Εικόνα ήπιων αυξομειώσεων μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων παρουσιάζει το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Όπως φαίνεται στα διαγράμματα, οι αναλύσεις των δειγμάτων που ελήφθησαν από την αρχή της εβδομάδας στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης συντείνουν προς μία σταθεροποίηση του ιικού φορτίου σε υψηλά επίπεδα, χωρίς όμως να διαφαίνεται τάση απότομης αύξησής του.
Συγκεκριμένα, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 22/03 και της Τρίτης 23/03 είναι:
-Μειωμένη κατά 14% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως, προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 19/3 και της Κυριακής 21/3.
-Αυξημένη κατά 34% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 15/3 και Τρίτης 16/3.
Όπως ανακοινώθηκε, εξάλλου, από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων που συντονίζει ο ΕΟΔΥ και στο οποίο συμμετέχει η ομάδα του ΑΠΘ, την προηγούμενη εβδομάδα (15-21/3/21) στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε μείωση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου κατά 8%, σε σχέση με την εβδομάδα 8-14/3/2021.
«Η παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα σε τόσο υψηλές τιμές ιικού φορτίου δείχνει την έντονη δυναμική μεταξύ της μετάδοσης της νόσου σε νέους φορείς από τη μια και των μέτρων περιορισμού και της αποθεραπείας παλαιών φορέων από την άλλη. Η ισορροπία αυτή όμως είναι πολύ εύθραυστη και μπορεί εύκολα να αλλάξει προς το χειρότερο αν δεν προσέξουμε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Επισήμανε πως «ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε κλειστούς χώρους αναγκαστικού συγχρωτισμού, όπως χώροι εργασίας και καταστήματα τροφίμων», ενώ «η βελτίωση του καιρού και η προτροπή εκτόνωσης της πίεσης και κόπωσης των πολιτών με δραστηριότητες σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους, όπου περιορίζεται ο κίνδυνος διασποράς του ιού, μπορεί να βοηθήσει τα εδώ και καιρό ισχύοντα περιοριστικά μέτρα να αποδώσουν καλύτερα, έως ότου αμβλυνθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, ώστε σταδιακά να επανεκκινήσουν οικονομικές και άλλες δραστηριότητες».
Σχετικά με τις αυξομειώσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος, εξήγησε: «Οι τιμές του σχετικού ιικού φορτίου μετά την απότομη αύξηση στις αρχές Μαρτίου στη συνέχεια παρουσίασαν μικρές διακυμάνσεις χωρίς κάποια σαφή τάση αύξησης ή μείωσης. Για να μελετήσουμε αν αυτό οφείλεται στην αυξανόμενη παρουσία μεταλλάξεων στον πληθυσμό, το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων που συντονίζει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία του τηλεδιάσκεψη, την Πέμπτη 18/3, αποδέχτηκε την πρόταση της ομαδας του ΑΠΘ να δοκιμαστεί η μεθοδολογία που ανέπτυξε το ΑΠΘ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ για την ανίχνευση μεταλλάξεων σε δείγματα λυμάτων από όλες τις πόλεις που συμμέτεχουν στο Εθνικό Δίκτυο. Ο στόχος τη προσπάθειας αυτής είναι το Εθνικό Δίκτυο να αναπτύξει κοινή μεθοδολογία μεταξύ των εργαστηρίων που συμμετέχουν για την ανίχνευση των μεταλλάξεων στα λύματα και έτσι να βοηθήσει ακόμη περισσότερο τη πολιτεία στη λήψη αποφάσεων».
Στα συνημμένα διαγράμματα του ΑΠΘ, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με πορτοκαλί χρώμα αντιστοιχούν σε 100-400 κρούσματα (όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ) και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο, σε λιγότερα από εκατό ανακοινωμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, την οποία ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News