Ο καβγάς Καμμένου – Κοτζιά στο υπουργικό συμβούλιο και οι αιτιάσεις του συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τη διαχείριση των λεγόμενων μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών άνοιξε μία επικίνδυνη και εν δυνάμει βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα συζήτηση.
Το ζήτημα των μυστικών κονδυλίων και των σκοπών για τους οποίους χρησιμοποιούνται, έχει ξανάρθει στο φως της επικαιρότητας και επί προηγούμενων κυβερνήσεων.
Οπως είναι φυσικό, λόγω και μόνο του απόρρητου χαρακτήρα των συγκεκριμένων ροών χρήματος, ποτέ και τίποτα δεν έχει αποδειχθεί – στοιχειοθετηθεί και η συζητήση συνεχίζεται ατέρμονη.
Ουσιαστικός έλεγχος για το πού κατευθύνονται οι επίμαχοι πόροι δεν μπορεί να υπάρξει και αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αποκαλύπτονταν ενδεχομένως δράσεις των ελληνικών υπηρεσιών (ΥΠΕΞ, ΕΥΠ κ.α.) ύψιστης εθνικής σημασίας.
Το 2012, ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον τότε διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Νίκο Παππά και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είχαν απευθυνθεί στους οικονομικούς εισαγγελείς για το θέμα των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών, ισχυριζόμενοι ότι τα χρήματα δεν διατέθηκαν υπέρ του εθνικού συμφέροντος, αλλά για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπών.
Σύμφωνα με ό,τι καταγγελλόταν τότε, το 2009 καταγράφηκε αύξηση των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών κατά 210% και αντιστοίχως το 2010 κατά 270%. Το 2009 συνολικά εκταμιεύθηκαν 57.207.000 ευρώ, δηλαδή 38.707.140 ευρώ περισσότερα από αυτά που προϋπολογίσθηκαν, και το 2010 διατέθηκαν 68.000.000 αντί για 18.000.000 που εγγράφηκαν στον σχετικό κωδικό του προϋπολογισμού. Το 2011 τα μυστικά κονδύλια ανήλθαν σε 43.000.000 ευρώ.
Ο παραιτηθείς Νίκος Κοτζιάς με το που είχε αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεσμεύθηκε και πέρασε νόμο για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ.
Ο νόμος ψηφίστηκε, ωστόσο όπως υποστήριξε σε δηλώσεις της την Πέμπτη η Ντόρα Μπακογιάννη, δεν εφαρμόστηκε ποτέ (σ.σ. ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ενημέρωσε πάντως ότι η διαδικασία ελέγχου έχει ακολουθηθεί έξι φορές μέχρι σήμερα).
Μία ακόμη λεπτομέρεια είναι ότι η διαδικασία ελέγχου της Βουλής αφορά ποσά άνω των 25.000 ευρώ. Οπότε άνθρακες ο θησαυρός…
Μυστικά κονδύλια και χωρίς μάλιστα έλεγχο του κοινοβουλίου έχουν επίσης στη διάθεσή τους το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Συνεργάτες του κ. Κοτζιά επεσήμαιναν με νόημα ότι το υπουργείο Εξωτερικών ήταν το μοναδικό υπουργείο όπου προβλέπεται κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα μυστικά- απόρρητα κονδύλιά του, σε αντίθεση με τα άλλα υπουργεία (συμπεριλαμβανομένου αυτού του Πάνου Καμμένου). Μάλιστα, όπως έλεγαν, ο κ. Κοτζιάς είχε εισηγηθεί η Βουλή να ελέγχει (με νόμο) τα μυστικά κονδύλια όλων των υπουργείων. Οι εξελίξεις όμως τον πρόλαβαν.
Ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να είχε κάνει τη σχετική εισήγησή του προσωπικά στον Πρωθυπουργό, την οποία και επανέφερε κατά την εκρηκτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή προφανώς την εν εξελίξει έρευνα της ΟLAF για τη διαχείριση των κονδυλίων του μεταναστευτικού από το υπουργείο Αμυνας (για το θέμα υπενθυμίζεται υπήρξε και εισαγγελική παρέμβαση).
Η αναφορά αυτή προκάλεσε το ξέσπασμα του Πάνου Καμμένου που πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τον υπουργό Εξωτερικών ότι έχει πάρει 50 εκατομμύρια ευρώ από τον Τζορτζ Σόρος για την προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και για αντίστοιχα ύποπτη διαχείριση των κονδυλίων του ΥΠΕΞ.
Όταν άκουσε τον υπουργό Αμυνας να βάζει θέμα αδιαφανούς (σ.σ. τουλάχιστον) διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ, ο Κοτζιάς έγινε έξαλλος. Ο διάλογος έγινε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και η ένταση κλιμακώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» είχε ως εξής:
Κοτζιάς: Προτείνω να ησυχάσουμε, να σιωπήσουμε και να περιμένουμε τις εξελίξεις στα Σκόπια
Καμμένος: Δεν μπορεί να με υποκαθιστά ο υπουργός Εξωτερικών και να μαθαίνω από τρίτους τι γίνεται και ιδίως ότι χρησιμοποιεί με αδιαφάνεια τα 45 εκατ. ευρώ των «μυστικών κονδυλίων» και να τα σκορπίζει
Κοτζιάς: Ποια 45; 11 εκατ. ευρώ έχω στο υπουργείο Εξωτερικών και από αυτά το 50% πάει στην Εκκλησία. Και μάλιστα δεν τα δίνω εγώ, τα δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Ευκλείδη πες του σε παρακαλώ!
Τσακαλώτος: (…)
Παππάς: (…)
Βίτσας: Νομίζω ότι αυτά δεν αφορούν το υπουργικό συμβούλιο
Τσίπρας: Αυτά είναι διαπροσωπικές διαφορές. Καλύτερα να προχωρήσουμε.
Η στάση αυτή του Πρωθυπουργού και των άλλων κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης εξόργισε ακόμη περισσότερο τον (παραιτηθέντα πια) υπουργό Εξωτερικών που έναντι του θρασύ Πάνου Καμμένου ένιωσε εντελώς απροστάτευτος και έκθετος στις κατηγορίες που του είχε μόλις απευθύνει.
Η μόνη οδός πια ήταν αυτή της παραίτησης.
Την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος θέλησε να υπογραμμίσει σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ότι παρ’ όλα όσα λέγονται, δεν υπάρχει η παραμικρή σκιά για την ηθική ακεραιότητα του Νίκου Κοτζιά.
Ο Πάνος Καμμένος όμως είχε ανοίξει το «Κουτί της Πανδώρας» για τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ και η ίδια συζήτηση που απασχολούσε την επικαιρότητα πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια, είχε ανοίξει και πάλι.
Παρά τον χαμό που έγινε στο υπουργικό για το θέμα των μυστικών κονδυλίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε πως δεν ξέρει γιατί παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς.
Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στον στόχο της και είναι πολιτικά ακατανόητο και μη ερμηνεύσιμο γιατί παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος μέσα από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης, χώνοντας το κεφάλι βαθιά το κεφάλι μέσα στην άμμο.
ΝΔ: Ζητούνται απαντήσεις
Με ανακοίνωση της την Πέμπτη η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για μείζον πολιτικό θέμα και ζητεί εξηγήσεις και ξεκάθαρες απαντήσει αναφορικά με τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων σε όλα τα υπουργεία.
Η ανακοίνωση έχει αναλυτικά ως εξής
«Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του κράτους αποτελούν μείζον πολιτικό ζήτημα.
Ο κ. Καμμένος που κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠ.ΕΞ. οφείλει σήμερα κι όλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει. Όπως και ο κ. Κοτζιάς που προφανώς δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Άμυνας.
Η διαχείριση των κρατικών κονδυλίων δεν αφορά μόνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τους αλληλοεκβιαζόμενους συναρχηγούς της, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας οφείλουν να δώσουν στους πολίτες ξεκάθαρες απαντήσεις».
Θεοδωράκης: Δεν είναι το πορτοφόλι των μπαμπάδων τους
Απαντήσεις για όλα τα μυστικά κονδύλια σε όλα τα υπουργεία, ζήτησε από την κυβέρνηση και ο Σταύρος Θεοδωράκης.
«Δεν είναι το πορτοφόλι των μπαμπάδων τους, είναι τα λεφτά των πολιτών», παρατήρησε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ .
«Δεν με ενδιαφέρουν μόνο τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, που άλλωστε είναι στον έλεγχο της Βουλής, με ενδιαφέρουν τι γίνεται με τα μυστικά κονδύλια όλων των υπουργείων» είπε και αποκάλυψε ότι συνολικά οκτώ υπουργεία έχουν και μοιράζουν μυστικά κονδύλια.
Όπως εξάλλου υπενθύμισε, ο ίδιος έχει θέσει δύο φορές το θέμα στη Βουλή: «Εμείς προτείναμε τα μυστικά κονδύλια να περιοριστούν μόνο στα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη και να ελέγχονται από τη Βουλή».
Αναφερόμενος στην παραίτηση Κοτζιά ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε ότι «ο κ.Τσίπρας ανακάλυψε διγλωσσία, αλλά έκοψε λάθος γλώσσα».
Με την εξέλιξη αυτή, υποστήριξε, «γελοιοποιείται η εξωτερική πολιτική της χώρας και ο Πρωθυπουργός δείχνει αδυναμία διαχείρισης εθνικών υποθέσεων».
«Αν ο κ. Τσίπρας ήθελε να αλλάξει εξωτερική πολιτική είναι λογικό να διώξει τον κ. Κοτζιά. Εδώ έχουμε τον κ. Τσίπρα να λέει ότι θα συνεχίσει την εξωτερική πολιτική του κ. Κοτζιά, διώχνοντας τον κ.Κοτζιά και κρατώντας τον κ.Καμμένο, ο οποίος διαφωνεί με την εξωτερική πολιτική. Είναι κινήσεις που δείχνουν πανικό και δεν βγάζουν νόημα», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο κ. Θεοδωράκης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News