432
Ο Νίκος Δένδιας με τον Χάικο Μάας στην αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου Εξωτερικών | George Vitsaras / SOOC

Αυστηρό μήνυμα Δένδια – Μάας στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2020, 16:29
Ο Νίκος Δένδιας με τον Χάικο Μάας στην αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου Εξωτερικών
| George Vitsaras / SOOC

Αυστηρό μήνυμα Δένδια – Μάας στην Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2020, 16:29

Τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, υποδέχθηκε την Τρίτη ο Νίκος Δένδιας στην Αθήνα, με τον οποίο συζήτησε για την τουρκική παραβατικότητα, την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό κ.λπ.

Η επίσκεψη είναι η πρώτη που πραγματοποιεί γερμανός υπουργός στην Αθήνα μετά το lockdown και η πρώτη αφότου το Βερολίνο ανέλαβε την κυλιόμενη εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Καλωσορίζοντας τον Μάας, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας είναι σε πολύ καλό επίπεδο, εν όψει και της επερχόμενης ΔΕΘ, στην οποία η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Συνεχίζοντας, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών στηλίτευσε την «παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας» που έχει «σοβαρό αντίκτυπο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η Αγκυρα αγνοεί την προτροπή μας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται. Αντί να προσέλθει σε διάλογο με εποικοδομητικό πνεύμα, η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το εμπάργκο όπλων στο μέτωπο της Λιβύης, υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Μάας υποστήριξε ότι σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την Ευρώπη, μετά τον ιστορικό συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. «Με αισιοδοξία προχωρούμε στα επόμενα βήματα και στις επόμενες προκλήσεις», συνέχισε ο γερμανός ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι το Βερολίνο «βασίζεται στη στήριξη της Ελλάδας σε σειρά από θέματα».

«Πρέπει ως ΕΕ να έχουμε μια περισσότερο στρατηγική προσέγγιση», δήλωσε ο Μάας, υπογραμμίζοντας ότι απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Βερολίνο «είναι ξεκάθαροι» όταν διαμηνύουν ότι «το διεθνές Δίκαιο θα πρέπει να τηρείται», αλλά και ότι για να υπάρξει «πρόοδος στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία» θα πρέπει προηγουμένως «να έχουν παυθεί οι τουρκικές προκλήσεις». Ο Μάας υπογράμμισε το πόσο «αναγκαίος» είναι «ο ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος με την Τουρκία».

«Αναμένουμε το τέλος των τουρκικών γεωτρήσεων στην Κύπρο», υποστήριξε ο γερμανός ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί και την προϋπόθεση για να υπάρξει πρόοδος στον διάλογο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Λιβυκό, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «αμυντική» τη στάση της Αιγύπτου που έχει διαμηνύσει ότι θα εμπλακεί στρατιωτικά στη γειτονική χώρα εάν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές της.

«Το χειρότερο για την Ευρώπη να μετατραπεί η Λιβύη σε μια νέα Συρία», συνέχισε ο κ. Δένδιας, αποκηρύσσοντας, παράλληλα, ως «απολύτως λανθασμένη και ανεξήγητη την απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία, η οποία ανήκει στην ανθρωπότητα. Οι κινήσεις που θα κάνει η Ελλάδα αφορούν την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας», δήλωσε ο υπουργός εν όψει και της διευρυμένης σύσκεψης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου στο υπουργείο Εξωτερικών για την Αγία Σοφία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...