Σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί η Ελλάδα ως μόνος πρόθυμος συνομιλητής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα υποδεχθεί τον τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου ή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.
Αυτό έκανε γνωστό ο ίδιος ο υπουργός των Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία προανήγγειλε εξελίξεις και σε άλλα μέτωπα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Κοτζιάς μίλησε για «ευκαιρία να λυθεί» η διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας με την ΠΓΔΜ, «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018», ενώ προανήγγειλε νέο γύρο επαφών με την αλβανική κυβέρνηση για τα διμερή ζήτηματα.
Ο τούρκος πρόεδρος έκανε δεκτή την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα, την οποία μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Αγκυρα. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κ. Κοτζιά για το ενδεχόμενο μία τέτοιας επίσκεψης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Ο Ερντογάν είναι καλοδεχούμενος. Ο κ. Παυλόπουλος τον περιμένει με μεγάλη χαρά», είχε δηλώσει στην Αγκυρα.
Η επίσκεψη Ερντογάν πραγματοποιείται σε μία περίοδο που ο τούρκος πρόεδρος βρίσκεται υπό την πίεση τόσο των Βρυξελλών όσο και της Ουσάσινγκτον. Οι συνεχιζόμενες συλλήψεις ευρωπαίων πολιτών από το τουρκικό καθεστώς έχουν προκαλέσει την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν (δια στόματος Τουσκ και Γιούνκερ) που σε κάθε ευκαιρία κατακεραυνώνουν τον «σουλτάνο» για την καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από την άλλη πλευρά, η κόντρα για την έκδοση του Φεντουλάχ Γκιουλέν -ο οποίος θεωρείται από το καθεστώς Ερντογάν ως οργανωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος εις βάρος του- έχει εξελιχθεί σε ανοικτή ρήξη των διπλωματικών σχέσεων Αγκυρας – Ουάσινγκτον. Εξού άλλωστε και η μεγαλοπρεπής υποδοχή Τσίπρα στην αμερικανική πρωτεύουσα από τον Ντόναλντ Τραμπ ως αντίποινα για τις απαξιωτικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου για την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε μία σειρά από θέματα (Κουρδικό, Γκιουλέν, Συρία, Ιράκ κ.α.).
Με την επίσκεψη Ερντογάν η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί και να λειτουργήσει ως γεφυροποιός μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, γι αυτό και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής -και παρά το αρνητικό κλίμα για τον τούρκο πρόεδρο- ο Πρωθυπουργός επέμενε να επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα είναι αταλάντευτα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Και αυτό γιατί όπως πιστεύουν στο ΥΠΕΞ ένας εκνευρισμένος (και απομονωμένος) γείτονας, είναι χειρότερος από έναν απλά ενοχλητικό γείτονα (που συνεχίζει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο).
Αυτό άλλωστε υποστήριξε και ο Νίκος Κοτζιάς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν από μερικές ημέρες στην Αγκυρα, λέγοντας για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ότι η Ελλάδα θα είναι η πιο κερδισμένη αν καταφέρει ποτέ να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ. «Το πιστεύουμε και το θέλουμε», είπε υπουργός Εξωτερικών μπροστά στον τούρκο ομόλογό του.
Στην ατζέντα της επίσκεψης θα είναι σίγουρα των θέμα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών (την έκδοση των οποίων εξακολουθεί να ζητεί η Αγκυρα) και των υπόλοιπων υποστηρικτών του πραξικοπήματος που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, καθώς όπως είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ, από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου μέχρι σήμερα, έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα 995 άτομα και πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιοι από αυτούς είναι γκιουλενιστές και ποιοι έχουν επωφεληθεί της κατάστασης.
Ενα ακόμη φλέγον θέμα είναι αυτό των προσφυγικών ροών, με την κατάσταση στα ελληνικά νησιά να θυμίζει ημέρες του 2015 και την ΕΕ να εξετάζει την ίδια ώρα το «πάγωμα» της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία εξαιτίας της απολυταρχικής πολιτικής που ακολουθεί ο Ερντογάν. Στην τελευταία συνάντηση με τον Νίκο Κότζια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε στο σημείο να αμφισβητεί τα στοιχεία για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων-μεταναστών που φθάνουν στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου (αλλά και την ίδια την πραγματικότητα).
Ο τούρκος υπουργός είπε ότι οι δικοί τους αριθμοί δείχνουν δραματική μείωση. «Ποιος σας δίνει αυτούς τους αριθμούς;» διερωτήθηκε και επέκρινε την ΕΕ επειδή, όπως είπε, δεν έχει δώσει ακόμη τα 3 δισ. που υποσχέθηκε στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, καλώντας μάλιστα την Ελλάδα να υπενθυμίσει στην ΕΕ τις υποσχέσεις της!
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι λίγους μήνες μετά την επίσκεψη Ερντογάν, τον Φεβρουάριο του 2018, συγκαλείται επίσης το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News