Ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να αποφεύγει την γραβάτα. Επιλέγει όμως να επισκεφθεί μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού την ημέρα του Πάσχα φορώντας γυαλιά ηλίου, χωρίς συναίσθηση της σημειολογίας.
Οι πρωθυπουργοί και οι πρόεδροι δεν φορούν γυαλιά ηλίου στις επίσημες εμφανίσεις τους. Το βλέμμα τους πρέπει να διακρίνεται, αν αυτό δεν συμβαίνει είναι «φάουλ».
Δεδομένης της έντασης που επικρατεί στο Αιγαίο, με καθημερινές τουρκικές παραβιάσεις από αέρος και από την Δευτέρα του Πάσχα με καταγεγραμμένη και παραβίαση των χωρικών υδάτων από του τουρκική ακταιωρό στην περιοχή των Οινουσσών, το γυαλί του κ. Τσίπρα μοιάζει με μία ανησυχητική παραπομπή στο τζάκετ του Κώστα Καραμανλή το καλοκαίρι του 2007, όταν ο «στρατηγός άνεμος» έκανε τα δικά του και η χώρα είχε παραδοθεί στις φλόγες.
Οταν μάλιστα το δίδυμο Τσίπρα- Καμμένου ζητούσε πληροφορίες για το αν τα ραντάρ της φρεγάτας μπορούν να «λοκάρουν» τα τουρκικά μαχητικά που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο, τα ερωτήματα είναι όχι μόνο πολλά, αλλά -κυρίως- ανησυχητικά. Και η απουσία απαντήσεων ακόμη πιο ανησυχητική.
Εν μέσω κυβερνητικών κλυδωνισμών και με την διαπραγμάτευση σε εκκρεμότητα εν αναμονή του Eurogoup της επόμενης Δευτέρας, η ένταση στο Αιγαίο είναι κατά την ανάγνωση κάποιων πηγών ο δυνάμει καθοριστικός παράγων των εξελίξεων.
Πρόοδος στο πεδίο της διαπραγμάτευσης δεν διαφαίνεται. Οπως άλλωστε δήλωνε στο Reuters υψηλόβαθμη κοινοτική πηγή το απόγευμα της Δευτέρας: «Η πρόοδος είναι αργή. Δεν θα ανέμενα τελική συμφωνία στην συνάντηση (Eurogroup) της 9ης Μαΐου. Είναι πολύ νωρίς. Εχουμε κάποιες εβδομάδες για να πορευτούμε έπειτα από αυτό».
Είναι εξαιρετικά πιθανό τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες η εικόνα να περιπλακεί επικίνδυνα, αν η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου επιλέξει να παίξει το χαρτί της εθνικής κρίσης για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης
Η ίδια πηγή ανέφερε πως το βασικό κώλυμα παρουσιάζεται στο θέμα των προληπτικών μέτρων, τα οποία η Ελλάδα απορρίπτει. Και συμπλήρωνε, αφήνοντας όλους τους κινδύνους παράτασης της εκκρεμότητας να διαφανούν ότι θα ήταν προτιμότερο σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις να έχουν καταλήξει κάπου πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ώστε να μην καλλιεργηθεί ατμόσφαιρα κρίσης την περίοδο εκείνη.
Το πρόβλημα όμως στην Ελλάδα έχει περιγραφεί. Από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όταν έλεγε τον Φεβρουάριο στην Βουλή ότι «αν είναι η αξιολόγηση να κλείσει Μάιο – Ιούνιο, τότε καήκαμε».
Με το ενδεχόμενο αυτό ανοιχτό, από κάποιες πηγές (αντιπολιτευτικές) επισημάνθηκε πως η προτεραιότητα που δόθηκε από την κυβέρνηση τις ημέρες του Πάσχα σε επικοινωνιακό επίπεδο δεν αφορούσε την διαπραγμάτευση, αλλά την στρατιωτική ετοιμότητα της χώρας. Με βάση τις ανησυχίες αυτές, μία ένταση στο Αιγαίο μπορεί για μία ακόμη φορά να αποδεχθεί καταλυτική.
Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν περνά από πουθενά απαρατήρητο ότι το εκβιαστικό σενάριο εκλογών είναι στο τραπέζι, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να παρουσιάζει μία ειδυλλιακή εικόνα για την συνοχή της, μέσω των συνευρέσεων Τσίπρα – Καμμένου και ότι ο Νίκος Παππάς έχει αναλάβει την επικοινωνιακή διαχείριση του «success story» α λα ΣΥΡΙΖΑ.
Αν επαληθευτούν δε οι ανησυχίες όσων δεν «βλέπουν» συμφωνία την επόμενη Δευτέρα, είναι εξαιρετικά πιθανό τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες η εικόνα να περιπλακεί επικίνδυνα, αν η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου επιλέξει να παίξει το χαρτί της εθνικής κρίσης για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News