Παρά τις διαβεβαιώσεις Ερντογάν ότι αυτή τη φορά δεν θα επιτρέψει τη μαζική είσοδο αφγανών προσφύγων στο έδαφος της Τουρκίας, χιλιάδες είναι ήδη αυτοί που έχουν καταφέρει να περάσουν τα σύνορα με το Ιράν.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, μέσα στις πρώτες ημέρες απο την πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν περί τις 20.000 άνθρωποι, μόνο μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας. Σε χιλιάδες υπολογίζονται όσοι κατάφεραν να φθάσουν σε γειτονικές χώρες και όλα δείχνουν ότι μία νέα προσφυγική/μεταναστευτική κρίση είναι προ των πυλών.
Στην Τουρκία διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται για γίνουν «ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης» ούτε ένας «γιγαντιαίος προσφυγικός καταυλισμός» για λογαριιασμό των Βρυξελλών, που πάντως προσπαθούν να έρθουν σε μία μίνιμουμ συνεννόηση με την Αγκυρα για την ανάσχεση του νέου κύματος.
Μπροστά στο ενδεχόμενο μία νέας εργαλειοποίησης του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού από τον Ερντογάν, ως μοχλό πίεσης προς τη ΕΕ για το δυσανάλογο βάρος -όπως επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία- που σηκώνει η Τουρκία υποδεχόμενη εκατομμύρια πρόσφυγες, η Ελλάδα προετοιμάζεται με εντατικοποίηση των εργασιών στον Εβρο (ολοκλήρωση φράχτη και ανάπτυη των νέων εξελιγμένων μέσων επιτήρησης των συνόρων) και περαιτέρω ενίσχυση της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων της χώρας στο Ανατολικό Αιγαίο.
Με ζωντανές ακόμα τις μνήμες της υβριδικής πολιορκίας τον Φεβρουάριο του 2020 όπου Ενοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας έδωσαν πολυήμερη μάχη για την αποτροπή μίας μαζικής εισόδου στον Εβρο, τέθηκαν σε άμεση εφαρμογή οι σχεδιασμοί για την θωράκιση των συνόρων με την απόκτηση νέων συστημάτων επόπτευσης, αλλά και την επέκταση του φράχτη.
Ο νέος φράχτης στον Εβρο βρίσκεται πλέον στη φάση της ολοκλήρωσης, την ώρα που οχήματα του Στρατού μεταφέρουν τμήματα του προσωρινού φράκτη που είχε τοποθετεί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του Φεβρουαρίου 2020, καθώς και άλλα εμπόδια, σε διάφορες περιοχές της συνοριογραμμής (ακόμα και στις λιγότερο «δημοφιλείς» στους διακινητές).
Αντίστοιχα έχουν πυκνώσει τα μέσα επιτήρησης που έχουν πλέον στη διάθεσή τους Στρατός και Ελληνική Αστυνομία, σε αέρα και γη.
Στον Εβρο μεταβαίνουν εκτάκτως την Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συνοδευόμενοι από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη.
Οι υπουργοί θα επισκεφθούν την Περιοχή Ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού, και συγκεκριμένα στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής, τη συνοριακή γέφυρα «Κήπων», το Συντονιστικό Κέντρο της ΕΛΑΣ στην Ορεστιάδα και την έδρα της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ (12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού),
«Η Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει ξέφραγο αμπέλι. Ο κόσμος το έχει καθαρό στο μυαλό του. Δεν θα ξαναγυρίσουμε σε καταστάσεις 2015», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει προς πάσα κατεύθυνση την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ και τη διαβεβαίωση ότι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία, όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News