Η Εσθονία, η Γαλλία και η Ιρλανδία ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, η οποία δεν δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών το απόγευμα της Πέμπτης, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτες.
Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση με τους μετανάστες στα σύνορα των δύο χωρών και πιστεύει πως «τέτοιες καταστάσεις δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς ή να γίνονται αιτία έντασης μεταξύ κρατών», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς.
«Επανέλαβε τη σημασία του να διασφαλιστεί ότι η μετανάστευση και προσφυγικά ζητήματα αντιμετωπίζονται σε συμφωνία με τις ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο. Τέτοιες καταστάσεις δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς ή να γίνονται αιτία έντασης μεταξύ κρατών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου.
Στη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατηγόρησε την Λευκορωσία για «κρατική τρομοκρατία». Ακόμη, κατήγγειλε τη «διακριτική εκδίκηση» του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο για την υποστήριξη της Βαρσοβίας προς την λευκορωσική αντιπολίτευση.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να μπλοκάρει τις πτήσεις από την Μέση Ανατολή στην Λευκορωσία για να σταματήσει η ροή μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή Ενωση από τα ανατολικά εξωτερικά σύνορα, δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να σκεφτεί αν είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την κατασκευή φρακτών για να βοηθήσει χώρες σαν την Λιθουανία να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης απέναντι στην «υβριδική επίθεση» της Λευκορωσίας.
Ο Σαρλ Μισέλ διευκρίνισε στους δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον πολωνό πρωθυπουργό ότι, βάσει της γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτό είναι νομικά εφικτό, βάσει του ισχύοντος ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου για την χρηματοδότηση υποδομών. «Είμαι μία απόφαση που πρέπει να ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η νομική άποψη του Συμβουλίου είναι απολύτως ξεκάθαρη», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News