέτρα, ούτε καν μία υπό τον Αλέξη Τσίπρα», συνεχίζει.
Αγώνας δρόμου
«Ολοι συμφωνούν ότι η Αθήνα οδηγείται τώρα σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο. Με μικρή ένδειξη ότι το αδιέξοδο θα ξεπεραστεί κατά τη συνεδρίαση της Ευρωζώνης την Παρασκευή, οι αναλυτές λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το Μάιο πριν η Ευρώπη ξεκινήσει να ετοιμάζεται για το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την ΕΕ», αναφέρει το άρθρο σημειώνοντας τους αυξανόμενους κινδύνους που θα προκύψουν αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
«Ο κίνδυνος ότι μπορεί να συμβεί ένα ατύχημα δεν είναι καθόλου αμελητέος», σχολιάζει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος. «Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να παγώσουν ενόψει του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχει ένα παράθυρο που κλείνει τον Μάιο», καταλήγει με νόημα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News