293
Ο Ολαφ Σολτς, αριστερά, με τον Μάριο Ντράγκι κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη, που έγινε σε θερμό κλίμα | REUTERS/Guglielmo Mangiapane/Pool

Σύγκλιση Ντράγκι-Σολτς για οικονομία και πανδημία: «Στόχος να μιλάμε με μία φωνή»

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2021, 19:18
Ο Ολαφ Σολτς, αριστερά, με τον Μάριο Ντράγκι κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη, που έγινε σε θερμό κλίμα
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane/Pool

Σύγκλιση Ντράγκι-Σολτς για οικονομία και πανδημία: «Στόχος να μιλάμε με μία φωνή»

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2021, 19:18

Ενα «ενιαίο σχέδιο δράσης» για τους τομείς της οικονομίας, της οικολογικής μετάβασης και των διεθνών θεμάτων είναι ο στόχος της Ιταλίας και της Γερμανίας, τόνισαν ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο νέος γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στη Ρώμη.

«Δεν αποφασίσαμε ακόμη αν θα λάβει την μορφή συμφώνου, πρωτοκόλλου συνεργασίας ή κάποια άλλη, είμαστε στην αρχή της όλης αυτής πορείας», τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ολαφ Σολτς: «Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να μιλάμε με μία και μόνον φωνή».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, ο ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η εποχή μετά την πανδημία δεσμεύει τις ευρωπαϊκές χώρες να χρηματοδοτήσουν σχέδια και δράσεις χωρίς προηγούμενο. Θα πρέπει να δούμε πώς μπορούν να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο με νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Μπορεί να είμαι υπερβολικά αισιόδοξος, αλλά πιστεύω ότι θα βρεθεί συμφωνία, είναι απλούστερο από ό,τι σε άλλους τομείς».

Παρά ταύτα, οι θέσεις των δυο χωρών δεν ταυτίζονται σε αυτό το ζήτημα. Ο γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι «η Ευρώπη, πλέον, εγγυάται σε όλους την δυνατότητα να λύσουν τα προβλήματά τους» και ότι «οι κανόνες έχουν την ευελιξία τους, βάσει της οποίας μπορούμε να κινηθούμε και στο μέλλον».

Σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, ο Ολαφ Σολτς τόνισε ότι αύριο Τρίτη, στην Γερμανία, μπορεί να αποφασιστούν περισσότεροι περιορισμοί και απαγορεύσεις στη δραστηριότητα των πολιτών. Ο ίδιος θα έχει διάσκεψη με τους 16 πρωθυπουργούς των κρατιδίων, ενώ εγκωμίασε το ιταλικό πρόγραμμα εμβολιασμού ως «φωτεινό παράδειγμα» προς μίμηση και για τη Γερμανία.

Από την πλευρά του ο ιταλός ηγέτης είπε  ότι τα νέα στοιχεία των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον θα συζητηθούν με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που τον στηρίζουν, στις 23 Δεκεμβρίου, και θα αποφασιστεί αν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...