H κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μας προϊδέασε από τη Δευτέρα: «Αναπτύσσουμε δραστηριότητες που μας έλειψαν, εγκαταλείπουμε περιορισμούς που μας κούρασαν, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση. Δεν εφησυχάζουμε. Ο εφησυχασμός μπορεί να είναι καταστροφικός», είπε για να προσθέσει ότι «όπου υπάρχουν τοπικές εξάρσεις, προφανώς θα αντιμετωπιστούν με τον δέοντα τρόπο».
Την Τρίτη το εξήγησε πιο αναλυτικά ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής: το ενδεχόμενο για την επιβολή τοπικών lockdown, όπου απαιτείται, είναι ανοιχτό. «Τα κρούσματα δεν είναι μηδενικά, η πανδημία δεν έχει λήξει. Το Rt έχει πέσει κάτω από 1, που είναι καλό, αλλά δεν έχει φτάσει στο 0,5. Είναι γύρω στο 0,9, που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα αναπαραγωγή του ιού στην κοινότητα, υπάρχει διασπορά», σημείωσε ο καθηγητής.
Κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες από τα κορονοπάρτι και τα φαινόμενα συγχρωτισμού, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι το διαχειριστικό όπλο της πανδημίας είναι τα τοπικά lockdown.
Ως γνωστόν, η Κάλυμνος είναι ήδη σε σκληρό lockdown εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ υπάρχει ανησυχία και για άλλα πέντε νησιά, κάποια από τα οποία είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.
«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τέτοια που τα γενικευμένα lockdown δεν θα χρειαστούν. Ενα όπλο διαχειριστικό της διασποράς είναι να βλέπουμε κλειστές κοινωνίες, όπως συνέβη στα νησιά ή στο Αγρίνιο. Είναι περιοχές στις οποίες υπάρχει διασπορά για διάφορους λόγους, όπου οι συνθήκες επιβάλλουν τοπικά lockdown. Το όπλο του τοπικού lockdown θα είναι εδώ και όταν χρειαστεί, πρέπει να επιβάλλεται».
Οπως υπογράμμισε ο κ. Γώγος, απαιτείται μεγάλη προσοχή, γιατί στην παρούσα φάση, αν υπάρχει διασπορά υπό εμβολιασμό, αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθούν στελέχη διαφυγής, στελέχη δηλαδή που μπορεί να περιέχουν μεταλλάξεις, οι οποίες προς το παρόν μπορεί να μην επηρεάζουν τη δράση των εμβολίων, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί.
Στο πλαίσιο αυτό, ο συνδυασμός που απαιτείται είναι ευρείας κλίμακας εμβολιασμός και περιορισμός της διασποράς.
Σε ό,τι αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς μάσκες, ο καθηγητής Παθολογίας σημείωσε ότι «για να πούμε τι αριθμός του πληθυσμού χρειάζεται να ανοσοποιηθεί, για να πούμε ότι θα πετάξουμε τις μάσκες, υπάρχει κάποιος συντελεστής που μέσα του υπάρχει και η μεταδοτικότητα. Αν έχουμε στελέχη του ιού τα οποία είναι πιο μεταδοτικά, αυτό αυξάνεται. Πέρυσι τέτοια εποχή λέγαμε ότι χρειάζεται 60%-70% ανοσοποίηση. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό ανεβαίνει, γιατί υπάρχει το βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει αυξήσει κατά 50% τη μεταδοτικότητα. Οσο λοιπόν υπάρχει διασπορά με μεταλλαγμένα στελέχη, ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται για να έχουμε το τείχος ανοσίας μεγαλώνει. Για να πετύχουμε τον στόχο μας, χρειάζεται η μαζική ανοσοποίηση».
Σχετικά με τα προνόμια που εξετάζεται να δοθούν στους εμβολιασμένους, αρκέστηκε να πει ότι είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα για να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί. «Το κυριότερο προνόμιο από τον εμβολιασμό δεν είναι μόνο η δική μας απελευθέρωση, αλλά η συνολική επίδραση του εμβολιασμού στην κοινωνία μας, που θα δώσει την ελευθερία σε όλους. Όσο το ποσοστό ανοσίας είναι 20%-30%-40%, τα πράγματα είναι δύσκολα για τους κλειστούς χώρους», επεσήμανε στην απάντησή του.
Ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξος ότι το ποσοστό ανοσίας που θα έχουμε αποκτήσει μέχρι το φθινόπωρο και η ελάττωση του Rt θα μας επιτρέψουν να πάμε κινηματογράφο ή θέατρο σε κλειστούς χώρους. «Αν είμαστε εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις όλοι, θα μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά», είπε.
Στη «μάχη» για το τείχος ανοσίας ρίχνεται πλέον και ο ιδιωτικός τομέας, καθώς ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή στο εγχείρημα περίπου 300 ιδιωτικά κέντρα.
Σήμερα, είπε ο υπουργός Υγείας, λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χωρά και ο αριθμός θα αυξηθεί με αυτά που θα προστεθούν στα νησιά από τον ιδιωτικό τομέα. Όπως επισήμανε, η συμμετοχή των ιδιωτών έχει φτάσει μέχρι στιγμής τα 300 κέντρα και θα υπάρξει αμοιβή ανά εμβολιασμό.
Μέχρι τις 31 Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5,6 εκατ. εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει μια δόση, δηλαδή το 34%.
Με μία δόση του εμβολίου είχε εμβολιαστεί έως τη Δευτέρα το 26,8% του πληθυσμού και είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του το 15,4%.
Από την Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγει πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40 έως 44 ετών, ενώ στο προσεχες διάστημα αναμένονται μεγάλες παραδόσεις εμβολίων:
Ειδικότερα η Pfizer έχει ήδη επιβεβαιώσει την παράδοση ενός εκατομμυρίου 860.000 δόσεων, καθώς και μία έξτρα παράδοση 566.000 δόσεων που θα κατανεμηθεί σε 4 παραδόσεις εντός του μήνα.
Η Moderna έχει επιβεβαιώσει την παράδοση 308.000 δόσεων.
Η AstraΖeneca έχει ενημερώσει για την παράδοση 348.000 δόσεων μέχρι το τέλος του μήνα και συνολικά αναμένει η Ελλάδα μέχρι 500.000 δόσεις τον Ιούνιο.
Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις του μονοδοσικού της εμβολίου τον Μάιο, μετακύλησε 67.000 δόσεις στις 2 Ιουνίου, αντί για το τέλος Μαΐου, και αναμένεται να επιβεβαιώσει τις παραδόσεις του Ιουνίου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News