424
Διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, στις 23 Ιανουαρίου | Alexandros Michailidis / SOOC

Το Ασφαλιστικό «χρειάζεται συμπράξεις δυνάμεων»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2016, 21:24
Διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, στις 23 Ιανουαρίου
|Alexandros Michailidis / SOOC

Το Ασφαλιστικό «χρειάζεται συμπράξεις δυνάμεων»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2016, 21:24

Για το Ασφαλιστικό χρειάζονται συμπράξεις και όχι απλά συναινέσεις, τονίζει ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, προειδοποιώντας για τις εκρηκτικές διαστάσεις του προβλήματος και για το βάρος που θα πέσει αναπόφευκτα στις επόμενες γενιές.

Οπως επισημαίνει στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, χρειάζεται μερικός ανασχεδιασμός του συστήματος με την εισαγωγή και χαρακτηριστικών κεφαλαιοποιητικού μοντέλου.

Περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα και επισημαίνει αν δεν υπάρξουν λύσεις, δεν θα είναι εύκολο να αποτραπούν βάναυσες εξελίξεις. Η μετάθεση των βαρών και ο πόλεμος των γενεών «έχει ήδη συντελεστεί» και οι νέες γενιές θα κληθούν να αποπληρώσουν τα «τερατώδη χρέη του συστήματος».

Με δεδομένο το μέγεθος του προβλήματος «η λύση δεν μπορεί παρά να έρθει από επάνω» όπως λέει, τονίζοντας ωστόσο ότι μία πολιτική δύναμη μεμονωμένα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το Ασφαλιστικό. Χρειάζονται, όπως επισημαίνει ο κ. Γιαννίτσης, λύσεις στη βάση της σύμπραξης και όχι απλά της συναίνεσης, και τα κόμματα να παραμερίσουν όσα έχουν πει ως σήμερα.

Ο πρώην υπουργός προτείνει την εισαγωγή ενός συμπληρωματικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος, παράλληλα με τον ήδη υπάρχοντα διανεμητικό χαρακτήρα. Αυτό «θα αποκαταστήσει εν μέρει την εμπιστοσύνη ότι ο ασφαλισμένος θα εισπράξει τα ποσά που έχει αποταμιεύσει κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου», επισημαίνει. Επιπλέον, ζητά τον διαχωρισμό της κοινωνικής πολιτικής από το ασφαλιστικό σύστημα ώστε να το συνταξιοδοτικό σύστημα και η κοινωνική πολιτική να αποκτήσουν διακριτούς ρόλους για διαφορετικά σύνολα ανθρώπων.

Ενόψει γενικευμένης αντιπαράθεσης

Καθώς πλησιάζει η οριστικοποίηση του νομοσχεδίου του υπουργείο Εργασίας, το Ασφαλιστικό αναδεικνύεται σε κορυφαίο σημείο αντιπαράθεσης της Κυβέρνησης με την Αντιπολίτευση. Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστημονικοί κλάδοι είναι σε θέση μάχης, ενόψει μάλιστα και της γενικής απεργίας την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση πιέζεται από τους αγρότες που δείχνουν να κλιμακώνουν τις επόμενες ημέρες τις κινητοποιήσεις και να σκέπτονται το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη, το Μαξίμου είναι σε επικοινωνία με τους επιστημονικούς κλάδους, αν και από την πλευρά τους οι επιφυλάξεις για επιμέρους σημεία του νομοσχεδίου παραμένουν.

Από την πλευρά της η ΝΔ με τον νέο αρχηγό βλέπουν το ζήτημα σαν το πρώτο σοβαρό πεδίο αντιπαράθεσης (όπως έγινε προ ημερών στη Βουλή). Σκοπεύουν να δείξουν την στήριξή τους στις παραγωγικές δυνάμεις που εκτιμούν ότι πλήττονται από τις νέες ρυθμίσεις, κρατώντας και δίαυλο επικοινωνίας με τους αγρότες.

Με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να βλέπουν στο Ασφαλιστικό την ευκαιρία για ολομέτωπη επίθεση, αλλά και με υπαρκτές τις πιέσεις από το εξωτερικό – και συγκεκριμένα το ΔΝΤ- για περικοπές, το πεδίο για άλλη μια σύγκρουση όλων εναντίον όλων παραμένει ανοιχτό και οι αντίπαλοι στις θέσεις τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...