398
Γρηγοράκος, Χριστοφιλοπούλου, Μανιάτης. Δεν κατάφεραν να εκλεγούν βουλευτές | SOOC/CreativeProtagon

Τα «θύματα» της κάλπης για το Κίνημα Αλλαγής

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2019, 09:49
Γρηγοράκος, Χριστοφιλοπούλου, Μανιάτης. Δεν κατάφεραν να εκλεγούν βουλευτές
|SOOC/CreativeProtagon

Τα «θύματα» της κάλπης για το Κίνημα Αλλαγής

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2019, 09:49

Το σχετικά μικρό ποσοστό του 8,10% –αν και σημαντικά μεγαλύτερο από το 6,28% του Σεπτεμβρίου 2015– για το Κίνημα Αλλαγής είχε τα «θύματά» του. Οι δε καραμπόλες έφεραν μερικούς από τους πιο προβεβλημένους βουλευτές του στο σημείο να χάσουν την έδρα τους.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Εύης Χριστοφιλοπούλου, η οποία δεν εξελέγη για πρώτη φορά από το 2004. Η κυρία Χριστοφιλοπούλου, πρώην υφυπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ήταν υποψήφια στην Ανατολική Αττική, πρώτευσε με άνεση στους σταυρούς, αλλά τελικά το Κίνημα Αλλαγής με 5,04% στη συγκεκριμένη περιφέρεια, δεν πήρε έδρα –βουλευτές αντιθέτως εξέλεξαν η ΝΔ (4), ο ΣΥΡΙΖΑ (3) και από έναν το ΚΚΕ (την ηθοποιό) Ελένη Γερασιμίδου, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

«Θύμα» της κατανομής των εδρών ήταν και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που για πρώτη φορά από το 2000 (!) δεν εκλέγεται στη Λακωνία. Ο κ. Γρηγοράκος οδήγησε το Κίνημα Αλλαγής στο 14,3% στη Λακωνία –με τον ίδιο να παίρνει το 80% των σταυρών!– αλλά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έφτασε στη συγκεκριμένη περιφέρεια το 49,91% της έδωσε και δεύτερη έδρα –μία ακόμη πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αν έχει κάποια σημασία, τόσο η κυρία Χριστοφιλοπούλου, όσο και ο κ. Γρηγοράκος, θεωρούνται πρόσωπα του περιβάλλοντος του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Δεν ήταν οι μόνες εκπλήξεις της κάλπης της Κυριακής για το Κίνημα Αλλαγής. Στη Λάρισα δεν εξελέγησαν ούτε ο Φίλιππος Σαχινίδης ούτε ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας. Την έδρα για το ΚΙΝΑΛ πήρε η Ευαγγελία Λιακούλη, δικηγόρος και με έντονη κοινωνική δραστηριότητα, ιδίως στους νέους.

Στην Αργολίδα, την έδρα που έβγαλε το ΚΙΝΑΛ έχασε ο πρώην υπουργός –και διεκδικητής της αρχηγίας του νέου φορέα τον Νοέμβριο του 2017– Γιάννης Μανιάτης! Πρώτος σε σταυρούς αναδείχθηκε με σχετική άνεση μάλιστα ο γιατρός Ανδρέας Πουλάς.

Στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επί χρόνια βουλευτής, δεν κατάφερε να εκλεγεί. Την έδρα πήρε με σχετική άνεση η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στα Δωδεκάνησα το Κίνημα Αλλαγής δεν έβγαλε έδρα, έτσι δεν εξελέγη ο Δημήτρης Κρεμαστινός, o οποίος μένει εκτός Βουλής για πρώτη φορά ύστερα από δύο δεκαετίες.

Μοιάζει πάντως η Φώφη Γεννηματά να έχει μια ευάριθμη αλλά ελεγχόμενη από την ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα 22 βουλευτών. Η ίδια θα κληθεί να επιλέξει σε ποιον θα χαρίσει την έδρα. Αν επιλέξει τον Νότιο Τομέα αυτό σημαίνει ότι δεν θα εκλεγεί η Τόνια Αντωνίου που προσπέρασε τον εκλεκτό της προέδρου Θόδωρο Παπαθεοδώρου. Αν επιλέξει να εκλεγεί στο Ηράκλειο, αυτό σημαίνει ότι βγαίνει εκτός ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...