647
Και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα... | REUTERS/Jonathan Ernst

Πυκνώνουν τα σύννεφα του Russiagate για τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2017, 13:52
Και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα...
|REUTERS/Jonathan Ernst

Πυκνώνουν τα σύννεφα του Russiagate για τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2017, 13:52

Τα σύννεφα της προεδρίας Τραμπ γίνονται όλο και πιο πυκνά, αλλά ακόμα δεν έχει αρχίσει να βρέχει. «Η υπόθεση Russiagate έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της», λέει ο Τσαρλς Κάπτσαν αναλυτής στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων της Ουάσινγκτον και πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομάμα για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

«Ο Τραμπ είναι στριμωγμένος αλλά η υπόθεση της παραπομπής του με το ερώτημα της καθαίρεσης (impeachment) είναι ακόμα μακρινή» εκτιμά ο αμερικανός αναλυτής σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera. Η ιστορία τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται όλο και πιο σκοτεινή και δαιδαλώδης. Μια αλυσίδα που αρχίζει στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα στη Μόσχα και καταλήγει στον υπολογιστή του Ντόναλτ Τραμπ Τζούνιορ. Η αίσθηση που επικρατεί στους διαδρόμους της Ουάσιγκτον είναι ότι υπάρχουν ακόμα πολλές πτυχές της υπόθεσης που παραμένουν κρυμμένες.

«Η ιστορία αυτή είναι πραγματικό δώρο στα ΜΜΕ. Οι τελευταίες αποκαλύψεις των New York Times δίνουν νέα διάσταση στην υπόθεση. Το επιτελείο του Τραμπ έχει συζητήσει με ρώσους αξιωματούχους ευαίσθητα ζητήματα που αφορούσαν τις εκλογές στις ΗΠΑ. Το πιο ανησυχητικό είναι πως οι συνεργάτες του Τραμπ παραδέχονται πως είχαν επαφές με τη Μόσχα μόνον όταν οι σχετικές πληροφορίες γίνονται γνωστές και δημοσιεύονται στον Τύπο. Αυτό συνέβη με τον Μάικλ Φλιν, τον Ρόμπερτ Πέιτζ, τον Πολ Μάναφορτ και τώρα με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ» εκτιμά ο Κάπτσαν. Η ως σήμερα πορεία των γεγονότων τον οδηγούν μάλιστα στην εκτίμηση ότι επίκεινται νέες αποκαλύψεις: «Αν τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση αποφασίζουν να μιλήσουν μόνον όταν γίνεται γνωστή η σχέση τους, σημαίνει ότι πιθανότατα έχουν κάτι να κρύψουν».

Κατά τον αμερικανό αναλυτή η ίδια η συμπεριφορά του προέδρου βοηθά στην καλλιέργεια υποψιών. «Στην Πολωνία, σε ερωτήσεις που του έθεσαν οι δημοσιογράφοι σχετικά με τις ρωσικές παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία, προτίμησε να απαντήσει με αοριστίες: “Ισως ήταν αυτοί, ίσως ήταν άλλοι, δεν το γνωρίζουμε, κανείς δεν ξέρει” είπε. Αυτός είναι ένας τρόπος για να σπείρει αβεβαιότητα και να θέσει εμμέσως υπό αμφισβήτηση τις αποκαλύψεις των ερευνών».

Ο Τραμπ εκτιμά πως το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής του βάσης παραμένει ακόμα πιστό και πιθανόν έχει δίκιο, λέει ο Κάπτσαν. Ο αμερικανός πρόεδρος κατά τον αναλυτή ακολουθεί μία στρατηγική σύγχυσης υποστηρίζοντας ότι όλη η υπόθεση είναι προϊόν των fake news ή αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν άλλες εξηγήσεις που ακόμα δεν έχουν ερευνηθεί. Αλλά τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα για τον ένοικο του Λευκού Οίκου. Οι New York Times και η Washington Post έχουν επιστρατεύσει για την έρευνα της υπόθεσης τους καλύτερους δημοσιογράφους τους και σιγά σιγά έρχονται στην επιφάνεια πιο σαφείς πληροφορίες για τις σχέσεις Τραμπ – Ρωσίας.

Επιπλέον οι διάφοροι πρωταγωνιστές των ερευνών, από το FBI ως τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας, αφήνουν κατά καιρούς να διαρρέουν στον Τύπο πληροφορίες που κρατούν μόνιμα την υπόθεση στην κορυφή της επικαιρότητας. «Υπάρχουν πολλοί παίκτες άρα και πολλές πηγές πληροφόρησης» λέει ο Κάπτσαν. Είναι και αυτός ένας ακόμα λόγος που η ιστορία γίνεται όλο και πιο περίπλοκη.

Το πιο δύσκολο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι Ρεπουμπλικανοί. Ο αμερικανός αναλυτής δεν βλέπει αυτή τη στιγμή να υπάρχει έντονα αρνητικό κλίμα για τον πρόεδρο μεταξύ βουλευτών και γερουσιαστών. «Νομίζω ότι οι Ρεπουμπλικανοί τηρούν μία στάση προσεκτικής αναμονής. Παρακολουθούν με ανησυχία την υπόθεση και κάθε φορά θα αποφασίζουν με βάση τις τελευταίες εξελίξεις αν θα στηρίζουν τον Τραμπ ή όχι. Ο παράγοντας που θα κρίνει τελικά τη θέση που θα λάβουν είναι η στάση του εκλογικού σώματος».

Προς το παρόν ο Κάπτσαν δεν βλέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την παραπομπή (impeachment) του Τραμπ. Τα στοιχεία κατά τη γνώμη του δεν επαρκούν για μία τόσο δραματική κίνηση. Απαιτούνται αποδείξεις ξεκάθαρης, άμεσης και αναμφίβολης εμπλοκής του Τραμπ στην υπόθεση. Οι ως σήμερα αποκαλύψεις αφορούν συνεργάτες και συμβούλους – παρότι ένας εξ αυτών είναι ο γαμπρός του και τώρα ένας  από τους γιους του. «Εδώ και μήνες πάνω από την προεδρία του Ντόναλμτ Τραμπ μαζεύονται σύννεφα. Τώρα έγιναν πιο πυκνά και πιο μαύρα αλλά ακόμα δεν άρχισε να βρέχει», καταλήγει ο Τσαρλς Κάπτσαν.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...