Στην Αθήνα βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα ένας αντισμήναρχος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ ο οποίος στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού θεωρείται ως ο πλέον ειδικός των δομών foresight. Των υπηρεσιών εκείνων, δηλαδή, που έχουν ως αποστολή να προβλέπουν όλες τις πιθανές εξελίξεις σε διάφορα και διαπλεκόμενα πεδία, προκειμένου να καταστρώνονται εγκαίρως σχέδια αντιμετώπισης κάθε ενδεχόμενου κινδύνου.
Ο λόγος για τον Ελληνομαερικανό Τζέικ Σωτηριάδη, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του Foresight της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και θεωρείται «γκουρού» στο συγκεκριμένο τομέα. Εχει εργαστεί για χρόνια σε ανάλογες υπηρεσίες του Αμερικανικού Πενταγώνου και τώρα διδάσκει στο National Intelligence University. Πρόκειται για έναν επιστήμονα που γνωρίζει πολύ καλά τους τομείς της Αμυνας, της Ασφάλειας και των Πληροφοριών.
Τι ήρθε να κάνει όμως ο συγκεκριμένος άνθρωπος στην Ελλάδα; Ο Σωτηριάδης είναι καλεσμένος της κυβέρνησης και συγκεκριμένα της Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού που τρέχουν ο Γιάννης Μαστρογεωργίου και ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης με τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πιο συγκεκριμένα, κλήθηκε στη χώρα για το διήμερο Future Lab που διοργανώνεται με τη συμμετοχή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ενώ κατά την παραμονή του συμφωνήθηκε αυτή η πρωτοβουλία της Γραμματείας να αποτελέσει προπομπό και άλλων διμερών συνεργασιών. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, εστιάζεται στο θέμα του εργαστηρίου: «Το Περιβάλλον Ασφαλείας στην Ευρώπη Μετά την Ουκρανική Κρίση».
Ο παραπάνω τίτλος ενσαρκώνει και τον σκοπό σύστασης της επιτροπής: τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια: πώς, σε ποιον βαθμό αλλά και σε ποιους τομείς θα επηρεαστεί το περιβάλλον ασφαλείας της ΕΕ την επόμενη μέρα της ουκρανικής κρίσης, αλλά και τι προεκτάσεις θα έχει για τις χώρες της ΕΕ, τον δυτικό κόσμο και το υπόλοιπο σύμπλεγμα της παγκόσμιας ασφάλειας ο απόηχος αυτής της κρίσης.
Ας σημειωθεί ότι Ευρώπη και Δύση θα κληθούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της στρατηγικής τους αυτονομίας απέναντι σ’ ένα μεταβαλλόμενο και πολυπαραγοντικό κόσμο που αλλάζει άρδην. Νέες απειλές και ευκαιρίες αναδεικνύονται ήδη και η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και ως ιδιαίτερη γεωγραφική οντότητα, οφείλει να σχεδιάσει εναλλακτικά σενάρια πρόληψης και προετοιμασίας σε επίπεδο οικονομικών, γεωπολιτικών, πολιτικών και κοινωνικών προεκτάσεων που θα αφήσει πίσω της η κρίση αυτή.
Τέλος, στην εκδήλωση, εκτός από στελέχη της Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, θα συμμετάσχουν και στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας καθώς ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος, συμμετέχει ενεργά στο εγχείρημα.
Τα αποτελέσματα του workshop θα δημοσιευθούν σε μελέτη που θα συνυπογράψει η Γραμματεία, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και ο Τζέικ Σωτηριάδης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News