664
Τα πρωτοσέλιδα του αμερικανικού Τύπου για την εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν τον Μάιο του 2011 | Photo by Mario Tama/Getty Images/Ideal Images

Τα γράμματα ενός τρομοκράτη

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2016, 12:00
Τα πρωτοσέλιδα του αμερικανικού Τύπου για την εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν τον Μάιο του 2011
|Photo by Mario Tama/Getty Images/Ideal Images

Τα γράμματα ενός τρομοκράτη

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2016, 12:00

O τρομοκράτης πίσω από τις λέξεις του. Ο φανατικός ηγέτης μέσα από τα γράμματά του (…που δεν ήταν γαλάζια). Ο Οσάμα μπιν Λάντεν ετοιμαζόταν να εξαπολύσει νέο κύμα επιθέσεων κατά της Δύσης, καθώς και να προχωρήσει σε μια άνευ όρων προπαγάνδα χρησιμοποιώντας τα μίντια στις ΗΠΑ. Τι τον σταμάτησε; Οι ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών που τον σκότωσαν τον Μάιο του 2011.

Τα σχέδια του Οσάμα μπιν Λάντεν έγιναν γνωστά μετά την απόφαση των ΗΠΑ να δώσουν στη δημοσιότητα τις επιστολές που βρέθηκαν στο σπίτι όπου διέμενε στο Πακιστάν και το οποίο έμελλε να είναι και το τελευταίο του καταφύγιο (εκεί τον βρήκαν οι ειδικές δυνάμεις και τον σκότωσαν).

Ο αριθμός των γραμμάτων του τρομοκράτη, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν αρκετά μεγάλος, καθώς από το σημείο στο οποίο είχε κρυφτεί, στο Αμποταμπάντ, χρειαζόταν να έρχεται σε επαφή με τα μέλη της οργάνωσής του και να οργανώνει τις επιθέσεις ανά τον κόσμο. Για την ιστορία: στο συγκεκριμένο σπίτι στο Πακιστάν, ο Μπιν Λάντεν έμεινε πέντε χρόνια μαζί με τις δύο γυναίκες του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του. Σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές, ζούσε μια ζωή κλειστοφοβική, φτωχική, ταγμένη στην ανάγνωση και την κατάστρωση σχεδίων καταστροφής.

Παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις του άρχισαν να τον εγκαταλείπουν και αρκετοί από τους συντρόφους του είχαν πεθάνει, ο Μπιν Λάντεν σχεδίαζε να κάνει μια «καμπάνια» στα μίντια για να «γιορτάσει» τα δέκα χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου.

download
Ένα από τα πολυάριθμα γράμματα του Οσάμα μπιν Λάντεν

Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, είχε σκοπό να παρέμβει και σε θέματα διπλωματικής στρατηγικής και οικονομικής φύσης. Σε ένα γράμμα του που δεν έχει ημερομηνία και φέρει τον τίτλο «Προς τον αμερικανικό λαό», ο Μπιν Λάντεν προσπαθεί να γελοιοποιήσει τον Μπαράκ Ομπάμα για το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν κατάφερε να τελειώσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και προέβλεπε πως την ίδια τύχη θα έχει και η προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Στις 28 Απριλίου 2011, τέσσερις μόλις ημέρες πριν από το θάνατό του, ο εξτρεμιστής ηγέτης επεξεργαζόταν ένα κείμενο για την Αραβική Ανοιξη, την οποία και υποδεχόταν με χαρά. Παράλληλα, δεν είχε ξεχάσει το σχεδιασμό και σημαντικών χτυπημάτων κατά δυτικών θέσεων.

«Πρέπει να επεκτείνουμε και να αναπτύξουμε τις επιχειρήσεις μας στις ΗΠΑ και να μην περιοριστούμε μόνο στην ανατίναξη αεροπλάνων», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ένα γράμμα του που είχε ως παραλήπτη τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα στην αραβική περιφέρεια, Νασίρ αλ-Γουχαίσι, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Υεμένη και ήταν από τους αγαπημένους του Μπιν Λάντεν.

Ανώτατος στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, μιλώντας στο Reuters, παραδέχεται πως: «Ο Λάντεν είχε στο μυαλό του διάφορα μεγάλα σχέδια και ακόμη δεν ξεχνούσε να αναφέρεται στις 11 Σεπτεμβρίου ως μια νίκη. Ωστόσο, μάλλον είχε χάσει την επαφή με τις πραγματικές δυνατότητες της οργάνωσής του».

2877
Αστυνομικοί στέκονται σε απόσταση από το σπίτι στο οποίο βρέθηκε και τελικά σκοτώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν, στο Πακιστάν (Faisal Mahmood/Reuters)

Ισως γι’ αυτό και οι επίγονοί του, όταν ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε, ακολούθησαν εντελώς άλλη τακτική. Αποχώρησαν από την επικαιρότητα, έπαψαν να βάζουν μαξιμαλιστικούς στόχους και περιορίστηκαν σε τοπικούς στόχους.

Πάντως, τα έγγραφα που βρέθηκαν στην οικία του Οσάμα μπιν Λάντεν αποδεικνύουν πως η οργάνωση ήδη αντιμετώπιζε σημαντικά ζητήματα υποστελέχωσης και πόρων για να προωθήσει τις επιχειρήσεις της.

Το Reuters και το ABC στις ΗΠΑ αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή έχουν δοθεί στη δημοσιότητα 113 γράμματα, ενώ αναμένονται και άλλα στο άμεσο μέλλον. Τα περισσότερα δεν προσθέτουν κάτι καινούργιο από αυτά που γνώριζαν οι μυστικές υπηρεσίες για το μέλλον της Αλ Κάιντα. Η οργάνωση, ήδη, είχε αρχίσει να φυλλοροεί και τα σημαίνοντα στελέχη της φοβούνταν πως θα δεχθούν επιθέσεις από drones, ενώ είχαν την ανησυχία ότι μέσα στις τάξεις της οργάνωσης είχαν εισχωρήσει πράκτορες.

Ο Μπιν Λάντεν έβλεπε παντού σκιές και εχθρούς. Σε κάποιο γράμμα δείχνει ανήσυχος για το γεγονός ότι η γυναίκα του χρειάστηκε να πάει στον οδοντίατρο. Είχε την εντύπωση πως ο γιατρός ήταν πράκτορας και είχε τοποθετήσει στο δόντι της γυναίκας του έναν πομπό ανίχνευσης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...