«Χθες, έξω από τη συγκέντρωση ήταν 20-30 άτομα που φώναζαν το σύνθημα “Αλήτες, προδότες πολιτικοί”. Αυτό είναι ένα φασιστικό σύνθημα και θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν και την πρακτική των αντισυγκεντρώσεων και αυτό το σύνθημα». Αυτό τόνισε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν κατά τη διήμερη περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στο περιθώριο της ομιλίας του στη Βέροια το βράδυ της Τετάρτης.
Εχει δίκιο ο κ. Παππάς, το σύνθημα είναι επικίνδυνο και ρίχνει νερό στον μύλο της Χρυσής Αυγής και οφείλουν όλες οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου να καταδικάσουν τέτοιες πρακτικές. Ωστόσο ο κ. Παππάς και οι (όψιμοι και μη) συνοδοιπόροι του στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μάλλον επιλεκτική μνήμη.
Ξεχνούν τις πλατείες των Αγανακτισμένων –την «πάνω» και την «κάτω» πλατεία Συντάγματος– όπου Συριζαίοι και Χρυσαυγίτες εκστόμιζαν τα ίδια συνθήματα για τους «προδότες» πολιτικούς. Ξεχνούν τους τραμπουκισμούς κατά πολιτικών αντιπάλων, επιθέσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκαζε με κροκοδείλια δάκρυα και πάντα δικαιολογώντας ότι «τα μνημόνια είναι είναι χειρότερη μορφή βίας».
Κατά τα άλλα, ναι, ο κ. Παππάς βιώνει ως υπουργός αυτής της κυβέρνησης την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος και αυτό είναι απαράδεκτο. Απλώς η διαφορά είναι ότι όσοι διαμαρτύρονταν πριν το 2015 ήταν «δημοκράτες» και όσοι διαμαρτύρονται τώρα είναι «περιθωριακοί» και ακροδεξιοί.
«Εγώ συνάντησα σε αυτή τη διήμερη περιοδεία ανθρώπους που, με τις θέσεις που είχαν για το Μακεδονικό, καθίσαμε και συζητήσαμε και μαζί για το πώς θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. Και στη Βέροια είχαμε και τις περιοδείες μας, και τις συγκεντρώσεις μας. Οι ακρότητες οι οποίες συμβαίνουν αφορούν ένα διαρκώς μειούμενο κομμάτι του πληθυσμού, για να μην πω περιθωριακό», ανέφερε ο κ. Παππάς στην ΕΡΤ1
«Η ομιλία μας έγινε κανονικά, ταξίδεψα αυθημερόν για να συμμετέχω στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και χθες κάναμε μια πολύ καλή εκδήλωση στη Βέροια», υποστήριξε σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την απογοητευτική πρώτη ημέρα (την Τρίτη) της περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα (εδώ).
Οσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Παππάς είπε ότι «ο κόσμος, πρώτον, έχει καταλάβει ότι η Συμφωνία δείχνει μια νέα δυναμική στο τι συμβαίνει στη χώρα συνολικά για τη γειτονιά της. Το δεύτερο που έχει καταλάβει ο κόσμος αφορά το ποιες πολιτικές δυνάμεις λένε την αλήθεια και ποιες υποκρίνονται. Διότι, η κατάσταση αυτή τη στιγμή σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει ως εξής: ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είπε ψέματα, ούτε προεκλογικά έκρυψε τη θέση του, κύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών με την κυβερνητική πλειοψηφία την οποία σχημάτισε. Από την άλλη, έχουμε κόμματα απολύτως απολιτικά, τα οποία λένε ότι η Συμφωνία θα πρέπει να ακυρωθεί και κατατάσσονται στο ακραίο δεξιό φάσμα και έχουμε και την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία έχει επιδοθεί σε μια άσκηση πατριδοκαπιλείας πρώτου μεγέθους και αυτό το έχει καταλάβει ο κόσμος.
» Ενώ η ΝΔ χαρακτήριζε τη Συμφωνία προδοτική, πηγαίνει στην Ευρώπη και δεν λέει πουθενά ότι θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών για να την αλλάξει. Το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να πει ρητά ότι θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών για να την αλλάξει. Δεν το λέει αυτό και ο κόσμος το έχει καταλάβει. Ο κόσμος που υποστήριζε και υποστηρίζει τη Συμφωνία, είναι εδώ και προσδοκά μαζί και με πολλούς που στο παρελθόν είχαν διατυπώσει διαφωνίες και περιμένουν τώρα τα καλά αποτελέσματα από τη Συμφωνία».
Σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής του συνέντευξης στη δημόσια τηλεόραση ο κ. Παππάς έσπευσε να επιστρατεύσει το γνωστό κυβερνητικό αφήγημα περί μιντιακής διαπλοκής κάνοντας μάλιστα λόγο για «υπόκοσμο» (!), ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ανέχεται την ακροδεξιά. «Η δύναμη της άκρας Δεξιάς δεν βρίσκεται στη δυνατότητά της να κινητοποιεί 20 νοματαίους, αλλά στην ανοχή που της δίνουν τα κομμάτια του πολιτικού συστήματος που την εντάσσουν στο δημοκρατικό τόξο και στο ότι η παρουσία τέτοιων ακραίων στοιχείων εργαλειοποιείται από τον υπόκοσμο της μιντιακής διαπλοκής. Εκεί βρίσκεται δυστυχώς αυτό που τους νομιμοποιεί και στον δημόσιο διάλογο. Θα περίμενε κανείς μια καταδίκη και αποστασιοποίηση από τέτοιου είδους φαινόμενα την οποία δεν την έχουμε δει».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News