Την τιμητική της έχει η Σελήνη το φετινό καλοκαίρι αφού τον Ιούνιο και κυρίως τον Ιούλιο ο φυσικός μας δορυφόρος αποτέλεσε καθημερινό αντικείμενο ενασχόλησης των ΜΜΕ εξαιτίας της συμπλήρωσης των 50 ετών από την πρώτη φορά που ανθρώπινο πόδι πάτησε στο έδαφος του.
Τον Αύγουστο την θέση των ιστορικών αφιερωμάτων για τις διαστημικές αποστολές στην Σελήνη παίρνει η παρατήρηση της αφού μέσα στον μήνα θα επαναληφθούν ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά της φαινόμενα και η εφημερίδα Telegraph κάνει μια αναφορά σε αυτά.
Την 1η Αυγούστου θα έχουμε Νέα Σελήνη ένα φαινόμενο όπου το φεγγάρι και ο Ηλιος ευθυγραμμίζονται με τρόπο τέτοιο ώστε η Σελήνη να στέκεται ανάμεσα στην Γη και το μητρικό μας άστρο με αποτέλεσμα η ορατή σε μας πλευρά της Σελήνης να γίνεται απόλυτα σκοτεινή.
Στις 2 Αυγούστου θα έχουμε Σούπερ Σελήνη. Εξ αιτίας της ελλειπτικής τροχιάς που ακολουθεί καθώς περιφέρεται γύρω από τη Γη, η Σελήνη άλλοτε βρίσκεται πιο κοντά και άλλοτε απομακρύνεται από τον πλανήτη μας. Αυτό σημαίνει ότι, ανάλογα με τη θέση της, άλλοτε φαίνεται μεγαλύτερη και άλλοτε μικρότερη στον γήινο παρατηρητή.
Το σημείο στο οποίο ο φυσικό μας δορυφόρος πλησιάζει περισσότερο τη Γη ονομάζεται περίγειο και εκείνο στο οποίο βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόσταση από αυτήν λέγεται απόγειο. Όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο εμφανίζεται στο γυμνό μάτι 14% μεγαλύτερη και 30% πιο φωτεινή. Οι αστρονόμοι την ονομάζουν «πανσέληνο του περίγειου» και ο όρος Σούπερ Σελήνη που έχει επικρατήσει είναι όρος που εισήγαγαν οι αστρολόγοι.
Στις 30 Αυγούστου θα έχουμε ταυτόχρονα Νέα Σελήνη και Σούπερ Σελήνη όπου ναι μεν το φεγγάρι θα είναι στο κοντινότερο σημείο του στην Γη αλλά θα είναι σκοτεινό. Πρόκειται για ένα φαινόμενο όπου είναι γνωστό και πάλι με ένα μη επιστημονικό αλλά περισσότερο… μιντιακό όρο αφού αναφέρεται ως «Μαύρη Σούπερ Σελήνη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News