Τα τυπικά φέρεται να απομένουν για την ανακοίνωση της επίσκεψης του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα –της πρώτης επίσημης μετά το 2016, καθώς στο μεσοδιάστημα ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε επισκεφθεί χωρίς καμία επισημότητα (τουναντίον) το Αγιον Ορος.
Θα έχει προηγηθεί η άφιξη στην Αθήνα του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεγκέι Λαβρόφ, στις 26 Οκτωβρίου, την ώρα που το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και η ρωσική πρεσβεία επιχειρούν με διαδοχικές αναρτήσεις στα social media να προετοιμάσουν καταλλήλως το έδαφος.
Ετσι, μετά την ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα για το «κυρίαρχο δικαίωμα» της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 ΝΜ (περισσότερα εδώ) , το ρωσικό ΥΠΕΞ επέλεξε να θυμίσει (ανήμερα της 193ης επετείου της) την ιστορική Ναυμαχία του Ναυαρίνου τον Οκτώβρη του 1927, με την καταβύθιση του οθωμανικού μεσογειακού στόλου από τις Μεγάλες Δυνάμεις της Συνθήκης του Λονδίνου (Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία), που άνοιξε τον δρόμο για την ανακήρυξη της ελληνικής ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους.
Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου
Ενώ ο Ιμπραήμ ετοιμαζόταν για το αποφασιστικό χτύπημα εναντίον των Ελλήνων, την εκστρατεία εναντίον της Υδρας, που ο ίδιος ονόμαζε «Μικρή Αγγλία», πολεμικά πλοία των Αγγλων και των Γάλλων από τους στόλους της Μεσογείου συγκεντρώθηκαν το καλοκαίρι του 1827 στο Αιγαίο και στο Ιόνιο. Μαζί τους και μια μοίρα του ρωσικού στόλου υπό τον ναύαρχο Χέυδεν.
Οταν ενώθηκαν οι τρεις μοίρες, σχημάτισαν ενιαίο στόλο υπό τις διαταγές του άγγλου ναυάρχου Κόδριγκτον.
Ο Ιμπραήμ αγνόησε ουσιαστικά τη σύστασή τους να επιβληθεί ανακωχή και μοιραία τα πράγματα οδηγήθηκαν στην ιστορική ναυμαχία του Ναυαρίνου κατά την οποία καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος από τους ενωμένους στόλους των τριών Μεγάλων Δυνάμεων.
Το Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους (γνωστό και ως Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1827) υπεγράφη από τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις την 3η Φεβρουαρίου 1830.
Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη, διεθνή διπλωματική πράξη που αναγνώριζε την Ελλάδα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, το οποίο θα επεκτεινόταν νότια της συνοριακής γραμμής που όριζαν οι ποταμοί Αχελώος και Σπερχειός.
Πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου κράτους, ο Ιωάννης Καποδίστριας.
«Πριν από 193 χρόνια, οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο. Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στο Ναυαρίνο άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας», ήταν η λεζάντα που συνόδευε την ανάρτηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών (δείτε την κάτω).
⚔⛵ 193 years ago, the combined squadron of Russia, Great Britain and France defeated the Turkish-Egyptian fleet in the Bay of Navarino. The triumph of the allied fleet became one of the prerequisites for Greece's independence.
?https://t.co/Z2yhD6ltE3 pic.twitter.com/ruBDflldwB
— MFA Russia ?? (@mfa_russia) October 20, 2020
Η επίσκεψη Πούτιν στη χώρα μας με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, έρχεται να τερματίσει μία περίοδο ψυχρότητας στις ελληνορωσικές σχέσεις, δύο χρόνια μετά την απέλαση ρώσων διπλωματών από την Αθήνα (περισσότερα εδώ), την αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ρωσίας – Τουρκίας με την αγορά των S-400 από τον Ταγίπ Ερντογάν και άλλα επιμέρους ζητήματα, όπως η αναγνώριση του Αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Εκκλησίας.
Πρόθεση των δύο πλευρών αποτελεί ασφαλώς η επαναπροσέγγιση σε μία σειρά από ζητήματα, δεν πρέπει ωστόσο να παραγνωρίζεται ότι είναι δύσκολο η Μόσχα να εγκαταλείψει ξαφνικά την ιδιάζουσα –όπως τη χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές– σχέση της με την Αγκυρα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News