876
Ενας φίλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις κερκίδες του Ολντ Τράφορντ | Reuters / Carl Recine Livepic

Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία ούτε στο ποδόσφαιρο

Sportscaster Sportscaster 4 Οκτωβρίου 2016, 16:29
Ενας φίλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις κερκίδες του Ολντ Τράφορντ
|Reuters / Carl Recine Livepic

Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία ούτε στο ποδόσφαιρο

Sportscaster Sportscaster 4 Οκτωβρίου 2016, 16:29

Το είχαμε υπολογίσει κάπως μπακαλίστικα, όμως τώρα φέρει τη σφραγίδα της επιστημονικής έρευνας: ο Ζοσέ Μουρίνιο κρατάει στα χέρια του την πιο ακριβή ομάδα της Ευρώπης. Για την ακρίβεια, την πιο ακριβή ποδοσφαιρική ομάδα όλων των εποχών.

Για να αγοραστούν οι παίκτες που σήμερα φορούν τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ξοδεύτηκαν -συνολικά- 718 εκατομμύρια ευρώ. Η δεύτερη πιο δαπανηρή ομάδα, η Ρεάλ Μαδρίτης, κόστισε 634 εκατομμύρια. Η τρίτη, η Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα, 611. Δηλαδή, τα «εργαλεία» του Πορτογάλου αξίζουν -σε οικονομικούς όρους- 107 εκατομμύρια παραπάνω από εκείνα του καταλανού τεχνικού. Η διαφορά δεν είναι διόλου αμελητέα: τόσο κάνει σύσσωμη η Βιγιαρεάλ, η πέμπτη ομάδα του ισπανικού πρωταθλήματος.

2016-10-02T125940Z_118414780_MT1ACI14629705_RTRMADP_3_SOCCER-ENGLAND-MUN-STK
O Μουρίνιο δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει το πανάκριβο ρόστερ της Μάντσεστερ (Reuters / Carl Recine Livepic)

Η μελέτη του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Σπουδών (CIES), το οποίο εδρεύει στο Νεσατέλ της Ελβετίας, είναι τροφή για σκέψη. Αν αντιπαραβάλουμε τους ψυχρούς αριθμούς -πόσα χρήματα δαπανήθηκαν για να δημιουργηθεί κάθε μια ομάδα που εφέτος συμμετέχει στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης- με το αγωνιστικό status των συλλόγων, αποδεικνύεται πως (και) στο ποδόσφαιρο τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία.

Η Γιουνάιτεντ είναι ένα καλό παράδειγμα. Την περασμένη σεζόν, που ήταν η δεύτερη ακριβότερη ομάδα πίσω από τη Ρεάλ, δεν κατάφερε -καν- να βγει στο Champions League. Τερμάτισε πέμπτη, τέσσερις θέσεις κάτω από τη Λέστερ, η οποία πήρε το Πρωτάθλημα με το τέταρτο χαμηλότερο μπάτζετ στην Αγγλία και το… 26ο ακριβότερο ρόστερ στην Ευρώπη. Θέλει και τρόπο.

Εφέτος, η Γιουνάιτεντ είναι 185 εκατ. ευρώ ακριβότερη από πέρυσι. Τόσα πλήρωσε, το καλοκαίρι, για να φέρει στο «Ολντ Τράφορντ» τον Πολ Πογκμπά, τον Ερίκ Μπεϊλί και τον Χένρικ Μχιταριάν. Με την υποσημείωση ότι απέκτησε κι άλλον έναν από τους top ποδοσφαιριστές της εποχής μας, τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, εντελώς δωρεάν, αφού ο σουηδός φορ είχε μείνει ελεύθερος από την Παρί. Βεβαίως, (χρυσο)πλήρωσε τον ίδιον. Αλλά, οι αποδοχές των ποδοσφαιριστών δεν μετρήθηκαν σε αυτή την έρευνα. Μόνον το κόστος απόκτησής τους.

2016-10-02T113146Z_118409506_MT1ACI14629600_RTRMADP_3_SOCCER-ENGLAND-MUN-STK
O Πογκμπά των 110 εκατομμυρίων δεν έχει καταφέρει να κάνει την διαφορά στην Αγγλία (Reuters / Russell Cheyne Livepic)

Τέλος πάντων, παρά τη (νέα) τεράστια δαπάνη για την ενίσχυσή της, μπήκε στη σεζόν χειρότερα από πέρυσι. Με τον φαν Χάαλ στον πάγκο -ο οποίος και τι δεν άκουσε μέχρι να τον διώξουν- στις πρώτες επτά αγωνιστικές είχε συγκεντρώσει 16 βαθμούς. Τώρα, με τον «Special One», μετράει τρεις λιγότερους. Εχει ήδη σκοντάψει τρεις φορές (δυο ήττες και μια ισοπαλία), και βρίσκεται στην έκτη θέση της βαθμολογίας. Ασφαλώς, θέλει και χρόνο.

Η Γιουνάιτεντ δεν είναι η μοναδική πανάκριβη ομάδα που απογοητεύει. Είναι η Τσέλσι των 481 εκατ. ευρώ – η πέμπτη στον κόσμο που έχει ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα. Ακόμη περισσότερο, η Ιντερ των 295 εκατ. (11η), η Εβερτον των 212 (14η), η Μίλαν των 156 (22η)… Σε όρους Champions League, η πιο τρανταχτή περίπτωση συλλόγου -μετά τη Σίτι- που δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το αστραφτερό του ρόστερ, είναι η Παρί Σεν Ζερμέν. Είναι πολλά τα λεφτά (455 εκατ. ευρώ), μόνο και μόνο για να κατακτά τον τίτλο στη Γαλλία – όπου η δεύτερη ακριβότερη ομάδα της χώρας, η Μονακό, κοστίζει λιγότερο από τα μισά (202 εκατ. ευρώ).

Αντιστρόφως, η Λέστερ δεν είναι ο μοναδικός σύλλογος που αγόρασε την επιτυχία τόσο φθηνά. Η Ατλέτικο Μαδρίτης, που τα τελευταία χρόνια έφτασε σε δυο Τελικούς Champions League και κατάφερε να μπει σφήνα στο «δίδυμο» Ρεάλ – Μπαρτσελόνα, κοστίζει «μόλις» 199 εκατ. ευρώ.  Περίπου όσο η Γουέστ Χαμ, η Νάπολι και η Ρόμα. Είναι 18η στον κατάλογο με τις οικονομικές αξίες αλλά η δεύτερη πιο αξιόμαχη ομάδα του 2016.

2016-10-02T201020Z_521860697_S1BEUESGCQAA_RTRMADP_3_SOCCER-SPAIN
Πικέ και Ινιέστα από τον αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Θέλτα (REUTERS/Miguel Vidal)

Η Σεβίλλη, η οποία έχει πάρει… σπίτι της το Europa League, έχει ξοδέψει 119 εκατ. ευρώ. Ενα εκατομμύριο λιγότερο από την… Στόουκ Σίτι. Η Θέλτα, με κόστος 35 εκατ. ευρώ, τερματίζει έκτη στην Ισπανία και έχει νικήσει την Μπαρτσελόνα δυο διαδοχικές σεζόν. Στο ποδόσφαιρο δεν παίρνεις ακριβώς ό,τι πληρώνεις.

Η σύγκριση της Μπάγερν Μονάχου με τη Λίβερπουλ είναι αποστομωτική, για όσους πιστεύουν το αντίθετο. Οι Βαυαροί χρειάστηκαν 357 εκατ. ευρώ για να γίνουν… μόνιμοι πρωταθλητές Γερμανίας και να διεκδικούν, κάθε χρόνο, το Champions League. Εχοντας ξοδέψει ένα εκατομμύριο λιγότερο, οι «Κόκκινοι» δεν συμμετέχουν, καν, στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η Μπαρτσελόνα είναι η τέταρτη ακριβότερη ομάδα, με 485 εκατ. ευρώ, όμως εδώ οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια. Ο λόγος είναι οι ακαδημίες της. Δεν πλήρωσε ούτε ευρώ για να αποκτήσει ποδοσφαιριστές όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Αντρές Ινιέστα, ο Σέρτζι Ρομπέρτο ή ο Σέρχιο Μπουσκέτς. Η Τσέλσι έχει δαπανήσει μόλις τέσσερα εκατομμύρια λιγότερα από την Μπαρτσελόνα, όμως πρόκειται για το άκρον άωτον της σπατάλης: της ανήκουν άλλοι 35 ποδοσφαιριστές (εκτός απ’ αυτούς που -εφέτος- φοράνε τη φανέλα της), τους οποίους έχει δανείσει δεξιά κι αριστερά.

Στο Top-20 των ακριβότερων ομάδων συναντάμε εννέα αγγλικές. Οι παίκτες που αγωνίζονται στους 20 συλλόγους της Premier League κόστισαν 4.488.000.000 ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από την αντίστοιχη συνολική αξία των παικτών της Primera Division (2.021.000.000 ευρώ). Ας όψεται το τηλεοπτικό συμβόλαιο… Η ιταλική Serie A έρχεται τρίτη (1.939.000.000 ευρώ), η γερμανική Bundesliga τέταρτη (1.615.000.000 ευρώ), και τελευταία η γαλλική Λίγκα (1.074.000.000 ευρώ). Εδώ, όμως, το περίπου 60% του κόστους των μετεγγραφών αφορά μόνο δυο ομάδες: την Παρί και τη Μονακό.

Αν ο Μουρίνιο διάβασε την έρευνα, η αγωνία του να πετύχει θα έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...