430
Πρώτο κουδούνι για το νέο -ημερολογιακό- έτος στις 7 Ιανουαρίου; Θα δείξει | ΙΝΤΙΜΕnews

Τα σχολεία (επιτέλους) ανοίγουν – Από τι κρίνεται η ημερομηνία

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2020, 09:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/12/2020, 11:30
Πρώτο κουδούνι για το νέο -ημερολογιακό- έτος στις 7 Ιανουαρίου; Θα δείξει
|ΙΝΤΙΜΕnews

Τα σχολεία (επιτέλους) ανοίγουν – Από τι κρίνεται η ημερομηνία

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2020, 09:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/12/2020, 11:30

Καθοριστική για το πότε τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αυτή την εβδομάδα. Με διαδοχικές δηλώσεις τους, τόσο η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών, Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, όσο και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, εκτίμησαν ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν βλέπουν τον λόγο να μην ανοίξουν τα σχολεία την άλλη εβδομάδα, μετά τη γιορτή των Φώτων.

Τα σημερινά δεδομένα, βέβαια, είναι αντανάκλασση των συμπεριφορών της 14ης Δεκεμβρίου, οπότε ίσως θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη μία εβδομάδα (τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου) ώστε να δούμε το επιδημιολογικό αποτύπωμα από τη συμπεριφορά και την κινητικότητα των πολιτών στις 25 Δεκεμβρίου. Αλλωστε και το καλοκαίρι, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς είχε επικρατήσει το «να περιμένουμε μία εβδομάδα», προκειμένου να υπάρχει απόσταση από τις διακοπές. Και προς αυτό κατέδειξε ο Αθανάσιος Τσάκρης, καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ, λέγοντας (στον ΣΚΑΪ) ότι «πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας».

Αλλοι συνάδελφοί του πάντως, είπαν ότι με βάση τα τρέχονται δεδομένα τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου (ασχέτως αν είναι Παρασκευή). Μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ και διευκρινίζοντας ότι εκφράζει προσωπική άποψη, η Ματίνα Παγώνη υποστήριξε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης μετά το τέλος των γιορτών.

Ταυτόχρονα, όμως, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την τήρηση των μέτρων και τις υπόλοιπες ημέρες των εορτών (Πρωτοχρονιά, Φώτα), υπογραμμίζοντας ότι το δεκαήμερο που έρχεται θα δείξει εάν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία.

«Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός, δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι, τα κρούσματα θα αυξηθούν» προειδοποίησε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, επισημαίνοντας σε δηλώσεις του στο MEGA ότι «υπάρχει αυτό το κενό μεταξύ 7-10 ημερών για να δούμε τα αποτελέσματα μιας κατάστασης επιδημιολογικά. Αυτό περιμένουμε».

«Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός, αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα Δημοτικά. Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γώγος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...