568
|

Θεοχάρης: Αυξάνουμε το επίπεδο περιορισμών για ταξιδιώτες από «επικίνδυνες» χώρες

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2021, 11:33

Θεοχάρης: Αυξάνουμε το επίπεδο περιορισμών για ταξιδιώτες από «επικίνδυνες» χώρες

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2021, 11:33

Στην αύξηση του επιπέδου περιορισμών για ταξιδιώτες από «επικίνδυνες» χώρες, εν μέσω και της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας στο Μega.

«Είναι δεδομένο ότι αυτό το καλοκαίρι θα ήταν δύσκολο, είναι μια άσκηση μεγάλης ισορροπίας», σημείωσε αρχικά ο υπουργός Τουρισμού, για να προσθέσει αναφορικά με τους περιορισμούς:

«Προσπαθούμε να σιγουρέψουμε ότι θα έχουμε όσο γίνεται λιγότερα περιοριστικά μέτρα, αλλά χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία των τουριστών και των πολιτών μας».

«Στη Βρετανία υπάρχει μεγάλη έξαρση της Δέλτα και η Πορτογαλία μέσα σε τρεις βδομάδες έχει μεγάλο πρόβλημα. Τρεις βδομάδες άφησε η Βρετανία την Πορτογαλία και αμέσως εξαπλώθηκε σαν φωτιά στην Πορτογαλία. Η Γερμανία βάζει καραντίνα στους Πορτογάλους. Αυτή η ισορροπία είναι πολύ δύσκολη», θέλησε να υπογραμμίσει ο κ. Θεοχάρης που δευκρίνισε:

«Εχουμε βάλει σε πλήρη έλεγχο όποιον έρχεται από Εμιράτα, Βρετανία, Πορτογαλία και Ρωσία. Παρακολουθούμε καθημερινά τις θετικότητες και χθες βγήκε κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία όποιος έρχεται από τη Ρωσία πρέπει να έχει τεσταριστεί ανεξαρτήτως εμβολιασμού και όταν φτάσει στο αεροδρόμιο. Πριν έρθουν και αφού φτάσουν εδώ».

«Είναι μια δυναμική διαδικασία που παρακολουθούμε από την αρχή», εξήγησε, «παρακολουθούμε τις θετικότητες στα σύνορά μας. Από τα Βαλκάνια δεν έχουμε πρόβλημα, το συζητούσαμε και με τον κ. Τσιόδρα. Το Σπούτνικ σύμφωνα με τους δικούς μας επιδημιολόγους είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο. Η κυρία Μέρκελ μπορεί να μιλήσει με τις χώρες που το έχουν εγκρίνει και το κάνουν στους πολίτες τους»

«Γίνεται τεστ σε όλους όσοι έρχονται από Ρωσία. Από Βρετανία αν έχεις εμβολιαστεί, δεν είναι απαραίτητο το τεστ», διευκρίνισε ο υπουργός Τουρισμού. «Από σήμερα», είπε απαντώντας σε ερώτηση για τη ρωσική αγορά,  «έχουν δοθει άδειες για 39 πτήσεις την εβδομάδα από τη Ρωσία. Μέχρι τώρα δεν είχαμε μεγάλους αριθμούς, σε κάθε περίπτωση δεν θα διακινδυνέψουμε την υγεία. Παίρνουμε τα μέτρα που πρέπει για να προστατέψουμε τους έλληνες πολίτες».

Ο χάρτης με τα επιδημιολογικά στοιχεία και οι tour operators

«Εχουμε έναν δημόσιο χάρτη που δείχνει επιδημιολογικά στοιχεία και εκείνο του εμβολιασμού. Ο κάθε τουρίστας μπορεί να διαλέξει μια περιοχή που έχει μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού. [Ο εμβολιασμός] είναι η μόνη λύση για να ξεφύγουμε. Ανάλογα με την αγορά έχουμε διαφορετικό σκηνικό. Ο χάρτης είναι ένα μεγάλο ατού για τους tour operator», τόνισε σε άλλο σημείο συνέντευξής του ο κ. Θεοχάρης.

Oσον αφορά τα χερσαία σύνορα, επεσήμανε ότι για να ανοίξουν, πρέπει να υπάρξουν ειδικές επιδημιολογικές ομάδες. Από 1/7 έχουμε άνοιγμα συνόρων, πύλες – εισόδου για τον τουρισμό. Στη Θράκη, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και για όλο το 24ωρο. Συγχρόνως φτιαχνονται τρεις πύλες (δύο εισόδου + μία εξόδου) για να εξυπηρετηθούν πιο γρήγορα οι άνθρωποι που έρχονται στη χώρα μας. Είναι σημαντική αγορά η Τουρκία, αλλά τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν μας επιτρέπουν να ανοίξουν τα σύνορα για τουριστικές μετακινήσεις».

«Δεν έχω θέσει κανέναν ποσοστικό στόχο. Ο στόχος που πρέπει να έχουμε φέτος είναι η ποιότητα. Πρώτον να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα που δεν θα ταλαιπωρείται ο κόσμος και δεύτερον η ποιότητα με την επιδημιολογική ασφάλεια. Φέτος θα είναι καλύτερη η χρονιά από πέρυσι», εκτίμησε και χαρακτήρισε απαισιόδοξες τις εκτιμήσεις για πληρότητα 25%, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προσωπικότητες που έχουν ήδη επιλέξει -και διαφημίζουν- τη χώρα μας για διακοπές.

«Δεν θα διαστάσουμε τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο χώρας να πάρουμε τα μέτρα που πρέπει», απάντησε ο υπουργός Τουρισμού για το ενδεχόμενο λήψης τοπικών μέτρων. «Κανείς δεν έχει συμβόλαιο με τον ιό, γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να εμβολιαστούμε, είναι η μόνη διέξοδος», επανέλαβε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...