Σε πλειστηριασμό, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, θα βγουν οι πολύπαθοι κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων», που σταμάτησαν να λειτουργούν τον Φεβρουάριο του 2012, όταν κάηκε τμήμα του κτιρίου που τους στεγάζει κατά τη διάρκεια των τρομακτικών επεισοδίων που είχαν σημειωθεί στην Αθήνα στη διαδήλωση κατά του πολυσυζητημένου PSI.
Ενας δαίδαλος γραφειοκρατίας και ασυνεννοησίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων που εμπλέκονται στη διαμάχη για την ιδιοκτησία και εκμετάλλευση των μισθωμάτων του ακινήτου, δεν επέτρεψε ούτε στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειές του, ούτε στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που επιχείρησε να βάλει τέλος στη θλιβερή εικόνα της οδού Σταδίου, αναλαμβάνοντας το κόστος της αποκατάστασής τους, να βγάλουν άκρη.
Ως αποτέλεσμα, αυτή η ανεπίτρεπτη μαύρη τρύπα στην καρδιά της Αθήνας, που αντικρύζουν οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας, παραμένει αναλλοίωτη εδώ και επτά χρόνια.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ματούλας Κουστένη, που δημοσιεύεται στη Lifo.gr, οι δύο κινηματογράφοι θα βγουν «στο σφυρί» από το Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία, στο οποίο ανήκει το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. επί της οδού Παπαρρηγοπούλου, στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Οπως διευκρινίζει στη Lifo ο πρόεδρος του Δ.Σ. του μουσείου, Αντώνιος Βογιατζής, «το ακίνητο, μέρος του οποίου είναι και οι κινηματογράφοι, ανήκει στους οφειλέτες μας, το Ιδρυμα Σταματίου Δεκόζη-Βούρου. Οταν οι δύο πρώτες δίκες έφτασαν στον ανώτερο βαθμό και έγιναν εκτελεστέες (το 2012), κάναμε αναγκαστική κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων. Ετσι, τα έσοδα από τα ενοίκια που τους κατέβαλλαν οι ενοικιαστές των χώρων πήγαιναν σ’ εμάς (στο Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία)».
Τα δύο ιδρύματα μαλώνουν για τα περιουσιακά, εδώ και 30 χρόνια και δυστυχώς, η… μπάλα έχει πάρει και τους δύο ιστορικούς κινηματογράφους. «Ας το ξεκαθαρίσουμε», τονίζει ο κ. Βογιατζής: «Το κτίσμα, μέσα στο οποίο βρίσκονται και τα σινεμά, δεν είναι δικό μας. Είναι του οφειλέτη μας (του Ιδρύματος Δεκόζη-Βούρου), ο οποίος, αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, μας χρωστά 26 εκατ. ευρώ και κάθε μέρα που περνάει το ποσό μεγαλώνει, καθώς δημιουργούνται καινούργια χρέη».
Ετσι, το ίδρυμα Ευταξία-Βούρου αποφάσισε να βγάλει σε πλειστηριασμό τους δύο κινηματογράφους. «Προφανώς και δεν θέλουμε να βγουν οι κινηματογράφοι στο σφυρί, αλλά από πού θα πάρουμε όλα αυτά τα χρήματα; Εμείς θα προτιμούσαμε να είχαν αποκατασταθεί και επαναλειτουργήσει οι κινηματογράφοι, διότι θα λαμβάναμε στο διηνεκές ένα έσοδο», λέει ο ίδιος και επισημαίνει ότι θα ξαναλειτουργήσουν ως κινηματογράφοι, όποιος κι αν είναι ο αγοραστής: «Η χρήση των δύο ιστορικών κινηματογράφων είναι διατηρητέα. Όποιος και να αγοράσει το ακίνητο στον πλειστηριασμό, είναι υποχρεωμένος να τους επαναλειτουργήσει με την ίδια χρήση». Διατηρητέα είναι και η πρόσοψη του κτιρίου.
Τη χρήση των κινηματογράφων είχε ανακηρύξει διατηρητέα ο δήμος Αθηναίων μετά από εισήγηση του κ. Καμίνη, ο οποίος προσπάθησε για την αποκατάσταση των κτιρίων, βάζοντας στο παιχνίδι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που πρόσφερε 500.000 ευρώ. Ομως, η δωρεά κόλλησε στην άρνηση του κ. Βογιατζή και του Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία να μην βγάλει σε πλειστηριασμό για τα επόμενα 20 χρόνια τους κινηματογράφους. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτεί μόνο κοινωφελείς οργανισμούς και όχι ιδιώτες κι έτσι, η προσπάθεια ναυάγησε.
Στο μεταξύ, οι κινηματογράφοι στο εσωτερικό τους δεν έχουν πάθει τίποτα από την πυρκαγιά, όπως αναφέρει ο ίδιος στη Ματούλα Κουστένη, στο δημοσίευμα της Lifo. «Είναι άθικτοι. Τα μηχανήματα, τα καθίσματα, ο εξοπλισμός, οι τοίχοι, η αίθουσα, δεν έχουν την παραμικρή ζημιά. Οι μοναδικές ζημιές που υπάρχουν είναι στην είσοδο, από το σημείο του πεζοδρομίου μέχρι τα εκδοτήρια των εισιτηρίων και τα σκαλιά που σε οδηγούν στην αίθουσα. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλάκης, επιχειρηματίας που εκμεταλλεύεται τα δύο σινεμά, με αυταπάρνηση, τόσο ίδιος όσο και οικογένειά του, έδωσε μάχη την ώρα της φωτιάς για να σωθούν οι κινηματογράφοι».
Οπως αποκαλύπτει, με το τελευταίο μίσθωμα, που είχε υπογραφεί, το ποσό ενοικίασης έπεσε στα 100.000 ευρώ τον χρόνο, από 300.000 ευρώ, ενώ ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στα 300.000 ευρώ.
«Οι εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά το κεντρικό κτίριο, στο οποίο ανήκουν και οι κινηματογράφοι, σύμφωνα με μεσίτες και επενδυτές είναι μάξιμουμ 20.000.000 ευρώ. Εντούτοις, η αντικειμενική αξία του είναι, προφανώς, πολλαπλάσια», προσθέτει ο κ. Βογιατζής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News