Νέα, μαύρα, σύννεφα πάνω από το Εθνικό Θέατρο και τη Δραματική Σχολή του. Μετά την προφυλάκιση του παραιτηθέντος τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, για σειρά κατηγοριών που αφορούν σεξουαλικά εγκλήματα, τώρα και και ο προκάτοχός του στη θέση, Στάθης Λιβαθινός, βρίσκεται να διαψεύδει δημοσιεύματα περί παραιτήσεώς του από τη διεύθυνση της Σχολής.
Ο κ. Λιβαθινός βρέθηκε στο στόχαστρο δημοσιευμάτων σε ιστότοπους, με «αποκαλύψεις» περί «απρεπούς, αν όχι βάναυσης συμπεριφοράς» σε βάρος σπουδαστών της Σχολής.
Τις τελευταίες ημέρες εργαζόμενοι αναπαρήγαγαν, σε φήμες, ένα «σκηνικό» που φέρεται να έλαβε χώρα στη Σχολή, με τον κ. Λιβαθινό να φέρεται να εκτοξεύει ομοφοβικά και «βιτριολικά» σχόλια και ειρωνείες σε σπουδαστές, ενώπιον των συμφοιτητών τους, στη διάρκεια προβών.
Αυτό, μαζί με την μέσω social media επίθεση εναντίον του, από τον μαθητή του, ηθοποιό Παναγιώτη Μπουγιούρη («Ήσασταν χυδαίος, προκλητικός και σας φτύνω κατάμουτρα»), στις 13 Φεβρουαρίου 2021, και το κλίμα αναταραχής που επικρατεί στη Σχολή, περί της συμπεριφοράς του, οδήγησαν σε φήμες περί παραίτησής του.
Ο ίδιος διέψευσε, τηλεφωνικά, σε τρεις τουλάχιστον διαδικτυακούς ιστότοπους ότι «παραιτήθηκε». Μια άλλη εκδοχή… φημών είναι ότι μετά από αυτά τα επεισόδια πιέστηκε να παραδώσει την παραίτησή του, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε «να παραδώσει τη θέση του διευθυντή της Σχολής», την οποία του είχε προσφέρει ο προφυλακισμένος πια Δ. Λιγνάδης, ως διευθυντής τότε του Εθνικού.
Από την πλευρά του Εθνικού Θεάτρου, ούτε η μεταβατική διευθύντριά του Έρι Κύργια (μέχρι πρόσφατα αναπληρώτρια διευθύντρια του Λιγνάδη), ούτε οιοσδήποτε άλλος ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει, είτε να διαψεύσει, τα περί παραίτησης, δηλώνοντας πως «είναι θέμα της Σχολής».
Από την πλευρά πάλι του υπουργείου Πολιτισμού και από το γραφείο της υπουργού παρέπεμπαν στο γραφείο του υφυπουργού αρμόδιου για το Σύγχρονο Πολιτισμό, Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Όμως, για το τυπικό, η Σχολή του Εθνικού υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και στη Νίκη Κεραμέως.
Οσον αφορά τον ίδιο τον Στάθη Λιβαθινό, μετά την τηλεφωνική διάψευσή του, και ενώ η Σχολή βρίσκεται σε αναβρασμό, αποφάσισε να πάρει επάνω του το θέμα των όποιων ανακοινώσεων. Τις οποίες και θα κάνει ο ίδιος την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021.
Το χρονικό
Στα τέλη Ιανουαρίου, και ενώ είχε ξεκινήσει το #MeToo στο χώρο του θεάτρου, οι σπουδαστές της Σχολής του Εθνικού βγήκαν με ανακοίνωσή τους στην οποία υποστήριζαν ότι και κάποιοι από εκείνους έχουν υποστεί ανάλογη βία.
Και μόνη η ανακοίνωση «χτύπησε» γενικό συναγερμό. Ενώ κάποιοι, τότε, είχαν εκτιμήσει ότι στις καταγγελίες, που οι ιθύνοντες της Σχολής κάλεσαν τους σπουδαστές να κάνουν πιο συγκεκριμένες, κρύβονταν και σεξουαλικές παρενοχλήσεις.
Την ημέρα που κατέθεσε την παραίτησή του Δημήτρης Λιγνάδης (Σάββατο 6 Φεβρουαρίου), οι ίδιοι ιθύνοντες οργάνωσαν τηλεδιάσκεψη σπουδαστών και καθηγητών, με θέμα ακριβώς τη συγκεκριμενοποίηση των καταγγελιών.
Εκεί ξεκαθαρίστηκε ότι οι σπουδαστές δεν μιλούσαν για σεξουαλική βία, αλλά για ομοφοβικά σχόλια και αυταρχικές συμπεριφορές από πλευράς του Στάθη Λιβαθινού, άλλοτε διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου (προ Λιγνάδη).
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχε και ο ίδιος, ο οποίος φέρεται, κατά πληροφορίες από τη Σχολή, να εμφανίστηκε όλο και πιο επιθετικός απέναντι στους σπουδαστές, στη συζήτηση. Έτσι δημιουργήθηκε ένταση και η τηλεδιάσκεψη δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες κινήσεις ή αποφάσεις.
Στις 13 Φεβρουαρίου, όταν πια είχαν λίγο ηρεμήσει τα πνεύματα στη Σχολή, οργανώθηκε νέα τηλεδιάσκεψη. Όμως, και αυτή οδηγήθηκε σε ένταση. «Δεν πρόκειται να τα ανεχθούμε όλα αυτά και δεν ξαναπατήσουμε σε κανένα μάθημα» του κ. Λιβαθινού, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η επωδός της τηλεδιάσκεψης, από πλευράς των σπουδαστών.
Αμέσως μετά, βγήκε νέα ανακοίνωση των σπουδαστών της Σχολής του Εθνικού, με κύριο άξονα ότι δεν υπήρχαν σεξουαλικές καταγγελίες από πλευράς τους.
Στο μεταξύ, στο παρασκήνιο και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Σχολή εμφανίζονταν αδιάλλακτες στις θέσεις τους και το χάσμα μεταξύ τους δεν φάνηκε δυνατόν να γεφυρωθεί. «Είναι κόκκινο πανί ο Στάθης Λιβαθινός», εξήγησε στο Protagon δημοσιογραφική πηγή. «Δεν θα απολογηθώ σε παιδιά», ήταν αντιστοίχως η στάση του κ. Λιβαθινού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ετσι, κατά πληροφορίες, ο ίδιος εκλήθη από τους ιθύνοντες της Σχολής και, σε συνεννόηση με τους πολιτικώς υπευθύνους, φέρεται να συζήτησε «συμβιβαστική λύση οικειοθελούς αποχώρησής του».
Αν πράγματι εκεί θα καταλήξει η διελκυστίνδα στη Δραματική Σχολή της πρώτης κρατικής σκηνής της χώρας, θα φανεί την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, με ανακοίνωση του ίδιου του Στάθη Λιβαθινού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News