286
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στην εκπομπή του Βασίλη Οικονόμου και της Μαρίας Αναστασοπούλου | ΣΚΑΪ

Σύψας: Να προετοιμαστούμε για κυλιόμενα lockdown ως την άνοιξη

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 09:12
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στην εκπομπή του Βασίλη Οικονόμου και της Μαρίας Αναστασοπούλου
|ΣΚΑΪ

Σύψας: Να προετοιμαστούμε για κυλιόμενα lockdown ως την άνοιξη

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 09:12

Το lockdown που είναι σε ισχύ δεν θα είναι το τελευταίο, προειδοποίησε σε δηλώσεις του ο διαπρεπής λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, ο οποίος επεσήμανε ότι τους επόμενους μήνες κατά διαστήματα θα μπαίνουμε και θα βγαίνουμε σε εγκλεισμό, καθώς αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας είπε ότι υπάρχει τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ παρατηρούνται και ανησυχητικά δεδομένα, όπως η πτώση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμενων και το R (η μεταδοτικότητα), που είναι πάνω από το 1.

Ανησυχητικός, παρά την πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10%, τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%. Σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%, επισήμανε.

Οπως εξήγησε, ανησυχητική είναι η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65 έτη, κάτι που συνέβη και στην Ιταλία. «Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν», τόνισε ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του lockdown, ο κ. Σύψας είπε ότι δεν πιστεύει πως στις 30 Νοεμβρίου θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει ο εγκλεισμός, ο οποίος είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε, γιατί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν».

Ακόμα και αν ανοίξουμε, είπε, θα υπάρξει ξανά κλείσιμο ύστερα από μία ή δύο εβδομάδες. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη.

Τα μέτρα, πρόσθεσε επίσης, θα μπορούμε να τα χαλαρώσουμε όταν σταματήσει η τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας και υπάρχει διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες αλλά και σε ΜΕΘ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...