734
Το αντιτορπιλικό στα ανοιχτά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης | IntimeNews

To αντιτορπιλικό USS McFaul στη Θεσσαλονίκη: μια πλωτή πολεμική μηχανή

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2019, 15:49
Το αντιτορπιλικό στα ανοιχτά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης
|IntimeNews

To αντιτορπιλικό USS McFaul στη Θεσσαλονίκη: μια πλωτή πολεμική μηχανή

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2019, 15:49

«Μπορεί να δώσει μάχη σε κάθε σημείο του πλανήτη. Με τριακόσια τριάντα άτομα πάνω του, η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει ηλικία μεγαλύτερη από τα 25 έτη, το αντιτορπιλικό USS McFaul, κλάσης Αrleigh Burke-class Flight II του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στέκεται επιβλητικά καταμεσής του Θερμαϊκού Κόλπου, κάτω από τον καυτό ήλιο. Στέκεται ακούνητο θαρρείς…» γράφει στην ανταπόκρισή του για το ΑΜΠΕ ο Σωτήρης Κυριακίδης.

Με μήκος κοντά στα 150 μέτρα, 9.000 τόνους βάρος, το πλοίο με τις «περίεργες» κατασκευές και τις πολυάριθμες κεραίες σε όλο του το μήκος, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για λίγες ημέρες πριν από την επιστροφή του στη βάση του στις ΗΠΑ και στον Ναύσταθμο του Νόρφολκ, στη Βιρτζίνια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τις παραπάνω πληροφορίες έδωσε, σήμερα, σε ομάδα δημοσιογράφων που ξεναγήθηκε στο πλοίο ο κυβερνήτης του, πλωτάρχης Ράστι Γουίλιαμσον, ο οποίος αν και απολαμβάνει την καλοκαιρία της Θεσσαλονίκης σκέφτεται τον δύσκολο καιρό που τους περιμένει στην επιστροφή, αφού υπάρχει ενημέρωση για τυφώνες που προβλέπονται στον Ατλαντικό. «Ήδη το πλήρωμα έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για να είμαστε έτοιμοι για δύσκολες συνθήκες», εξήγησε ο κυβερνήτης του UUS McFaul.

Ερωτηθείς από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής, απάντησε πως μόλις φύγει από τη Θεσσαλονίκη, το αντιτορπιλικό USS McFaul θα χρειαστεί τριάντα ημέρες για να φτάσει στην πατρίδα του.

Το προσωπικό του αμερικανικού πλοίου είναι κατ’ εξοχήν νέοι άνθρωποι- τριακόσια τριάντα άτομα, από τα οποία 26 αξιωματικοί. Ρωτάμε την 25χρονη αξιωματικό που μας συνοδεύει στην ξενάγηση αν της λείπει περισσότερο η στεριά όταν είναι στη θάλασσα ή το αντίστροφο, για να λάβουμε την απάντηση πως έχουν όλοι εκπαιδευτεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να μένουν για κάποιο χρονικό διάστημα μακριά από την οικογένειά τους. Ενώ μετά το πέρας της ξενάγησης και καθώς περνάμε στο πλοιάριο για την επιστροφή στη στεριά, θα πει ατενίζοντας τη θάλασσα: «σου λείπει το πράσινο, η φύση… πάρα πολύ γαλάζιο παντού».

Το μότο του πλοίου, το μήνυμα δηλαδή που φέρει το USS McFaul είναι «Courage, Honor, Sacrifice» (Κουράγιο, Τιμή, Θυσία). Πρόκειται για ένα μότο που, όπως εξήγησε ο καπετάνιος του, το έδωσε στο πλοίο το πρώτο πλήρωμα που ανέβηκε πάνω στο νεότευκτο σκάφος πριν από 20 και κάτι χρόνια, όταν ξεκίνησε η υπηρεσία του.

Το δε όνομα του σκάφους δεν προέρχεται, όπως συμβαίνει συχνά για τις ΗΠΑ, από μια τοποθεσία της Αμερικής αλλά από έναν άνδρα των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, τον βατραχάνθρωπο Ντόναλντ Λ. ΜακΚφάουλ «που ήταν ήρωας στις επιχειρήσεις στον Παναμά πριν από πολλά χρόνια, όταν άλλοι επέζησαν χάρη σε δικές του πράξεις στο πεδίο της μάχης».

Το σκάφος αυτό δεν έχει όμως μόνο συμβολισμούς και ιστορία αφού είναι μια πλωτή μηχανή μάχης με κορυφαίες δυνατότητες και, όπως τονίζει ο διοικητής του, μπορεί να κάνει σε επίπεδο μάχης επιφάνειας τα πάντα και μόνο του αυτόνομα, αλλά και σε συνεργασία με άλλα σκάφη, είτε του στόλου των ΗΠΑ είτε άλλων χωρών.

Σε κάποιο σημείο της ξενάγησης γίνεται αισθητός ο ήχος από έναν από τους κινητήρες τζετ να δουλεύει στην πρύμνη αφού το πλοίο «παίρνει την ισχύ από τέσσερις πανίσχυρους κινητήρες General Electric LM2500-30 που του παρέχουν 100,000 ίππους», όπως έχει εξηγήσει ο πλωτάρχης, ενώ δίπλα του θα δει κανείς μια σειρά από κλειστά μεταλλικά «καπάκια» στο πάτωμα, όμοια, αν και περισσότερα από εκείνα που είδαμε στην πλώρη: είναι τα «μακριά χέρια» του αντιτορπιλικού, οι καλυμμένοι εκτοξευτήρες των βλημάτων του.

«Χάρη σε αυτούς τους εκτοξευτήρες το πλοίο μπορεί να αμυνθεί αλλά και, αν χρειαστεί, να επιτεθεί», ανέφερε ο κ. Γουίλιαμσον περιγράφοντας τη δυνατότητα που έχει το USS McFaul να κάνει πρακτικά τα πάντα, πέρα από τον εξειδικευμένο ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Ο Πάιατ «καλωσόρισε» το αντιτορπιλικό

Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, «καλωσόρισε» το αντιτορπιλικό με μία ανάρτηση στο Twitter. «Καλώς ήρθες στην Ελλάδα USS MACFAUL και ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στο πλήρωμα και τους αξιωματικούς. Ευχαριστούμε και τη ναυτική διοίκηση Ευρώπης για αυτή την επίσκεψη- ένα ισχυρό σύμβολο της δέσμευσης των ΗΠΑ στη συμμαχία μας με την Ελλάδα και της δέσμευσής μας στην παρουσία των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη», έγραψε ο κ. Πάιατ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...