Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτεζ δεν παύει να εντυπωσιάζει με κάθε της κίνηση στη μικρή έως τώρα διάρκεια της θητείας της στο Κογκρέσο.
Στην πρώτη της συνεδρίαση ως μέλος της Επιτροπής Επίβλεψης της Βουλής, πήρε, όπως είπε, τον ρόλο «του κακού διεφθαρμένου πολιτικού», θέτοντας μία σειρά από έξυπνες ερωτήσεις στους καλεσμένους της επιτροπής, ειδικούς σε θέματα πολιτικής δεοντολογίας. Στόχος της με τις απαντήσεις που εκμαίευσε να καταδείξει τη «νόμιμη» διαφθορά των πολιτικών, φτάνοντας με αριστοτεχνικό τρόπο ως τον Ντόναλντ Τραμπ.
Και τα κατάφερε!
Η νεαρή βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο για να τονίσει την ανάγκη μεταρρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις οικονομικές εισφορές στις προεκλογικές εκστρατείες των πολιτικών και των νόμων περί δεοντολογίας. Για όσους δεν το κατάλαβαν ήταν μια έμμεση αιχμή προς τον ένοικο του Λευκού Οίκου του οποίου η εκστρατεία το 2016 έκρυβε πολλούς σκελετούς.
Παίζοντας το «παιχνίδι της διαφθοράς» με τις ερωτήσεις της προς τους ειδικούς, η 29χρονη Νεοϋορκέζα κατέδειξε πώς ένας διεφθαρμένος νομοθέτης, που υπηρετεί τα δικά του συμφέροντα και των εταιρειών που τον στηρίζουν, μπορεί να αποφύγει οποιαδήποτε ευθύνη και τιμωρία στο Κογκρέσο. Και μάλιστα με άνεση να νομοθετεί υπέρ τον δικών του σκοτεινών συμφερόντων.
«Ας παίξουμε ένα παιχνίδι, θα είμαι ο κακός και θέλω να κάνω όσο περισσότερα ανήθικα πράγματα γίνεται χωρίς να τιμωρηθώ, ιδανικά για να κερδίσω χρήματα και να προωθήσω τα συμφέροντά μου, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι βάζω τα δικά μου συμφέροντα πάνω από του αμερικανικού λαού», ξεκίνησε την ομιλία της.
Στη συνέχεια, ρώτησε τους ειδικούς περί δεοντολογίας, αν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την δική της προεκλογική καμπάνια «μαύρα χρήματα ειδικού ενδιαφέροντος» από επιτροπές πολιτικής δράσης (επιτροπές που διαχειρίζονται τις προεκλογικές εισφορές προς τους υποψηφίους), οι οποίες ανήκουν σε εταιρείες.
Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να εξαγοράσει τη σιωπή των πολιτικών της αντιπάλων, να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδια που θα ωφελούν τους χρηματοδότες της, και μετά να αγοράσει μετοχές εταιρειών, που ωφελούνται από αυτούς τους νόμους.
Η απάντηση των ειδικών σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις ήταν «ναι, μπορείτε», χωρίς καμία ένσταση ή υποσημείωση.
«Είναι πιθανόν», συνέχισε τις ερωτήσεις της η βουλευτής, «ότι τα στοιχεία της ιστορίας μας αφορούν και την σημερινή κυβέρνηση και τους σημερινούς δημοσίους υπαλλήλους;»
Οι ειδικοί απάντησαν θετικά και σε αυτή την ερώτηση.
Η Οκάσιο-Κόρτεζ συνέχισε να ξετυλίγει το νήμα του σκεπτικού της με την επόμενη ερώτηση: «Η νομοθεσία περί δεοντολογίας που αφορά τον πρόεδρο, είναι αυστηρότερη από αυτή που ισχύει για τα μέλη του Κογκρέσου;»
«Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας νόμος που να αφορά τον πρόεδρο», απάντησε ο Γουόλτερ Σάουμπ, διευθυντής του Νομικού Κέντρου για τις προεκλογικές καμπάνιες και πρώην επικεφαλής του Αμερικανικού Γραφείου Κυβερνητικής Δεοντολογίας επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.
«Αρα, μπορώ εύκολα και απολύτως νόμιμα να γίνω “κακός”, αλλά είναι ακόμα ευκολότερο για τον πρόεδρο των ΗΠΑ», κατέληξε εύστοχα η ίδια.
Η ακροαματική διαδικασία στην επιτροπή αφορούσε το νέο νομοσχέδιο, που έφεραν οι Δημοκρατικοί στη βουλή τον περασμένο μήνα, το οποίο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, μέτρα που διευκολύνουν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και τη μείωση της επιρροής επιχειρηματικών κεφαλαίων στην προεκλογική εκστρατεία για μια θέση στο Κογκρέσο.
Αυτά τα ζητήματα βρίσκονταν στο επίκεντρο της προεκλογικής καμπάνιας της Οκάσιο-Κόρτεζ, η οποία δεν δέχθηκε χρηματοδότηση από εταιρείες. Το 62% των δύο εκατ. δολαρίων που συγκέντρωσε η εκστρατεία της προήλθε από δωρεές το πολύ 200 δολαρίων.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, σημειώνεται ρητά η υποχρέωση του προέδρου και του αντιπροέδρου να δημοσιοποιήσουν το εκκαθαριστικό τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται πεισματικά να το κάνει.
Δείτε τις ερωτήσεις της Οκάσιο-Κόρτεζ στους ειδικούς:
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News