554
Μετά τη φρεγάτα «FS Provence» (η φωτογραφία από τη συνεκπαίδευση με τη Φ/Γ «Θεμιστοκλής»), μονάδες του Πολεμικού μας Ναυτικού θα έχουν συνεργασία και με τη ναυαρχίδα του γαλλικού Ναυτικού, το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» | INTIMEnews

Το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» με τα 22 Rafale του ξανά στη Μεσόγειο – κοινά γυμνάσια με μονάδες του ΠΝ

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2022, 13:31
Μετά τη φρεγάτα «FS Provence» (η φωτογραφία από τη συνεκπαίδευση με τη Φ/Γ «Θεμιστοκλής»), μονάδες του Πολεμικού μας Ναυτικού θα έχουν συνεργασία και με τη ναυαρχίδα του γαλλικού Ναυτικού, το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle»
|INTIMEnews

Το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» με τα 22 Rafale του ξανά στη Μεσόγειο – κοινά γυμνάσια με μονάδες του ΠΝ

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2022, 13:31

Με τη συμμετοχή και της Ελλάδας ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου η αεροναυτική αποστολή «Clemenceau 22» στη Μεσόγειο, με την κάθοδο της ναυαρχίδας του γαλλικού Ναυτικού, του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» και της συνοδείας του, που θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο.

Στο πλαίσιο της «Clemenceau 22» το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα συμμετάσχει σε ασκήσεις με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού μας (και άλλων συμμαχικών χωρών), με στόχο, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, την ενίσχυση της συνεργασίας της Γαλλίας με τους παράκτιους συμμάχους της στη Μεσόγειο.

Προηγήθηκε (τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022) η συνεκπαίδευση τύπου PASSEX (Passing Exercise) μεταξύ της φρεγάτας «Θεμιστοκλής» και της γαλλικής φρεγάτας «FS Provence» στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και του Στενού Κυθήρων.

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνεκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν πυρά επιφανείας κατά βραχονησίδας και εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, ναυτικής αποτροπής (Maritime Interdiction Operations – MIO), επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και αντιαεροπορικού πολέμου (Air Defence Exercise – ADEX) με τη συμμετοχή 6 μαχητικών αεροσκαφών –δύο F-16 από την 116 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) και 4 F-4 από την 117 ΠΜ– τα οποία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «συνέβαλαν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο».

«Από την 1η Φεβρουαρίου, η Γαλλία αναπτύσσει την αεροναυτική δύναμη που συγκροτεί την Task Force 473 (TF 473), γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και τα αεροσκάφη του. Η αεροναυτική αυτή δύναμη θα επιχειρεί έως τον Απρίλιο του 2022, στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της αποστολής CLEMENCEAU 22 με τη συμμετοχή και της Ελλάδας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας.

Πρόκειται, επισημαίνεται για την 14η κατά σειρά αποστολή του «Charles de Gaulle», με διάρκεια από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2022. Επί του σκάφους: 1.200 ναύτες, 22 Rafale, δύο αεροσκάφη επιτήρησης Hawkeye και τρία ελικόπτερα.

Στο πλευρό του αεροπλανοφόρου, αναπτύσσεται και η αεροναυτική δύναμη συνοδείας του: τρεις φρεγάτες, ένα σκάφος ανεφοδιασμού και ένα πυρηνικό υποβρύχιο.

«Αποδεικνύοντας τη διαλειτουργικότητά της με τις συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις, η αεροναυτική δύναμη θα συμπεριλάβει πολυάριθμα ξένα σκάφη κατά τη διάρκεια της αποστολής.

»Αδιαμφισβήτητο εργαλείο προβολής ισχύος και αυτόνομης εκτίμησης της κατάστασης, η αεροναυτική δύναμη θα αναπτυχθεί σε ένα περίπλοκο στρατηγικό περιβάλλον με αυξανόμενες περιφερειακές εντάσεις. Η ανάπτυξη της στρατιωτικής αυτής δύναμης, μοναδικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζει τη σημασία που επιδίδει η Γαλλία στην ελευθερία δράσης και κυκλοφορίας στη θάλασσα και στους αιθέρες», τονίζεται στην ανακοίνωση που συνεχίζει:

«Συσσωρευτής διεθνών δυνάμεων εκ φύσεως, η αεροναυτική δύναμη θα εντάξει σκάφη από συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις εντός της ΕΕ (Ελλάδα, Βέλγιο, Ισπανία) και του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Καναδάς). Η συμμετοχή τους προσφέρει μια ευκαιρία συντήρησης και εξέλιξης της ικανότητας μας να επιχειρούμε από κοινού με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ευρώπης, την ώρα που η Γαλλία έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για έξι μήνες. Η αποστολή CLEMENCEAU 22 αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας της Γαλλίας με τους παράκτιους συμμάχους της στη Μεσόγειο».

Σε συνέχεια των προηγούμενων αποστολών της, η αεροναυτική δύναμη θα συμμετάσχει στην επιχείρηση CHAMMAL, το γαλλικό σκέλος της επιχείρησης INHERENT RESOLVE, και θα συνεισφέρει στη μάχη κατά της ανασυγκρότησης του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή. Τέλος, θα είναι σε θέση να ενισχύσει τις επιχειρησιακές δεσμεύσεις της Γαλλίας στο πλαίσιο της ΕΕ (EUNAVFORMED IRINI), του ΝΑΤΟ και της περιοχής ευθύνης του SACEUR (Supreme Allied Command for Europe), ή μιας άλλης συμμαχίας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...