Σε κατ’ αρχήν συμφωνία κατέληξαν νωρίς την Παρασκευή οι αρχηγοί των δυνητικών εταίρων ενός νέου Μεγάλου Συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών, οι Ανγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς. Αυτό ανέφεραν κομματικές πηγές στην Die Welt αλλά και στο Reuters.
Την Πέμπτη, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών είχε επαναλάβει ότι το κόμμα του θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση υπό την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί θα ενισχύσει την Ευρώπη.
Το Spiegel ανέφερε ότι κατά την έναρξη ενός ακόμη γύρου συνομιλιών το πρωί της Πέμπτης ανοικτά παρέμεναν τα θέματα της φορολογίας, της μετανάστευσης, της αγοράς εργασίας, οι συντάξεις και η Ευρώπη. Οι αντιπρόσωποι των τριών κομμάτων συζήτησαν για σχεδόν 24ώρες τους τρόπους χρηματοδότησης διαφόρων καθοριστικών τομέων, όπως είναι η φορολογική και η κοινωνική πολιτική, αλλά και η υγεία. Ενα θέμα τριβής ήταν το αίτημα του SPD για αύξηση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 42% στο 45%.
Τόσο η Μέρκελ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και ο παραδοσιακός σύμμαχος, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Ζεεχόφερ, όσο και ο Σουλτς των Σοσιαλδημοκρατών είχαν πει ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να κρατούσαν ως τα τέλη Φεβρουαρίου (ενώ οι εκλογές είχαν γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου 2017!).
Προεκλογικά –και μετεκλογικά– ο Σουλτς είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα έβαζε το SPD σε έναν νέο Μεγάλο Συνασπισμό, αποδίδοντας τη φθορά του κόμματός του στη συγκυβέρνηση με τη Μέρκελ τα τελευταία τετραετία. Οταν αναγκάστηκε να μπει τελικά στις διαπραγματεύσεις με τη Μέρκελ, έπειτα από το ναυάγιο του συνασπισμού «Τζαμάικα» και τις πιέσεις που δέχτηκε από τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αυτές οι συζητήσεις διαπνέονταν από καχυποψία. Επανειλημμένως ο Σουλτς είχε διαμαρτυρηθεί για τις διαρροές στοιχείων της διαπραγμάτευσης προς τα μέσα ενημέρωσης, τις οποίες απέδιδε σε στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών.
Στις αρχές των διαπραγματεύσεων, στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Σουλτς είχε πει ότι το κόμμα του θέλει το υπουργείο Οικονομικών και ότι σκοπός του είναι να βοηθήσει η Γερμανία στην αλλαγή της Ευρώπης – μια απάντηση της γερμανικής πολιτικής στις πρόσφατες πρωτοβουλίες του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Επίσης όμως ο Σουλτς είχε ξεκαθαρίσει ότι η όποια συμφωνία με το CDU-CSU θα πρέπει να περάσει από τη βάση του κόμματος, κάτι που δεν είναι απολύτως σαφές ότι είναι εύκολο να γίνει στο έκτακτο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη. Ειδικά η νεολαία του SPD έχει διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσει έναν νέο συνασπισμό με την Κεντροδεξιά.
Από την πλευρά της, προσερχόμενη στις διερευνητικές συνομιλίες, η Μέρκελ έλεγε ότι θα εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο προκειμένου να επιτευχθούν συμβιβασμοί, πρόσθεσε όμως ότι «φυσικά έχουμε κατά νου ότι πρέπει να ακολουθήσουμε την ορθή πολιτική για τη χώρα. Στον βαθμό αυτό, θα είναι μια δύσκολη μέρα».
«Οι πολίτες αναμένουν από μας ότι θα βρούμε λύσεις», πρόσθεσε η καγκελάριος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News