O εφιάλτης ήρθε από τον ουρανό. Μπήκε στους πνεύμονες. Αδιακρίτως. Επνιξε μεγάλους και παιδιά. Τους παρέλυσε. Τους σκότωσε. Ο απολογισμός της επίθεσης που σημειώθηκε στη Συρία, έπειτα από αεροπορική επιδρομή στην πόλη Χαν Σεϊχούν στην περιοχή του Ιντλίμπ, την Τρίτη, μεγαλώνει διαρκώς. Το είχαν προβλέψει οι εθελοντές ιατροί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Κάποια θύματα της επίθεσης χημικών υπέκυψαν στα τραύματά τους, ενώ εντοπίστηκαν κι άλλοι νεκροί που αγνοούνταν, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να φτάσει τους 86. Ανάμεσά τους βρίσκονταν 30 παιδιά και 20 γυναίκες, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ και πάλι δεν αποκλείεται ο αριθμός να μεγαλώσει. Πάνω από 160 άτομα είναι στο νοσοκομείο.
Πλέον, είναι ξεκάθαρο ότι η φρικτή αυτή επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης ήταν χημική.
Την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα θύματα της επίθεσης εμφανίζουν συμπτώματα που παραπέμπουν σε αντίδραση σε νευροτοξικό παράγοντα. Αντίστοιχα και η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα τόνισε ότι οκτώ άνθρωποι στους οποίους προσέφερε φροντίδες, εμφάνιζαν συμπτώματα που ταιριάζουν με αυτά τα οποία που προκαλούν νευροτοξικοί παράγοντες, όπως το αέριο Σαρίν.
Αυτό αρνείται εμφατικά τόσο το συριακό καθεστώς όσο βεβαίως και η Μόσχα του Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία μάλιστα έκανε λόγο για ατύχημα (!) από διαρροή σε αποθήκη χημικών όπλων, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε αντάρτες! Οι διεθνείς συμμαχικές δυνάμεις όμως, με πρώτες τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, δείχνουν ως κύριο υπαίτιο τον Μπασάρ Αλ Ασαντ. Η γαλλική εφημερίδα Liberation είναι βέβαιη. Και με το πρωτοσέλιδό της συγκλονιστική: Τα παιδιά του Ασαντ. Νεκρά. Από χημικά αέρια.
Για μία ακόμη φορά, λοιπόν, ύστερα από την επίθεση του Αυγούστου 2013, η συμμαχία καλείται να επιλέξει πώς θα αντιδράσει απέναντι σε μία χημική επίθεση που φέρει το αποτύπωμα του Ασαντ. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι «όλες οι εναλλακτικές βρίσκονται επί τάπητος» σχετικά με την αντίδραση των ΗΠΑ. Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι Fox News είπε επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία του 2013 για την κατάργηση των χημικών όπλων στη Συρία.
Αίσθηση προκάλεσε και η αντίδραση του αμερικανού προέδρου. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι η χημική επίθεση κατά αμάχων πολιτών της Συρίας «ξεπέρασε το όριο» και επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο βλέπει ο ίδιος τη Συρία και τον Ασαντ. «Τώρα έχω μία υποχρεώση, θα τη φέρω εις πέρας περήφανα», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που συνέδεε την επίθεση με την πολιτική που είχε εφαρμόσει ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα.
«Τώρα είναι δική μου υποχρεώση. Μία τεράστια ευκαιρία η οποία χάθηκε», είπε. Ο ίδιος εξήγησε ότι η αδυναμία του Ομπάμα να τηρήσει την απειλή του για την κόκκινη γραμμή που θα αποτελούσε μία χημική επίθεση από τον συριακό στρατό «ήταν μία κενή απειλή που μας έκανε κακό, όχι μόνο στη Συρία αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου».
«Η χθεσινή χημική επίθεση, μία χημική επίθεση κατά αθώων ανθρώπων, γυναικών, μικρών παιδιών, ακόμη και όμορφων μωρών, είναι προσβολή για την ανθρωπότητα», τόνισε ο Τραμπ. «Αυτές οι αποτρόπαιες πράξεις από το καθεστώς του Ασαντ δεν μπορούν να περάσουν. Οι ΗΠΑ, μαζί με τους συμμάχους τους, καταδικάζουν αυτή την αποτρόπαια επίθεση».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη, στην κροατική εφημερίδα Vecernji List από τη Δαμασκό, ο Μπασάρ αλ Ασαντ, δεν σχολίασε τις καταγγελίες ότι η κυβέρνησή του έκανε χρήση χημικών. Αρκέστηκε να επισημάνει ότι η «νίκη» είναι η μόνη επιλογή που έχει η κυβέρνησή του. «Αν δεν κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αυτό θα σημαίνει ότι η Συρία θα σβηστεί από τον χάρτη», τόνισε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας ότι διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και κάποιες δυτικές, υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές στη Συρία «άμεσα και έμμεσα», προσφέροντάς τους επιμελητειακή υποστήριξη, χρηματοδότηση και όπλα. «Ουσιαστικά η νίκη μας κατά των τρομοκρατών θα είναι νίκη ενάντια σε όλες αυτές τις χώρες», υποστήριξε.
Ο ίδιος εξήγησε ότι πολλοί άνθρωποι αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση στις χώρες της Μέσης Ανατολής και σχολίασε ότι εξαιτίας και των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, «η κοινή γνώμη δεν γνωρίζει την πλήρη αλήθεια, γνωρίζει μόνο μέρος της αλήθειας και αναζητεί την αλήθεια για το τι συμβαίνει στη Συρία, τι συνέβη στη Λιβύη και τι συμβαίνει στην Υεμένη σήμερα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News