Κάποτε, όταν οι κομματικοί συνδυασμοί είχαν συγκεκριμενή ταξική ένδειξη, όταν οι ιδεολογίες δεν είχαν νερουλιάσει, όταν τα χρώματα των λαβάρων αντιστοιχούσαν σε νοήματα, οι εκλογές ήταν και αυτές ένας τρόπος να δείξει κανείς τι είναι, τοποθετούμενος πάνω στη βασική καπιταλιστική αντίθεση: εργάτης ή αφεντικό, προλετάριος ή αστός, άνεργος ή εισοδηματίας, κ.λπ. Φυσικά, πάντα υπήρχαν και εκείνοι οι ψηφοφόροι που έκαναν την πλάκα τους λογαριάζοντας, λόγου χάρη, τα χρέη των κομμάτων στις τράπεζες και όχι τα «οράματα», ωστόσο δεν ήταν η κυρίαρχη τάση στο εκλογικό σώμα.
Τώρα και αν πάρουμε στα σοβαρά ένα ρεπορτάζ του BBC, οι ψηφοφόροι, της Γερμανίας τουλάχιστον, ψηφίζουν με κριτήριο αν έκαναν ή δεν έκαναν διακοπές στη… Μαγιόρκα, και το φαινόμενο δεν είναι περιθωριακό αλλά πράγματι κυρίαρχη τάση. Θα ρωτήσετε, γιατί στη Μαγιόρκα και όχι στη Μύκονο, στην Κυανή Ακτή ή στη Σικελία; Διότι «τη Μαγιόρκα την αγαπούν τόσο πολύ οι γερμανοί τουρίστες, που την έχουν ονομάσει 17ο κρατίδιο της Γερμανίας».
Η συντάκτρια του βρετανικού Μέσου μίλησε, όπως λέει, με τη βιογράφο της Μέρκελ, τη Μάργκαρετ Χέκελ, τόσο για την αποχωρούσα καγκελάριο όσο και για τη… Μαγιόρκα. Η Χέκελ δεν αστειεύεται, ισχυρίζεται ότι όντως οι Γερμανοί θα σταθμίσουν αν έκαναν διακοπές (γενικώς, αλλά και ιδιαιτέρως στο ισπανικό νησί) προτού ρίξουν τα ψηφοδέλτιά τους στις κάλπες του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Η όλη συζήτηση έγινε με την ευκαιρία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πολύ ανεβασμένες τις πιθανότητες της Πράσινης υποψήφιας για την καγκελαρία, της Αναλένα Μπέρμποκ.
Η θεωρία της Χέκελ είναι πάνω-κάτω η εξής: οι Γερμανοί είναι πολύ γκρινιάρηδες και δύσθυμοι αυτήν την εποχή, επειδή έχουν σκάσει από το lockdown, ωστόσο ελπίζουν ότι ο εμβολιασμός θα προχωρήσει και θα λειτουργήσει, ώστε να μπορέσουν να πετάξουν μέχρι τη Μαγιόρκα, «αλλά και σε άλλους μεσογειακούς προορισμούς», το εφετινό καλοκαίρι. Μόλις επιστρέψουν ευχαριστημένοι και με γεμάτες μπαταρίες στη Γερμανία, τότε θα δοκιμάσουν «κάτι νέο»: έναν Πράσινο καγκελάριο, την Μπέρμποκ.
Από αυτήν την εμβριθή ανάλυση συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι αντίπαλοι της οικολόγου πολιτικού οι οποίοι συμβαίνει να κατέχουν και θώκους στην παρούσα συγκυβέρνηση, όπως ο σοσιαλδημοκράτης αρχηγός Ολαφ Σολτς, που είναι υπουργός Οικονομικών, θα κάνουν το παν για να μη στείλουν τους Γερμανούς στη Μαγιόρκα αλλά στο… Ανατολικό Μέτωπο (στην ειδυλλιακή Ουκρανία, ας πούμε).
Εφ’ όσον ευτυχείς οι Γερμανοί δεν πρόκειται να ψηφίσουν χριστιανοδημοκράτες ή σοσιαλδημοκράτες, δυστυχείς μπορεί και να ξαναβγάλουν την ίδια συγκυβέρνηση. Οχι; Ο χριστιανοδημοκράτης αρχηγός Αρμιν Λάσετ δεν κυβερνά «κεντρικά» βέβαια, όμως κάτι μπορεί να κάνει και αυτός στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία για να κόψει την υπερβολική όρεξη για Μαγιόρκες.
To κείμενο του BBC λέει ότι άλλη Μέρκελ δεν υπάρχει (ούτε φαίνεται στον ορίζοντα), να σαρώνει τόσα χρόνια με προεκλογικό σύνθημά της το νέτο σκέτο «Με ξέρεις…», έτσι όλα μπορεί να συμβούν. Ο Λάσετ είναι βαρετός ακόμη και για τα στελέχη και τους οπαδούς του κόμματός του, συνεπώς ο κεντροδεξιός ψηφοφόρος γιατί να μη ρίξει την ψήφο του στην Μπέρμποκ; Ιδίως ορισμένοι ψηφοφόροι της Μέρκελ που δεν ήταν πολύ συντηρητικοί, θα το πράξουν εκτιμά και η Χέκελ.
Επίσης, παίζει πολύ και το γυναικείο στοιχείο, αφού οι γυναίκες αποτελούν πια το 52% της εκλογικής βάσης του κόμματος της Μέρκελ. Και έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται διάφορα σχόλια για τους αντιπάλους της Μπέρμποκ, του στυλ «είναι γέροι και λευκοί» ή «οι ίδιοι και οι ίδιοι, οι παλιοί»… Ολα είναι ανοιχτά λοιπόν, ωστόσο άλλη χάρη έχει η δημοσκόπηση και άλλη η κάλπη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News