Πάνω από 12.000 κινεζικά ψαράδικα γυρνούν στους ωκεανούς και τους σαρώνουν από αλιεύματα, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα και σε οικοσυστήματα που ταλαιπωρούνται από την υπεραλίευση, απέδειξε βρετανική έρευνα.
Ο στόλος των κινεζικών αλιευτικών θεωρείται μάλιστα τρεις φορές μεγαλύτερος από αυτό που γνωρίζαμε ως τώρα. Είναι, δηλαδή, ο μεγαλύτερος «ένοχος» για την παγκόσμια κρίση υπεραλίευσης, που φέρνει στα όριά τους τούς πληθυσμούς των ψαριών προς κατανάλωση.
Η έρευνα της δεξαμενής σκέψης Overseas Development Institute (Ινστιτούτο Υπερπόντιας Ανάπτυξης) έδειξε ότι η Κίνα ήδη καταναλώνει το ένα τρίτο των ψαριών που αλιεύονται σε όλο τον κόσμο.
Αφού μάλιστα εξάντλησε τους δικούς της ψαρότοπους, είτε εισβάλλει σε περιοχές άλλων χωρών είτε ψαρεύει στους ωκεανούς. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιεί απαγορευμένες μεθόδους, όπως η σάρωση του βυθού, η οποία είναι γνωστό ότι καταστρέφει τον γόνο.
Υπάρχουν μάλιστα, όπως γράφουν οι Times, πάνω από 500 κινεζικά σκάφη με σημαία αφρικανικών χωρών. Είναι ένας τρόπος για να εκμεταλλευτεί το Πεκίνο το ελλιπές πλαίσιο πολλών αναπτυσσόμενων χωρών.
Η έρευνα έδειξε ότι 12.490 κινεζικά σκάφη κινήθηκαν έξω από τα χωρικά ύδατα της χώρας το 2017 και το 2018, αριθμός τριπλάσιος από παλαιότερες εκτιμήσεις για 2.000 με 3.400 σκάφη. Αναλογικά, η ΕΕ είχε το 2014 μόλις 289 τέτοια σκάφη και οι ΗΠΑ το 2015 μόνο 225 μεγάλα σκάφη εκτός χωρικών υδάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι εύκολο να πιστέψει κανένας τις υποσχέσεις του Πεκίνου από το 2017 ότι θα περιόριζε από φέτος τον υπερπόντιο στόλο του σε μόλις 3.000 σκάφη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News