Η δημοσκόπηση του Thomson Reuters Foundation για την γυναίκα και την εργασία, δείχνει ότι η ισορροπία εργασίας-ζωής αλλά και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων, είναι στην κορυφή του καταλόγου με τις κρίσιμες ανησυχίες για τις γυναίκες στις οικονομίες του αναπτυγμένου κόσμου.
Υπάρχουν πολλές στατιστικές που μας δείχνουν το ποσοστό των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, τις δεξιότητές τους και τους μισθούς τους, αλλά τα στοιχεία δεν μας δίνουν τη συνολική εικόνα. Δεν μας λένε πώς αισθάνονται οι γυναίκες, πώς τα πάνε στον χώρο εργασίας τους μέρα με τη μέρα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που το Thomson Reuters Foundation, με την υποστήριξη του Rockfeller Foundation, ρώτησε 9.500 εργαζόμενες γυναίκες από τις προηγμένες οικονομίες του G20 για θέματα που τις απασχολούν περισσότερο στον χώρο εργασίας.
Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Σύμφωνα με την έρευνα τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τις γυναίκες είναι:
- Η ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής
- Η ισότητα των αμοιβών
- Η παρενόχληση στον χώρο εργασίας
- Οι δυνατότητες καριέρας
- Παιδιά και καριέρα
Η παγκόσμια έκθεση δείχνει ότι 4 στις 10 γυναίκες βλέπουν το χάσμα της αμοιβής μεταξύ των φύλων ως βασικό ζήτημα, με τις γυναίκες σε 7 έθνη να τοποθετούν αυτήν την ασυμφωνία ως κύριο μέλημά τους. Μάλιστα, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ είναι στις πρώτες θέσεις ως προς αυτό το μέλημα, την ώρα που σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σε αυτές τις χώρες το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μικρότερο απ’ ότι σε άλλα έθνη του G20. Ακολουθούν η Βρετανία, η Αυστραλία, η Βραζιλία και ο Καναδάς, ενώ τελευταία στην κατάταξη έρχεται η Κίνα.
Η παρενόχληση στον χώρο εργασίας είναι επίσης μία από τις 5 κορυφαίες ανησυχίες των εργαζόμενων γυναικών. Σχεδόν το 1/3 των γυναικών που απάντησαν στη δημοσκόπηση, παραδέχονται ότι είχαν σχετική εμπειρία, ενώ περισσότερο από 60% των ερωτηθεισών γυναικών δεν το αναφέρουν. Οι γυναίκες της Ινδίας μιλούν περισσότερο για την παρενόχληση, σε ποσοστό μάλιστα 53%. Πρόκειται για πλήρη αλλαγή στάσης μετά από τη θανατηφόρα επίθεση που δέχθηκε φοιτήτρια σε λεωφορείο στο Δελχί το 2012.
Σχεδόν οι μισές γυναίκες που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση, αισιοδοξούν για τις προοπτικές απόκτησης ενός παιδιού και μαζί να κάνουν καριέρα. Οι γυναίκες στις αναδυόμενες οικονομίες, με πρώτη τη Βραζιλία – όπου οι νόμοι για τη μητρότητα είναι γενναιόδωροι και οι οικογενειακοί δεσμοί είναι στενοί- είναι και οι πιο σίγουρες γι’ αυτό. Αντιθέτως, οι γυναίκες σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες όπως είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, έχουν λιγότερη αυτοπεποίθηση ότι θα καταφέρουν να αποκτήσουν ένα παιδί χωρίς αυτό να καταστρέψει την καριέρα τους.
Η έρευνα τέλος αποκαλύπτει και τάσεις των γενεών. Για παράδειγμα οι γυναίκες κάτω των 30 είναι πιο αισιόδοξες.
Στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό της ανεργίας στις γυναίκες αγγίζει το 28,7%… με βασική αιτία το γεγονός ότι είναι παντρεμένες ή μεγαλώνουν παιδιά και άρα έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις. Ανασφαλείς και απαισιόδοξες ακόμα και αν έχουν εργασία, θα ήταν οι γυναίκες εκείνες που στην σχετική δημοσκόπηση του Thomson Reuters θα εμφανίζονταν να θεωρούν πολυτέλεια την ισότητα των αμοιβών. Ίσως σε μερικά χρόνια…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News