Mνημόνιο κατανόησης για πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Γκαμπόν υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον γκαμπονέζο ομόλογό του, Πακόμ Μουμπελέ Μπουμπεγιά (Pacôme Moubelet-Boubeya).
Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχο μνημόνιο υπέγραψε την Πέμπτη ο κ. Δένδιας και με την Γκάνα, στην Ακρα.
Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Γκαμπόν, Αλί Μπονγκό Οντιμπά (Ali Bongo Ondimba), ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως υπάρχει τεράστιο έδαφος συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας και ασφάλειας των θαλάσσιων συγκοινωνιών.
«Ήταν για μένα μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή να είμαι ο πρώτος έλληνας υπουργός που επισκέπτεται τη χώρα», είπε, για να αναφερθεί στη συνέχεια στους τομείς διμερούς συνεργασίας, «καταρχήν στα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας και ασφάλειας των θαλάσσιων συγκοινωνιών, όπως και στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, στα οποία η Γκαμπόν είναι ιδιαίτερα ενεργή».
Όπως σημείωσε, η χώρα έχει πάρα πολλά δάση, τα οποία προστατεύει, και έναν τεράστιο πληθυσμό ελεφάντων, τους οποίους επίσης προστατεύει.
Συζητήθηκαν ακόμη ζητήματα επενδύσεων και βοήθειας από την πλευρά της Ελλάδας στα θέματα αντιμετώπισης της Covid-19. Άλλωστε ο κ. Δένδιας παρέδωσε στην Γκαμπόν 200.000 εμβόλια κατά του κορονοϊού, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Ελλάδας να συμβάλει ενεργά στην καταπολέμηση της πανδημίας.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών μετέφερε στον γκαμπονέζο πρόεδρο πρόσκληση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, να επισκεφθεί στην Ελλάδα.
Σε μια ευχάριστη έκπληξη, ο Αλί Μπονγκό Οντιμπά τον ενημέρωσε ότι στο παρελθόν είχε επισκεφθεί την Κέρκυρα και τους Παξούς, από όπου κατάγεται ο κ. Δένδιας.
«Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γκαμπόν είναι σχέσεις αναπτυσσόμενες, όμως έχουμε πάρα πολύ ενδιαφέρον και γόνιμο, κοινό έδαφος για να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. «Η Γκαμπόν έχει εκλεγεί μη μόνιμο μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και αναλαμβάνει από το 2022», επεσήμανε, και η «Ελλάδα υποστήριξε αυτή την εκλογή. Και σε αυτό, λοιπόν, το επίπεδο της διεθνούς νομιμότητας και του Δικαίου της Θάλασσας, υπάρχει τεράστιο έδαφος συνεργασίας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News