Σε μια επιδημία τα πρόσωπα είναι σημαντικά. Πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε. Το είδαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας της Covid-19, πόσο λειτούργησε αυτός ο «εθνικός συντονισμός» με τον Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και πόσο έλλειψε αυτή η σύνδεση με έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης στο δεύτερο κύμα. Το έχει περιγράψει εξάλλου πολύ σωστά και ο Νικόλας Χρηστάκης, ο διακεκριμένος καθηγητής του Γέιλ, στο βιβλίο του «Το βέλος του Απόλλωνα»: «Σε οποιαδήποτε επιδημία, ένα από τα βασικά καθήκοντα των ηγετών είναι να βοηθήσουν τον κόσμο να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει (…) Στην πραγματικότητα η εμπιστοσύνη των ανθρώπων μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ξεχωριστό είδος μη φαρμακευτικής παρέμβασης και όχι απλά ως ένα μέσο για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των άλλων (…) Για να αποκτηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου, που είναι απαραίτητη για την εφαρμογή ενοχλητικών αλλά σωτήριων παρεμβάσεων, πρέπει να εξηγηθούν με ειλικρίνεια οι λόγοι που επιβάλλουν τέτοιες τακτικές, οι οποίες προϋποθέτουν δύσκολους συμβιβασμούς και δημιουργούν ανασφάλεια. Μόνο έτσι αναπτύσσεται ένα αίσθημα κοινού σκοπού και ευνοείται η δημόσια υγεία».
Αυτή λοιπόν την ανάγκη, το έλλειμμα αν θέλετε, στην επαφή των πολιτών με τις λεπτομέρειες μιας κολοσσιαίας προσπάθειας που αποτελεί όχι μόνο η αντιμετώπιση της επιδημίας αλλά πλέον και το εθνικό σχέδιο του εμβολιασμού, έρχονται να καλύψουν δύο νέα πρόσωπα, η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Τα δύο νέα πρόσωπα στην ενημέρωση των 6 μ.μ. της Δευτέρας δεν αποτελούν απλώς μία ανανέωση του τηλεοπτικού πάνελ στο υπουργείο Υγείας. Σηματοδοτούν και συμβολίζουν τον δρόμο προς το τέλος της πανδημίας. Οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι είναι οι «κακοί» της υπόθεσης. Μιλούν για μέτρα και απαριθμούν νεκρούς, αρρώστους μολύνσεις. Οι παιδίατροι είναι οι «καλοί», οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την πρόληψη της νόσου, αυτοί είναι που γνωρίζουν τα πάντα για τα εμβόλια στο πεδίο εφαρμογής τους.
Επειτα από 10 μήνες μάχης με τον κορονοϊό φτάσαμε στο σημείο από σήμερα Δευτέρα μία φορά την εβδομάδα να ακούμε για πρόληψη δίπλα στη συνήθη ενημέρωση των λοιμωξιολόγων για τους περιορισμούς (κάθε Παρασκευή), τα νέα δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.
Η ενημέρωση λοιπόν κάθε Δευτέρα στις 6 μ.μ. από το υπουργείο Υγείας θα γίνεται από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας και νευροχειρουργό Μάριο Θεμιστοκλέους.
Η βετεράνος των εμβολιασμών
Η Μαρία Θεοδωρίδου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της Παιδιατρικής το 1974.
Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στην ιολογία, στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Το 1975 αναγορεύτηκε διδάκτωρ με άριστα στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Το 1988 εξελέγη υφηγήτρια, ενώ το 1996 τής αναγνωρίστηκε η εξειδίκευση της λοιμωξιολογίας.
Το 2007 εξελέγη καθηγήτρια στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και εργάστηκε πάνω από 35 χρόνια.
Ηταν υπεύθυνη του τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων (ΜΑΚΚΑ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και της Μονάδας Παιδικού AIDS.
Εχει μεγάλο αριθμό ανακοινώσεων και εισηγήσεων σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια σε θέματα σχετικά με λοιμώξεις και εμβόλια. Επίσης, οι δημοσιεύσεις επιστημονικών μελετών της σε ελληνικά περιοδικά υπερβαίνουν τις 150 και σε ξενόγλωσσα τις 180.
Εχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων και για πολλά χρόνια μέλος και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας.
Με είχε συγκινήσει ιδιαίτερα όταν πριν από περίπου δύο χρόνια της είχα τηλεφωνήσει στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ και ενώ ήταν βαθιά στενοχωρημένη επειδή μόλις είχε φύγει από τη ζωή ο επί πολλά έτη σύζυγος και σύντροφος της, δεν δίστασε ούτε στιγμή να απαντήσει στις ερωτήσεις μου, για να βοηθήσει στην ενημέρωση για ένα ευαίσθητο θέμα που αφορούσε παιδιατρικά εμβόλια.
Προσωπική επιλογή Μητσοτάκη
Ο δεύτερος γιατρός που θα βρίσκεται δίπλα της και θα μας ενημερώνει όχι για το επιστημονικό σκέλος των εμβολίων, αλλά για το διαδικαστικό, είναι ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Πρόκειται για το πρόσωπο από το οποίο εξαρτάται ένα κρίσιμο κομμάτι της μάχης κατά της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς έχει αναλάβει υπεύθυνος για ολόκληρο το σύστημα διαχείρισης και διανομής των εμβολίων.
Ο 45χρονος νευροχειρουργός είναι πρόσωπο απόλυτης εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη και ένας από τους στενούς του συνεργάτες.
Ανήκει στην γενιά των 40αρηδων που ο Πρωθυπουργός κατατάσσει στην κατηγορία νέων και λαμπρών επιστημόνων με έντονα τεχνοκρατική αντίληψη.
Ο Θεμιστοκλέους είχε ζήσει από κοντά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) καθώς, ορμώμενος από την Κύπρο, είχε σπουδάσει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είχε ειδικευτεί σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Σήμερα, καλείται να οργανώσει όλη την εμβολιαστική επιχείρηση προκειμένου να μην καταρρεύσουν τα εμβολιαστικά κέντρα που στήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και τον συντονισμό για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Είναι από τα λίγα πρόσωπα στο υπουργείο Υγείας που έχουν καθημερινή επαφή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πρόσφατα του ανέθεσε και την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Πολιτικά, ο κ. Θεμιστοκλέους τα προηγούμενα χρόνια δραστηριοποιούνταν στον χώρο της Κεντροαριστεράς και είχε στενές επαφές με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, – κάτι που διόλου δεν εμπόδισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον ενεργοποιήσει στην πανδημία.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος ο Πρωθυπουργός του είχε αναθέσει όλη την ευθύνη για τις προμήθειες στο ΕΣΥ μέσα από την θέση του προέδρου της Εθνικής Αρχής Προμηθειών. Στη συνέχεια, στον μίνι-ανασχηματισμό των αρχών Αυγούστου του έδωσε τη θέση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Ο αθόρυβος νευροχειρουργός μοιάζει να είναι ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς εκτός των άλλων στη θέση που βρίσκεται τώρα έχει πάρει το πράσινο φως ώστε να πράττει κατά βούληση, χωρίς να χρειάζεται άμεση έγκριση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εκτιμηθεί δεόντως η οργανωτικότητά του και η πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, κάτι με το οποίο ταυτίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τηρεί ειδική χρονο-ατζέντα σε Excel, όπου εγγράφει όλα όσα πρέπει να γίνουν και τα χρονικά περιθώρια που έχει δώσει στους συνεργάτες του. Συχνά-πυκνά, μαζί με τον Ακη Σκέρτσο και τον διευθυντή του Γραφείου Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη ελέγχουν τη λίστα όσων κινήσεων πρέπει να ολοκληρωθούν, ώστε να γίνουν και οι σχετικές υπενθυμίσεις στους υπουργούς που τις έχουν αναλάβει.
Ενδεικτικό της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων από τον κ. Θεμιστοκλέους είναι ότι, όταν πριν από μερικές εβδομάδες προετοιμάζονταν τα εμβολιαστικά κέντρα και οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών έπρεπε να έχουν έτοιμο το στρατηγικό τους σχέδιο έως τις 10 το πρωί μιας συγκεκριμένης ημέρας, ο ίδιος τηλεφωνούσε σε όσους είχαν καθυστερήσει έστω και πέντε λεπτά και τους ζητούσε να στείλουν άμεσα τα σχετικά έγγραφα.
Στο πλαίσιο αυτό σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σχεδόν σε αποκλειστική επαφή με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, ώστε να γνωρίζει ακριβώς σε ποια φάση βρίσκεται το σχέδιο «Ελευθερία».
Ο κ. Θεμιστοκλέους είχε μέχρι πρόσφατα την ευθύνη συντονισμού με το Δημόσιο της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Δωρεών «Πρωτοβουλία για την Υγεία» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος διδακτορικού τίτλου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.
Υπήρξε πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Ασφάλισης Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ-Ταμείο Ασφάλισης και Σύνταξης Υγειονομικών) και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων).
Εργάστηκε ως νευροχειρουργός σε νοσοκομεία της Βρετανίας, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και ως Επιμελητής Α’ στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News