H Telegraph για τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους/ Οι New York Times για μια νέα ταξική πάλη στην Ινδία/ Η Corriere della Sera για τον «μεσολαβητή» του Λευκού Οίκου/ Και το Foreign Policy για τη νέα ψυχροπολεμική ισορροπία του τρόμου
  • The Telegraph

    Αεροπορικές χαμηλού κόστους/ Θα μας πληρώνουν για να πετάμε

    Η πρόβλεψη μπορεί ν’ ακούγεται υπερβολική αλλά ενέχει μια δόση αλήθειας. Όταν ο Σκούλι Μόγκενσεν, εκτελεστικός διευθυντής της ισλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους WOW υποστηρίζει ότι «στο μέλλον ενδέχεται να φτάσουμε στο σημείο να σας πληρώνουμε για να ταξιδεύετε μαζί μας» δεν λέει ψέμματα. Μεταξύ των επιχειρηματικών πλάνων πολλών αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους συγκαταλέγεται και η ιδέα της πλουσιοπάροχης ανταμοιβής των πιο πιστών από τους πελάτες τους –εκείνων που ταξιδεύουν ιδιαίτερα συχνά με τον ίδιο αερομεταφορέα και χρησιμοποιούν τον ιστότοπό του για να ενοικιάσουν αυτοκίνητα και ξενοδοχεία– με σημαντικές εκπτώσεις ή με την προσφορά δωροεπιταγών ακόμα και δωρεάν εισιτηρίων.

    Το αναφέρει η βρετανική Telegraph στο ένθετό της για τα ταξίδια αλλά στην πράξη δεν πρόκειται για κάτι απίθανο καθώς η συγκέντρωση πόντων και η εξαργύρωση τους αποτελεί μια αντίστοιχη πρακτική επιβράβευσης αεροπορικών, και όχι μόνον, εταιρειών. Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση, όμως, είναι το γεγονός ότι η WOW υπήρξε η πρώτη εταιρεία που τόλμησε, στην κυριολεξία, να προσφέρει στους ευρωπαίους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να μεταβούν από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη –μέσω Ρέκιαβικ– πληρώνοντας μόλις 149 στερλίνες. Οπότε οι ταξιδιωτικοί συντάκτες αναμένουν να δουν το μέγεθος της όποιας προσφοράς της ισλανδικής εταιρείας. Πάντως αποτελεί γεγονός πως σήμερα οι αεροπορικές εταιρείες από τις «επιπρόσθετες» υπηρεσίες που προσφέρουν στους πελάτες τους, αποκομίζουν κέρδη που στο απώτερο μέλλον θα μπορούσαν να καταλήξουν να είναι σημαντικότερα από το περιθώριο κέρδους που υπάρχει όσον αφορά την πώληση εισιτηρίων.

    Βάση ενός συστήματος επιβράβευσης θα μπορούσε να είναι η δωρεάν διαφήμιση των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους μέσω της ανάρτησης φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την πλευρά των πελατών, είτε κατά την αναχώρηση είτε κατά την άφιξη, με φόντο, φυσικά, το λογότυπο της εκάστοτε εταιρείας – προβολή χαμηλού κόστους, οπότε, για τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. «Πολλοί άνθρωποι μοιράζονται με τους φίλους τους εικόνες τόσο πριν όσο και μετά τα ταξίδια. Εάν κάνουν καλή δουλειά, εάν η περιγραφή τους προσελκύσει και άλλους πελάτες, τότε θα μπορούσαμε να τους αποζημιώσουμε» για τις υπηρεσίες τουςπροσδιόρισε ο κ. Μόγκενσεν.

    Μηδενικά ναύλα για τις πτήσεις του μέλλοντος. Φωτογραφία: WOW AIR
  • The Νew Υork Τimes

    Ο καβγάς της κυρίας με την υπηρέτρια και η «εξέγερση της καμαριέρας»

    Οι κυρίες της περιφραγμένης κοινότητας συνήθιζαν να συμμετέχουν σε μαθήματα γιόγκα ή να πηγαίνουν σε παιδότοπους προς τέρψη των καλοζωισμένων τέκνων τους. Οι υπηρέτριες σιωπηρά έπλεναν τα πιάτα και άπλωναν τα ρούχα των κυριών τους πριν αποσυρθούν, αργά το βράδυ, σε μια παρακείμενη παραγκούπολη. Αυτή η διευθέτηση για την αρμονική συνύπαρξη των εύπορων κυριών της Ινδίας και των υπηρετριών τους αποτέλεσε τον κανόνα για πολλές δεκαετίες. Αλλά την προηγούμενη Τετάρτη, στον πολυτελή οικισμό Mahagun Moderne στην περιοχή Νόιντα, έξω από το Νέο Δελχί, οι κυρίες και οι υπηρέτριες ξεκίνησαν να πολεμούν οι μεν τις δε. Η αντιπαράθεση μεταξύ μιας οικιακής βοηθού και της εργοδότριάς της είχε ως αποτέλεσμα την εξέγερση εκατοντάδων γειτόνων της υπηρέτριας, οι οποίοι όντας οπλισμένοι με πέτρες και σιδερολοστούς, κατάφεραν να εισέλθουν στον οικισμό και να εισβάλλουν στο διαμέρισμα της εργοδότριάς της. Αλλά η αντίδραση των κυριών υπήρξε άμεση καθώς χιλιάδες οικογένειες κλείδωσαν τις υπηρέτριές τους έξω από τα σπίτια τους, δηλώνοντας πως δεν μπορούν πλέον να τις εμπιστευτούν.

    Το τεράστιο χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς που υφίσταται στην Ινδία σημαίνει ότι οι εκατομμύρια νεόπλουτοι της χώρας μπορούν να προσλαμβάνουν οικιακές βοηθούς, πληρώνοντας λίγα, δίχως, φυσικά, σύμβαση εργασίας, και με ελάχιστες νομικές υποχρεώσεις. Παρότι δυσανασχετούν, συνήθως οι υπηρέτριες φοβούνται να μην χάσουν τη δουλειά τους ενώ ανησυχούν ιδιαίτερα και για τους «πιθανούς δεσμούς των εργοδοτών τους με τις Αρχές», εξήγησε στους New York Times η Τρίπτι Λαχίρι, συγγραφέας του βιβλίου «Υπηρέτρια στην Ινδία: Ιστορίες Ανισότητας Και Ευκαιριών Μέσα Στα Σπίτια Μας».

    Οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις, πολλές φορές μέχρις εσχάτων, μεταξύ οικιακών βοηθών και εργοδοτών είναι κάθε άλλο παρά σπάνιες στην Ινδία. Αλλά η μαζική βία, όπως εκδηλώθηκε στην προκειμένη περίπτωση είναι πρωτόγνωρη, προσδιόρισε η συγγραφέας, κυρίως γιατί πολλές υπηρέτριες ζουν στις κατοικίες των εργοδοτών τους, γεγονός που δεν τις επιτρέπει να δικτυωθούν και οργανωθούν με στόχο την αναγνώριση των όποιων δικαιωμάτων τους. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτό άλλαξε, καθώς πολυτελείς οικισμοί ανεγέρθηκαν σε πρώην γεωργικές εκτάσεις στην περιφέρεια της πρωτεύουσας της Ινδίας. Δίπλα σ’ αυτές άρχισαν να σχηματίζονται σιγά-σιγά παραγκουπόλεις, στήνοντας έτσι – υποστήριξε η κ. Λαχίρι – «το τέλειο σκηνικό για μια σύγκρουση» μεταξύ των πλούσιων κυριών και των φτωχών υπηρετριών.

    Μερικές από τις εκατοντάδες εξεγερμένες υπηρέτριες της Ινδίας. Φωτογραφία: CreditPoras Chaudhary για τους New York Times
  • Corriere della Sera

    Ένας αμφιλεγόμενος μάνατζερ, άνθρωπος-κλειδί στο Russian Gate

    Σίγουρα, κρίνοντας από τις φωτογραφίες στον λογαριασμό του στο Facebook, ο Ρομπ Γκολντστόουν δεν μοιάζει μ’ έναν αδίστακτο εκβιαστή αλλά μ’ έναν τυπικό τουρίστα που ταξιδεύει ανά τον κόσμο, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στην Μπανγκόκ, στη Βενετία, και ποζάρει μαζί με βουδιστές μοναχούς ή νεαρούς ναυτικούς. Σύμφωνα, ωστόσο, με έρευνες του FBI –αναφέρει η Corriere della Sera– o Ρομπ Γκολντστόουν συγκαταλέγεται μεταξύ των πρωταγωνιστών του πολύκροτου Russian Gate. Φέρεται πως ήταν αυτός ο άνθρωπος που κανόνισε τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Τραμπ στις 9 Ιουνίου του 2016, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας, ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ και τη ρωσίδα δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια αλλά και εκείνος που διαβεβαίωνε πως από τη Μόσχα θα έφταναν στις ΗΠΑ «βρώμικα στοιχεία» για την Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια, εκείνη την περίοδο του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία.

    Μεταξύ σοβαρού και αστείου, η Huffington Post τον έχρισε «πρόσωπο» της χρονιάς. Τον τελικό λόγο για ενδεχόμενη εμπλοκή του στο RussianGate τον έχουν φυσικά οι αξιωματούχοι τoυ FBI που διεξάγουν τις σχετικές έρευνες. Προς το παρόν επικρατεί σύγχυση ενώ ένα πέπλο μυστηρίου περιβάλλει τον 57χρονο Γκολντστόουν: είναι επικεφαλής μια εταιρείας δημοσίων σχέσεων που αρνείται να καταβάλλει το ποσό των 2.400 δολαρίων τον μήνα για την ενοικίαση γραφείων στη Νέα Υόρκη αλλά την ίδια ώρα εμφανίζεται να παίζει γκολφ, το 2014, με τον Ντόναλντ Τραμπ. Αναλαμβάνει την οργάνωση εντυπωσιακών γκαλά με αστέρες του Χόλιγουντ όπως ο Κουέντιν Ταραντίνο και ο Μάρτιν Σκορτσέζε και εκτελεί χρέη ατζέντη για τον ρώσο τραγουδιστή Εμιν Αγκαλάροφ, τον γιο, δηλαδή, του Αράς, ενός από τους μεγαλοκατασκευαστές φίλους του Βλάντιμιρ Πούτιν.

    Αυτές τις ημέρες της διεξαγωγής της «επιχείρησης αλήθεια», όπως δηλώνουν οι Δημοκρατικοί, ή του «κυνηγιού των μαγισσών», όπως τουιτάρει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Γκόλντμαν βρήκε καταφύγιο σ΄ένα κρουαζιερόπλοιο που έπλεε στα νερά της Μεσογείου. Έχει εκμυστηρευτεί, όμως, σε στενό του συνεργάτη πως φοβάται ακόμα και για την ίδια του τη ζωή. Ποιος όμως θα ήθελε να σκοτώσει έναν γραφικό επιχειρηματία από τη Βρετανία; Κατέχει όντως μυστικά που μπορεί να βλάψουν κάποιους και να ωφελήσουν άλλους; Εν τω μεταξύ ο Ροντ Γκόλντμαν φέρεται πως αποβιβάστηκε πριν από μερικές ημέρες στην Αθήνα ώστε να μεταβεί στην Αμερική και να προσλάβει έναν δικηγόρο.

    Είναι αυτός ο άνθρωπος πίσω από το RussianGate: Φωτογραφία: Facebook
  • Foreign Policy

    Γιατί οι πύραυλοι του Κιμ δεν φοβίζουν τον Πούτιν

    Τα σύνορα που μοιράζονται οι δύο χώρες είναι μόλις 17 χιλιόμετρα. Αποτελεί, ωστόσο, γεγονός πως και η Ρωσία συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα. Αλλά ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται κάθε άλλο παρά ανήσυχος για τις όποιες «πυρηνικές» προθέσεις του γείτονα Κιμ Γιονγκ Ουν συγκριτικά, τουλάχιστον, με τους Νοτιοκορεάτες, τους Ιάπωνες, τους Αμερικανούς αλλά ακόμα και με τον πρόεδρο των Κινέζων Σι Τζινπίνγκ. Έπειτα από την πτώση ενός από τους πυραύλους του Κιμ, τον περασμένο Μάιο, στη θάλασσα του Βλαδιβοστόκ, η Ουάσινγκτον αποπειράθηκε να θορυβήσει τη Μόσχα για τους πιθανούς κινδύνους: «μ’ έναν πύραυλο να καταλήγει τόσο κοντά στη ρωσική επικράτεια – πιο κοντά στη Ρωσία παρά στην Ιαπωνία – ο πρόεδρος (Τραμπ) δεν μπορεί να φανταστεί πως η Μόσχα είναι ικανοποιημένη», αναφερόταν σε έγγραφο της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Δεν χάνει όμως τον ύπνο του ο νέος τσάρος της Ρωσίας για την προσπάθεια της Πιονγιάνγκ να γίνει πυρηνική δύναμη. Και το γιατί το εξηγεί στο Foreign Policy ο Κρις Μίλερ, διευθυντής του ακαδημαϊκού προγράμματος Brady-Johnson Program in Grand Strategy στο πανεπιστήμιο του Γέιλ. Πέρα από παράγοντες πολιτικούς (το Κρεμλίνο, όπως ακριβώς και το Πεκίνο, δεν επιθυμούν την αλλαγή καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα η οποία είτε θα δημιουργούσε ένα κενό εξουσίας είτε θα είχε ως αποτέλεσμα ακόμα και την ένωση των δύο χωρών της κορεατικής χερσονήσου) και παράγοντες οικονομικούς (το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο των Ρώσων είναι πολύτιμα για τους Βορειοκορεάτες ενώ στο Βλαδιβοστόκ τον Μάιο, πέρα από τον πύραυλο, έφτασαν επίσης και τα πρώτα πλοία μιας ακτοπλοϊκής γραμμής που συνδέει τις δύο χώρες), είναι ξεκάθαρο πως ο Πούτιν βλέπει διαφορετικά από την Ουάσινγκτον την ερμητική αυτή χώρα.

     «Το Κρεμλίνο –γράφει ο Μίλερ- θεωρεί πως η δυναστεία των Κιμ είναι ιδιότυπη, σίγουρα, αλλά και λογική. Είναι αλήθεια ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν διαθέτει πυρηνικά όπλα. Αλλά οι ρώσοι αναλυτές σκέφτονται πως ο Κιμ γνωρίζει πως κάθε επιθετική χρήση των εν λόγων όπλων θα είχε ως αποτέλεσμα μια πυρηνική αντεπίθεση από τις ΗΠΑ που θα κατέστρεφε και τον ίδιο και τη χώρα του». Από την πλευρά των Ρώσων, οπότε, η ισορροπία του τρόμου που λειτούργησε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μπορεί να λειτουργήσει και σήμερα, μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγιάνγκ. Κατ’ επέκταση, μόνον στην περίπτωση που οι ΗΠΑ πάψουν να επιζητούν την αλλαγή καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα, θα μπορούσε ο Πούτιν ν΄αποπειραθεί να πείσει τον Κιμ να μετριάσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του.

    Ψυχροπολεμικές εντάσεις στον 21ο αιώνα.Εικονογράφηση: Sofya Levinα / Φωτογραφίες: Getty Images



text
  • Σήμερα στην Ουκρανία δεν χρειάζεται να πάνε στις εκκλησίες. Ο Επιτάφιος είναι παντού


    22 Απριλίου 2022, 06:34