Την τελική έκθεση για τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 υπέβαλε ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μόλερ στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Τα κυριότερα συμπεράσματα της έκθεσης που συνέταξε ο ειδικός εισαγγελέας θα δοθούν στη δημοσιότητα μόλις διαβιβαστούν στο Κογκρέσο.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, πάντως, ο Μόλερ στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του δεν απαγγέλλει νέες κατηγορίες. Μέχρι στιγμής πάντως, το έχει κάνει σε βάρος μιας σειράς συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ.
Μεταξύ αυτών ο πρώην επικεφαλής της εκστρατείας του αμερικανού προέδρου, Πολ Μάναφορτ, ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του, Μάικλ Κόεν, ο έμπιστος φίλος και σύμβουλος στην καμπάνια του, Ρότζερ Στόουν, και άλλοι βοηθοί και σύμβουλοί του, όπως οι Ρικ Γκέιτς, Μάικλ Φλιν και Τζορτζ Παπαδόπουλος. Όλοι έχουν καταδικαστεί ή έχουν παραδεχτεί την ενοχή τους για εγκληματική συμπεριφορά.
Επίσης, η έρευνα οδήγησε σε κατηγορίες κατά 26 Ρώσων για εμπλοκή στην υπόθεση του ρωσικού «δακτύλου». Ορισμένοι από αυτούς κατηγορήθηκαν για υποκλοπή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από τους λογαριασμούς των Δημοκρατικών τα οποία διοχέτευσαν στην ιστοσελίδα WikiLeaks, διαταράσσοντας την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.
Ακόμη, ο εισαγγελέας τεκμηριώνει στα κατηγορητήρια, μια μακροπρόθεσμη και πολυεπίπεδη προσπάθεια της Ρωσίας να παραβιάσει τις εκλογές στις ΗΠΑ και να επηρεάσει ψηφοφόρους στο Διαδίκτυο. Η διαπίστωση του εισαγγελέα για ρωσική κατασκοπεία και δολιοφθορά έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Τραμπ σχετικά με το αν η Ρωσία είχε τέτοια δραστηριότητα.
Η έκθεση είναι πιθανό να αποκαλύψει εάν ο Μόλερ ανακάλυψε ή όχι κάποιο συντονισμό μεταξύ της εκστρατείας του ρεπουμπλικανού κόμματος και ρώσων πρακτόρων, κάτι που ο πρόεδρος έχει αρνηθεί επανειλημμένα, όπως επίσης εάν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τραμπ εμπόδισε τη Δικαιοσύνη ή προσπάθησε να απολύσει τον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.
Τα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο απαιτούν τη δημοσιοποίηση ολόκληρης της έκθεσης, δηλώνοντας ότι οι Αμερικανοί «έχουν το δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια». Με κοινή τους ανακοίνωση, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σούμερ τονίζουν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ δεν πρέπει να επιτρέψει στον Λευκό Οίκο να «αναμειχθεί» στα επόμενα βήματα.
«Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ δεν πρέπει να δώσει στον πρόεδρο Τραμπ, στους δικηγόρους του, ή στην ομάδα του να ρίξουν μα πρώτη ματιά στα ευρήματα ή τα αποδεικτικά στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση Μόλερ» δήλωσε ο Τσακ Σούμερ.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε ότι η προεδρία δεν έλαβε αντίγραφο της έκθεσης, ούτε έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενό της.
Ο Τραμπ ωστόσο επιμένει ότι δεν έχει βρεθεί καμία αξιόποινη πράξη που να τον αφορά: «Κάποια στιγμή υποθέτω ότι θα μιλήσω γι ‘αυτό, αλλά ξέρετε την καλή πλευρά, δεν υπήρχε συμπαιγνία, δεν υπήρχαν εμπόδια, δεν υπήρχε τίποτα. Δεν υπήρχαν τηλεφωνήματα, δεν υπήρχε τίποτα. Κέρδισα τις εκλογές και γνωρίζετε γιατί; Γιατί ήμουν καλύτερος υποψήφιος από ότι ήταν αυτή (εννοεί την Χίλαρι Κλίντον) και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία» δήλωσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News