623
Δύο σκύλοι και το αφεντικό τους έχουν βγει βόλτα κοντά στη γέφυρα του Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη | REUTERS/David "Dee" Delgado

Τα ούρα και τα περιττώματα των σκύλων βλάπτουν σοβαρά την υγεία των φυτών

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2022, 18:35
Δύο σκύλοι και το αφεντικό τους έχουν βγει βόλτα κοντά στη γέφυρα του Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη
|REUTERS/David "Dee" Delgado

Τα ούρα και τα περιττώματα των σκύλων βλάπτουν σοβαρά την υγεία των φυτών

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2022, 18:35

Κι όμως, τα περιττώματα και τα ούρα των σκύλων δεν βλάπτουν σοβαρά μόνο τα νεύρα μας –ενίοτε και τα παπούτσια μας– όταν δεν τα μαζεύουν οι ιδιοκτήτες τους από τα πεζοδρόμια, αλλά και την υγεία της φύσης, όταν τα αφήνουν στα περιαστικά πάρκα.

Πρόκειται για το συμπέρασμα μίας νέας επιστημονικής έρευνας, που θα ξαφνιάσει πολλούς ιδιοκτήτες των καλύτερων φίλων του ανθρώπου.

Σύμφωνα με την ανάλυση των επιστημόνων, τα ούρα και τα περιττώματα των σκύλων περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες αζώτου και φωσφόρου, που ανεβάζουν επικίνδυνα τα επίπεδα των θρεπτικών αυτών στοιχείων στο έδαφος, απειλώντας την ύπαρξη πολλών φυτών.

Στα σημεία που μελέτησαν οι ειδικοί, σε μονοπάτια που χρησιμοποιούνται καθημερινά από ιδιοκτήτες σκύλων, οι ουσίες αυτές μάλιστα ξεπέρασαν τα νόμιμα όρια.

Οι επιστήμονες μελέτησαν επί 18 μήνες το έδαφος σε τέσσερα φυσικά καταφύγια στα προάστια της Γάνδης, στο Βέλγιο. Σύμφωνα με τον Guardian, οι ειδικοί θεωρούν ότι η κατάσταση είναι παρόμοια σε όλη την Ευρώπη, όπου υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 87 εκατομμύρια σκύλοι.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Τα σκυλιά κάνουν την ανάγκη τους στη βόλτα και τα πάρκα είναι βέβαια αγαπημένος τους προορισμός. Εκεί, μέσα σε ένα χρόνο, αφήνουν κατά μέσο όρο 11 κιλά αζώτου και πέντε κιλά φωσφόρου ανά 10 στρέμματα, σύμφωνα με την έρευνα. Πρόκειται για ρύπανση αντίστοιχη με αυτή που μεταφέρεται στην ατμόσφαιρα από αγροτικές και βιομηχανικές δραστηριότητες και αυτοκίνητα, η οποία κυμαίνεται από πέντε έως 25 κιλά αζώτου.

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων θεωρούν ότι αν αφήνουν τα περιττώματα των σκύλων τους στη φύση, δεν πειράζουν κανέναν. Ομως, τα περισσότερα οικοσυστήματα είναι περιβάλλοντα χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά και έτσι αντιδρούν αρνητικά όταν «λούζονται» με υπερβολικές ποσότητες αζώτου και φωσφόρου. Η βιοποικιλότητά τους απειλείται σοβαρά, καθώς μόνο λίγα φυτά, όπως οι τσουκνίδες και τα αγριόχορτα, επιβιώνουν σε τέτοιες συνθήκες, εξαφανίζοντας τα υπόλοιπα και μαζί και τους οργανισμούς που ζουν από αυτά.

Ούτε οι ίδιοι οι ερευνητές δεν περίμεναν τέτοια αποτελέσματα: «Εκπλαγήκαμε όταν είδαμε πόσα θρεπτικά συστατικά προέρχονται από τους σκύλους. Πολλές πολιτικές αφορούν τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από άζωτο που προέρχεται από τη γεωργία, τη βιομηχανία και την κυκλοφορία οχημάτων, αλλά η συμβολή των σκύλων σε αυτήν αγνοείται», δήλωσε ο Πιέτερ Ντε Φρένε, επικεφαλής της έρευνας, από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα αζώτου και φωσφόρου σε μονοπάτια όπου συχνάζουν οι σκύλοι όταν βγαίνουν βόλτα με το λουρί τους και μπορούν να διανύσουν δύο μέτρα προς τα δεξιά ή τα αριστερά του μονοπατιού.

«Τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά, καθώς στην έρευνά μας μελετήσαμε προστατευόμενες φυσικές περιοχές. Φυσικά, τα οφέλη από τις βόλτες, ψυχολογικά και σωματικά, είναι πολλά τόσο για τους σκύλους όσο και για τους ιδιοκτήτες τους, αλλά το μειονέκτημα είναι η αποβολή πολύ μεγάλων ποσοτήτων θρεπτικών ουσιών στο οικοσύστημα», είπε.

Ο Ντε Φρένε εκτιμά ότι αντίστοιχα επίπεδα θα έβρισκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η βρετανική οργάνωση Plantlife έχει προειδοποιήσει ότι «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα άγρια φυτά, τις λειχήνες και τα βρύα είναι η ρύπανση από το άζωτο, για την οποία δεν λαμβάνονται σοβαρά μέτρα».

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Ecological Solutions and Evidence, ακολούθησε 1.600 σκύλους στη διάρκεια 500 επισκέψεών τους στα φυσικά καταφύγια.

Οταν τα σκυλιά ήταν με το λουρί και ακολουθούσαν τα μονοπάτια, η εναπόθεση αζώτου και φωσφόρου έφτανε τα 175 κιλά ανά 10 στρέμματα ετησίως, κατά μήκος των διαδρομών τους.

Αν οι ιδιοκτήτες τους μάζευαν τα περιττώματα, αφαιρούσαν όλο τον φώσφορο, αλλά το άζωτο παρέμενε με τα ούρα.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες μάλιστα, τα επίπεδα του αζώτου παραμένουν υψηλά στα σημεία όπου έχουν ουρήσει σκύλοι, ακόμα και μετά από τρία χρόνια.

«Τα περιττώματα των σκύλων σε προστατευόμενες περιοχές μπορούν να βλάψουν την υγεία και την οικολογία ευάλωτων οικοσυστημάτων. Είναι πολύ σημαντικό να μαζεύετε τα περιττώματα για να προστατεύετε αυτές τις περιοχές», τόνισε ο Ρομπ Στόουνμαν, στέλεχος της κρατικής υπηρεσίας The Wildlife Trusts, που φροντίζει 2.300 προστατευόμενες περιοχές στη Βρετανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...